Vin til jul, andesteg og flæskesteg. Det er de fleste enige om, de skal have. Men hvilken er bedst juleaften? Få vinekspertens gode råd.
Vin til jul er obligatorisk for mange mennesker. Når vi sætter os om et veldækket bord med and, brunede kartofler, andesovs og rødkål, skal vi også skænke noget lækkert i glassene.
Hvilken vin vi skal drikke til julemaden, er lidt tricky, da det er svært at matche alle smagsindtrykkene fra maden.
Det fortæller Thomas Rydberg, som blandt andet er vinanmelder, har diplomuddannelse i vin og spiritus og er indehaver af magasinet Din Vinguide.
- Det er ikke en let opgave at sætte vin til julemaden, for julemiddagen er et forhindringsløb af smagsindtryk. Først og fremmest den fede og salte and, den syrlige rødkål, de søde, karamelliserede kartofler, den fede sovs og endelig de søde svesker.
- Så vinen skal besidde evnerne til at stå imod alt dette, og det sætter sine krav. Man skal derfor finde en vin med en kraft til at modstå de mange smagsindtryk, siger han til Madens Verden.
Fem gode vintyper til julemaden
Thomas Rydbergs råd er at gå efter vine, som har syre, en fyldig frugtsmag sammen med en lille sødme.
Helt konkret er vinkenderens bud på en god vin til jul og julemiddagen:
- En moden vin fra det sydlige Rhone.
- Grenache-vin fra ældre stokke fra Australien eller Spanien.
- Zinfandel fra Californien.
- Malbec fra Argentina.
- En god Amarone fra Veneto-regionen i Italien.
Grenache er en af de mest dyrkede, røde druer i verden. Et eksempel på grenache-vin er Côtes du Rhône og Châteauneuf du Pape.
Vi kender også druen som Garnacha fra Rioja i Spanien.
Opskrifter på den gode, gammeldags julemad
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: