Vegansk risalamande kan sagtens laves så det smager skønt og får en dejlig cremet konsistens – helt uden mælk og fløde. Se opskriften her.
Hvad end du er veganer, laktoseintolerant eller af andre årsager ikke spiser mælkeprodukter, så skal du ikke snydes for julens ultimative dessert, man kan nemlig sagtens lave en vegansk risalamande.
En traditionel risalamande laves på grødris kogt med mælk, der vendes med sukker, vanilje, mandler og flødeskum. Der anvendes altså to forskellige mælkeprodukter - både mælk og piskefløde.
Der findes i dag flere plantebaserede alternativer til mælk og piskefløde, så du kan uden problemer lave en plantebaseret risalamande, helt uden mælkeprodukter.
Og jo, du må også godt spise den Mortens aften eller bare en helt almindelig onsdag, hvor du trænger til lidt ekstra godt.
Opskrift på vegansk risalamande
Vegansk risalamande
Ingredienser
- 2 dl vand
- 200 gram grødris
- 1 liter mandeldrik - eller anden plantedrik
- 1 vaniljestang - kornene fra vaniljestangen
- 50 gram flormelis
- 100 gram mandler - smuttede og hakkede
- 2,5 dl plantebaseret fløde - piskbar
Sådan gør du
- Sæt vandet til at koge i en tykbundet gryde. Hæld risene i vandet når det koger og kog i 2 minutter. Hæld mandeldrik over risene og lad det småkoge i cirka 45 minutter til risene er møre. Husk at røre ind imellem så det ikke brænder på.
- Flæk vaniljestangen og lad gerne vaniljekorn og stang koge med i risengrøden, så du får trukket masser af smag ud. Fjern vaniljestængerne inden servering.
- Sæt risengrøden i køleskab og lad den køle helt af.
- Smut mandlerne og hak dem groft. Pisk plantefløden til skum.
- Vend smuttede og hakkede mandler samt lidt af flormelis i risengrøden sammen med flødeskum. Pas på du ikke pisker for meget, så luften slås ud af skummet. Vend forsigtigt sammen og smag til med flormelis.
- Server vegansk risalamande afkølet med kirsebærsovs.
Få tilsendt opskriften på mail
Hvilken plantedrik?
Vær opmærksom på, at de forskellige plantedrikke på markedet, kan tilføre lidt ekstra smag til risalamanden.
Havredrik kan have en ret tydelig smag af havre, mens risdrik kan være temmelig bitter.
Her er der brugt en mandeldrik, da den giver lidt ekstra dybde til mandelsmagen, der i forvejen er i risalamanden.
Læs mere om de forskellige plantedrikke og -fløde her:
Plantedrikke • hvad er forskellen?
Veganske alternativer til fløde - det store overblik
Pas på sødmen
Der er stor forskel på sødmen i de forskellige typer af plantedrikke og plantefløder.
Smag derfor på risalamanden med flødeskum, inden du kommer al flormelis i og juster så mængden af sukker, så den får en tilpas sødme.
Servering
Server vegansk risalamande afkølet og med din yndlingskirsebærsauce til.
Se vores smagstest af kirsebærsauce her:
Smagstest af kirsebærsauce – bedst til risalamanden
Er vegansk risalamande sundere?
En traditionel risalamande laves typisk på sødmælk og piskefløde. Begge har et højt fedtindhold og gør risalamande til en temmelig kalorieholdig sag.
Men indeholder en vegansk risalamande samme mængde fedt og kalorier?
Sødmælk indeholder 3,5 gram fedt per 100 gram, mens en mandeldrik kan indeholde ned til 1 gram fedt.
Piskefløde indeholder 38 gram fedt per 100 gram, mens de plantebaserede alternativer til fløde typisk indeholder 23-26 gram fedt.
Der er altså en smule mindre fedt i den plantebaserede risalamande og dermed også en smule færre kalorier, hvis der altså ikke anvendes plantedrik eller plantefløde, der indeholder sukker, der udligner kalorierne.
Holdbarhed
Plantebaserede alternativer til mælk og fløde har typisk en holdbarhed på 4-5 dage efter åbning.
En vegansk risalamande vil dermed kunne holde sig op til 4-5 dage i køleskabet, hvilket er lidt længere end hvis du bruger mælkeprodukter, der typisk kan holde sig 2-3 dage.
Del dine ideer og tanker med os andre her: