Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Vandmelon

Vandmelon (fakta, sæson, næringsindhold og opskrifter)

Billede med vandmelon.
Del gerne:
21
SHARES
FacebookMessenger21PinterestEmailSMS
Indhold
  • Sådan tjekker du om den er moden
  • Masser af vand
  • Holdbarhed
  • Frysning
  • Sæson
  • Næringsindhold
  • Fakta
  • Opskrifter med vandmelon
  • Kommentarer

Hvem elsker ikke den smukke vandmelon. Farverig, læskende og velsmagende frugtkød. For det er lige hvad, der møder dig, når du åbner den grønne melon.

Bag den hårde grønne skal gemmer sig nemlig en sand lækkerbisken, som smager helt fantastisk på en varm sommerdag i haven, på terrassen eller på stranden.

Ganske vist kræver det lidt arbejde med kernerne - medmindre du er heldig at finde en kernefri udgave, som efterhånden vinder frem.

Og skal børnene også have fornøjelsen, er det en god idé med en våd klud, for vandmelon er fuld af .. ja, vand og dermed særdeles saftig.

Sådan tjekker du om den er moden

Du finder den perfekt modne vandmelon i bunken ved at banke let på skallen.

Lyder den hul, så er den spiseklar og du kan glæde dig til en rød, sprød, saftig og læskende lille sundhedsbid.

Du kan også snuse til den og dufter den af vandmelon, er den moden.

Masser af vand

Selvom vandmelon består af 92 procent vand, så er der alligevel plads til en masse sunde egenskaber også:

Den slukker tørsten og køler ned i sommervarmen.

Lavt kalorieindhold på kun 34 kalorier pr. 100 gram og dermed et meget sundere alternativ til sodavand, saft og den slags.

Højt indhold af antioxidanten Lycopen, som beskytter din krop mod DNA-skader ved oxicering. Formodes at kunne nedsætte risikoen for hjerte-kar-sygdomme, samt booste kroppens fedtforbrænding. Lycopen giver den røde farve og findes også i bl.a. tomater og blodappelsin.

Vandmelonen har et lavt sukkerindhold.

Undersøgelser i USA har vist, at vandmelon kan sænke blodtrykket hos overvægtige.

Bekæmper det "dårlige" kolesterol.

Højt niveau af  aminosyren L-Citrulluine, som bl.a. er kendt for at lindre ømme muskler.

Holdbarhed

Vandmelon kan opbevares ved stuetemperatur til de er helt modne.

Derefter kan de lægges i køleskabet, hvor de kan holde sig i op til 14 dage.

Frysning

Du kan også lægge melon i fryseren. Skær melonen i stykker, fjern skræl og kerner og læg stykkerne i en frysepose.

Frossen melon kan du bruge i smoothies, drinks eller som isterninger.

Holdbarheden på frost er cirka 10 måneder.

Sæson

De er i de danske butikker fra april til oktober. Kun import.

Næringsindhold

Vandmelonen er udover vand fyldt med antioxidanter og vitaminer, blandt andet B-vitaminer, C-vitaminer, E-vitaminer og mineralerne magnesium og kalium.

100 gram vandmelon indeholder:

Energiindhold: 34 kalorier
Protein: 0,8 gram
Fedt: 0,1 gram
Kulhydrater: 8,6 gram - heraf 0,5 gram kostfibre

Fakta

Dyrkes hovedsageligt i Afrika.

Det formodes, at de første vandmeloner blev dyrket i Egypten for mere end 5000 år siden . Her begravede man vandmelonen sammen med den afdøde for at give mad og næring på den sidste rejse.

Vandmelon er i familie med agurk og græskar.

Vandmelon kaldes både en grøntsag og en frugt.

Du kan finde mange forskellige sorter af vandmelon - fra helt mørkegrøn til en lidt lysere og stribet udgave. Der er ikke den store forskel på smagen.

Kan veje fra 2 kilo og op til 20-30 kilo.  I USA afholdes konkurrencer i at dyrke de største vandmeloner.

Mange af de sunde egenskaber sidder i kernerne. Smid dem derfor ikke ud. Gør i stedet følgende:  Knus fire teskefulde vandmelonkerner og bland dem med to liter vand. Kog dem i omkring 15 minutter.

Det er ikke alene en sund drik, den smager også ganske godt.

Opskrifter med vandmelon

Udover at være en skøn måde at slukke tørsten, kan vandmelon også bruges i din madlavning.

Prøv eksempelvis en lækker salat bestående af vandmelon, fetaost og solsikkekerner - eller brug den til at pifte op i din grønne salat.

Den er også fremragende til at lave en let og forfriskende sorbet af og fryser du den ned i små stykker, har du velsmagende isterninger til din drink, vandflaske eller bare som sunde og fedtfattige isbidder.

I desserter fungerer vandmelonen også rigtigt fint - og er både et farvestrålende indslag på bordet og med en smag, de fleste kan lide.

Vandmelonsalat
Få den bedste opskrift på vandmelonsalat med salattern, spæde rucolablade og ristede pinjekerner. En sund og sommeragtigt salat med vandmelon. Mums.
Se opskriften her
billede med vandmelonsalat
Salat med vandmelon, galiamelon og rucola
Se hvordan du laver en nem og sund salat med vandmelon. Salaten indeholder også galiamelon, rucola og ristede pinjekerner, og er en rigtig sommersalat.
Se opskriften her
billede til salat med vandmelon
Vandmelonjuice med æble og citron
Vandmelonjuice er en fantastisk lækker og forfriskende drik på en varm sommerdag. Og så er det super nemt at lave, hvis du har en saftpresser.
Se opskriften her
billederesultat for vandmelonjuice
Vandmelon med chokolade - som snack eller is
En nem opskrift på lækker vandmelon med chokolade, der enten laves som hurtig snack, eller som en læskende is med chokoladeovertræk.
Se opskriften her
billederesultat for vandmelon med chokolade
Melonsorbet - den bedste is med vandmelon
Se opskriften her
Billede med melonsorbet og vandmelon

Vandmelon kagemand

Sådan skærer du vandmelonen ud

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake - fakta og viden om den japanske risvin
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.