Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Ananas

Ananas (fakta og opskrifter med den eksotiske frugt)

Billede med ananas.
Del gerne:
4
SHARES
FacebookMessenger4PinterestEmailSMS
Indhold
  • Næringsindhold
  • Opbevaring
  • Sådan ved du, om ananas er moden
  • Her fik den sit navn
  • Tips til ananas
  • Sådan gendyrker du en ananas
  • Opskrifter med ananas
  • Fakta om ananas
  • Kommentarer

Ananas er bare eksotisk. Dens saft smager forrygende i en Piña Colada, den er prikken over i'et i en dessert og den er en foræring til mange retter, der skal have lige dele sødme og syrlighed.

Udover det er frugten også ualmindeligt sund og god for fordøjelsen. Den eneste ulempe ved ananas er det høje indhold af enzymet bromelin. Det er det, der gør, at dine læber af og til kan svie, når du spiser frugten.

Bromelin er et proteinspaltende enzym, og når den kommer i berøring med læberne, går den i gang med at spalte proteinet i læbernes celler. Mærkeligt at vide at ens mund bliver en lille kemifabrik, når ananas kommer ind i den.

Næringsindhold

En ananas indeholder først og fremmest masser af de vigtige C-vitaminer. Derudover er der også A-vitaminer i rigeligt mål samt gode mineraler for eksempel kalium.

Og så indeholder den omkring 50 kalorier pr. 100 gram.

Opbevaring

Ananas skal helst opbevares i stuetemperatur. Den har ikke godt af at ligge i køleskabet for mange dage, da den vil begynde at blive brunsort.

Frugten kan holde max. 10 måneder i fryseren. Bedst er det at skære frugten i stykker og komme den i en tæt pose, som fryses ned.

Sådan ved du, om ananas er moden

Det er så irriterende at vende hjem med ananas i indkøbsposen og glæde sig til at skære den ud. Når man så får fat i kniven og skærer, opdager man, at ananassen er umoden og næsten uspiselig.

En tommelfingerregel er, at du skal lugte til den. Hvis du ikke kan dufte noget, er den ikke moden. Du kan også prøve at klemme på frugten. Den skal gerne give lidt efter, men må ikke føles svampet. Hvis frugten er mørkegrøn, betyder det, at den er umoden og kedelig.

På den anden side må en ananas heller ikke være overmoden og gæret. Hvis den har revner, er fugtig på overfladen eller har en gæragtig lugt, så skal du holde dig fra den.

Her fik den sit navn

Ananas kan kun dyrkes tropiske og subtropiske egne. Oprindeligt er planten fra Sydamerika og indianerne kaldte den "Den uovertrufne frugt".

Spanierne med Columbus i spidsen tog både frugten og ordet med sig, da de sejlede tilbage til Europa. Kilder skriver om, hvordan Columbus opdagede denne mærkelige plante på Guadeloupe i 1493. Resten er historie.

Englænderne mente, at frugten lignede en stor kogle, derfor navnet pineapple - der kan oversættes til kogleæble.

Tips til ananas

Frugten har som nævnt et enzym, som nedbryder proteiner. Det er ikke rart for læberne, når enzymet begynder at arbejde, men til gengæld er det yderst brugbart til marinering.

Hvis du marinerer kød i frisk ananas-saft et par timer, før du steger, får du dejligt, mørt kød.

Omvendt vil enzymet ødelægge gelatinen i husblas, hvis du prøver at lave en rand eller fromage med ananassaft. Det betyder, at desserten ikke stivner. Hvis du får lyst til at lave en rand eller fromage, så sørg for at bruge saften og frugterne fra dåse.

Sådan gendyrker du en ananas

Toppen af den brugte ananas med blade skal du ikke bare smide ud. For du kan faktisk nemt gendyrke den eksotiske frugt.

Når du er færdig med at skære en ananas ud, kan du rense toppen ved at fjerne frugtkødet og de nederste blade, så du kan se bittesmå rødder hele vejen rundt om kanten.

Sæt toppen i et glas vand eller en vase. Hvis du er heldig, vil toppen begynde at skyde rødder i vandglasset. Eller gør som jeg viser dig i videoen. Herefter kan du plante den i en urtepotte og sætte den et lyst sted ved stuetemperatur.

Du vil ikke altid få en spiselig frugt ud af det, men en flot, eksotisk plante som du selv har lavet.

