Yemista er fyldte grøntsager fra det græske køkken, og her får du den perfekte opskrift på. De bages i ovn og indeholder ikke kød.
Yemista kender du måske fra ferien sydpå i Grækenland og de mange smukke, græske øer, men du kan nemt lave dem derhjemme med samme gode resultat.
Der er tale om fyldte grøntsager, og her er der anvendt peberfrugter, tomater og rødløg, der allesammen udhules og fyldes med ris, grøntsager og friske krydderurter.
De fyldte grøntsager er her lavet uden kød, men du kan selvfølgelig sagtens lave dem med hakket oksekød eller hakket kylling.
Du kan spise dem både kold og varm, og de kan med fordel laves dagen før, og så blot lunes, hvis det er det man ønsker. Fyldet kan naturligvis også varieres efter smag og behag.
Opskriften er beregnet som et måltid til 4 personer.
Se også de populære opskrifter på:
- Fyldte tomater med ris og kylling
- Fyldte bagekartofler med kylling og spinat
- Farserede peberfrugter
- Fyldte portobellosvampe
Opskrift på græsk yemista
Yemista - nem opskrift
Ingredienser
- 3 tomater - store, gerne bøftomater
- 2 røde peberfrugter - store
- 2 rødløg - store
- 1 gulerod - i tern
- 1 håndfuld mandler - grofthakkede
- 1 håndfuld oliven - gerne kalamata, udstenet og halveret
- 200 g feta - smuldret i små stykker
- 4 fed hvidløg - finthakket
- 300 g brune ris - eller andre ris
- 2 spsk tomatkoncentrat
- 3 dl grøntsagsbouillon - + 2 dl. til fadet
- 1 bundt persille - hakket
- 1 bundt dild - hakket
- 1 håndfuld mynte - hakket
- 1 tsk oregano - tørret
- salt og friskkværnet peber
- olivenolie - til stegning
Fremgangsmåde
- Til yemista starter du med at skære toppen af henholdsvis de store tomater, peberfrugter og rødløg. Løgene pilles først.
- Udhul tomater og rødløg, mens hinder og kerner fjernes fra peberfrugterne. Indmaden og toppen fra peberfrugter, tomater og løg hakkes.
- Sæt de udhulede grøntsager i et smurt, ovnfast fad.
- Varm en pande op og tilsæt lidt olivenolie. Steg så gulerodstern sammen med løg, peberfrugt og tomat (de hakkede toppe og indmad). Lad det stege et par minutter.
- Tilsæt så hvidløg og lad det stege med ud at tage farve. Lad det få et par minutter mere.
- Tilsæt de brune ris sammen med salt og friskkværnet peber. Du skal bruge et par teske fint salt. Lad det stege 3-4 minutter mere.
- Kom så tomatkoncentrat ved, rør rundt og hæld 3 deciliter grøntsagsbouillon ved og lad det koge op.
- Lad det simre ca. 15 minutter så risene næsten er kogte, men dog ikke helt møre. De skal jo også en tur i ovnen.
- Imens ristes mandlerne på en anden tør pande, og derefter hakkes de groft.
- Vend smuldret feta i sammen med de hakkede mandler og krydderurter og oregano. Kom også halverede oliven i.
- Fordel fyldet i de udhulede tomater, peberfrugter og rødløg. Brug en spiseske til det og pres det forsigtigt ned. Fyld dem helt op.
- Hæld 2 deciliter grøntsagsbouillon i bunden af fadet. Dæk til med sølvpapir.
- Bages ca. 40 minutter på næstnederste rille ved 200 grader over og undervarme.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Servering
Yemista må gerne stå og køle lidt af inden servering, da er meget varme.
Serveres gerne sammen med lidt tzatziki og knuste kartofler. Velbekomme.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Holger Rørby Madsen
Tak fordi du bruger denne opskrift og kom gerne med din mening om den her.