Opskrifter med ananas

Madensverden.dk har en række opskrifter med den tropiske frugt. Her får du et udvalg, som er lige til at kaste sig over.

Karry kylling i fad med ananas
En lækker opskrift på karry kylling i fad med ananas. Retten laves samlet i et fad, og steges 40 minutter i ovnen. En favorit hos de fleste.
Se opskriften her
billede til karry kylling i fad med ananas
Amerikansk gryde med svinekød, ris, ærter og ananas
Nem og lækker opskrift på amerikansk gryde, der er en klassisk gryderet med svinekød, ris, ærter og ananas. Meget velsmagende og familievenlig.
Se opskriften her
billede med amerikansk gryde
Pina Colada - den rigtige opskrift
Pina Colada er en klassisk cocktail med lys rom, ananas og kokos. Her er den rigtige opskrift, men også fakta og andre opskrifter af den.
Se opskriften her
Pina Colada
Tropisk kylling med ananasring og fyld
Min opskrift på tropisk kylling med ananasring og fyld. En både lækker og hurtig måde at servere kyllingebryst med masser af smag på.
Se opskriften her
tropisk kylling med ananasring og fyld
Koteletter med ananas og karry i fad
Den bedste opskrift på koteletter med ananas i fad. Koteletterne krydres med karry, og steges i ovnen i en lækker karrysovs med ananassaft.
Se opskriften her
billederesultat for koteletter med ananas
Ananas mojito
Ananas mojito er en himmelsk lækker drink med hvid rom, Malibu, friske mynteblade, ananas juice og masser af is. Kan også laves uden alkohol.
Se opskriften her
ananas mojito
Hvidkålssalat med ananas, gulerødder og rosiner
Her får du min opskrift på hvidkålssalat med ananas, hvor der også er gulerødder og rosiner i. En salat, der passer til de fleste retter.
Se opskriften her
hvidkålssalat med ananas
Asiatisk kyllingegryde med ananas
Sådan laver du en asiatisk kyllingergryde med ananas. En nem opskrift på en sund gryderet med asiatisk smag. Serveres med kogte ris.
Se opskriften her
asiatisk kyllingegryde
Ananas salsa - nem salsa med rødløg og mynte
Ananas salsa er en nem og frisk salsa, der laves med rødløg og mynte. Den skønne opskrift får du her, og ananassalsa er bla. god til kylling.
Se opskriften her
ananas salsa
Lækker og frisk ananas smoothie
Ananas smoothie er sommerens skønneste drik, der består af enlækker cremet smoothie med ananas, banan og vanilje.
Se opskriften her
Glas med ananas smoothie

Fakta om ananas

Generelle fakta om ananas

  1. Oprindelse: Ananas stammer fra Sydamerika, især området omkring Paraguay og Brasilien. Den blev spredt til Europa af Columbus i 1493.
  2. Vokser ikke på træer: Selvom mange tror det, men ananas vokser faktisk på jorden, på en lav plante med spidse blade.
  3. Frugtens opbygning: Hver "øje" på ananasen er faktisk en enkelt blomst, som er vokset sammen til en stor frugt. Det er altså en sammensat frugt!
  4. Det tager tid! En enkelt ananas kan tage op til 2 år at modne fra plantning til høst.

Sundhed og næring

  1. Rig på C-vitamin: En portion ananas (ca. 100 gram) dækker over 70% af det daglige behov for C-vitamin.
  2. Indeholder bromelain: Et enzym, der kan nedbryde proteiner, og derfor kan ananas gøre kød mørt (bruges i marinader). Det er også grunden til, at frisk ananas kan give en prikkende fornemmelse på tungen.
  3. God for fordøjelsen: Bromelain hjælper også med at nedbryde maden i maven og har milde antiinflammatoriske egenskaber.
  4. Kalorielet: Ca. 50 kcal pr. 100 gram, så den er ret let og forfriskende, og uden fedt.

Andre sjove facts

  1. Ananas på pizza? Verdens mest diskuterede topping til pizza! Den "hawaiianske pizza" blev faktisk opfundet i Canada af en græsk mand i 1962!
  2. Symbol på gæstfrihed: I gamle dage i både Europa og Amerika var ananas et symbol på velkomst og luksus. Det var så sjældent og dyrt, at folk lejede dem til fester!
  3. Verdens største producent: Costa Rica er i dag verdens største eksportør af ananas.
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake - fakta og viden om den japanske risvin
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Vi håber du vi støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.