• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Viden om mad

Tun på dåse

billede med tun på dåse
Tun på dåse er en populær spise i Danmark, og tunen kan både spises som pålæg eller anvendes i madlavningen. Men der er også nogle ting man skal være opmærksomme på i forhold til dåsetunen. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  8. oktober 2024 - Udgivet:  26. september 2021

Del gerne:
15
SHARES
FacebookMessenger15PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Tun på dåse eller dåsetun er en nem måde at spise fisk på. Her er fakta om dåsetunen, nogle opskrifter og min personlige smagstest af tundåserne.
  2. Er tun på dåse sundt?
  3. Kviksølv i dåsetun
  4. Advarsel mod tun på dåse
  5. Dåsetun i olie eller vand?
  6. Smagstest af dåsetun
  7. Opskrifter med dåsetun

Tun på dåse eller dåsetun er en nem måde at spise fisk på. Her er fakta om dåsetunen, nogle opskrifter og min personlige smagstest af tundåserne.

Her kan du i kort form læse alt det, som du skal vide om tun på dåse.

For dåsetun er ikke bare dåsetun, der er faktisk en del ting, der er rare at vide. Og det handler blandt andet om indholdet af kviksølv og hvordan bla. gravide skal forholde sig til det.

Længere nede er også opskriften på de lækre tunfrikadeller.

Er tun på dåse sundt?

Vi ved jo godt, at fisk generelt er sundt for os, og at vi i det hele taget bør spise flere fisk. Men hvad med dåsetun - er det også sundt?

Det korte svar er, at tun på dåse skam er sundt og godt. Med den tilføjelse, at den konserverede tun ikke er lige så sund som friske fisk. Der er dog ikke den store forskel, så på den baggrund er dåsetun, makrel i tomat og den slags bestemt en god måde at spise fisk på.

Det gælder blandt andet i forhold til indholdet af de vigtige omega-3 fedtsyrer, men også andre gode næringsstoffer.

Kviksølv i dåsetun

Til gengæld indeholder dåsetunen desværre visse mængder af tungmetaller som eks. kviksølv.

Årsagen er, at tunfisken er stor, og den spiser mindre fisk, der indeholder tungmetaller, der findes i verdenshavene som følge af forurening.

Derfor kan tungmetallerne ophobes i tunfisk, og det kan blandt andet være en god ide at spise de mindre tunfisk, som eksempelvis skipjack. Hvis du kan finde dem, når du kigger på tundåsens indhold.

Advarsel mod tun på dåse

Netop på grund af indholdet af tungmetaller, har Fødevarestyrelsen også nogle anbefalinger i forhold til indtag af dåsetun.

Konkret anbefaler styrelsen, at børn under tre år sket ikke får tun. Hverken den på dåse eller frisk tun.

Årsagen er, at de små børns hjerner udvikler sig, og derfor er de særligt udsatte overfor kviksølv.

Samtidig anbefaler myndighederne, at kvinder, der enten planlægger at blive gravide, er gravide eller ammer, holder igen med dåsetunen.

Her er rådet, at man max. indtager hvad der svarer til en dåse tun om ugen.

Det samme gælder i øvrigt børn under 14 år.

I den sammenhæng bør man helt undgå albacore tun og den hvide tun, så kig efter på dåserne, hvor det bør fremgå hvilken tunart der er i dåsen.

Dåsetun i olie eller vand?

Er tun i olie eller vand sundest, og er der en ernæringsmæssig forskel?

Du har måske ofte overvejet om det skal være dåsen med olie eller vand, når du køber tun, og tænkt på hvad forskellen egentlig er.

I sig selv er olien fra dåsetun ikke usund, men du skal selvfølgelig være opmærksom på, at den indeholder en del flere kalorier i forhold til tun i vand. Ikke overraskende.

Men ser man bort fra det, og hvis du iøvrigt lever sundt, ja så kan du roligt spise olieudgaven, da vi jo også skal have nogle fedtstoffer i kroppen hver dag. Typisk er olien i tundåserne en solsikkeolie, men kvaliteten kan variere en del.

Vil du spare lidt på kalorierne når du køber tun i olie, kan du jo hælde noget af olien fra.

Smagstest af dåsetun

Jeg kan godt lide et stykke brød med tun en gang imellem, og har derfor også lavet min egen lille smagstest af dåsetunen.

For det første vil jeg sige, at jeg klart foretrækker tun i olie fremfor tun i vand. Jeg synes simpelthen den smager bedre, hvor tun i vand simpelthen bliver for tynd i smagen. Der mangler noget fedme i forhold til smagsoplevelsen.

Jeg har tre mærker af tun på dåse, som jeg synes smager bedst. I hvert fald når vi kigger på de mest almindelige mærker ude i butikkerne. Og de ligger nogenlunde lige tæt i bedømmelsen.

Først og fremmest foretrækker jeg dåsetun fra John West, og alså den med olie. Her synes jeg dels at tunkødet plejer at være fint og i gode stykker, og samtidig smager olien faktisk også fint. Så det er min favorit i min personlige smagstest.

Derefter følger henholdsvis tun i olie fra Glyngøre og tun i olie fra Irma. De er begge også rigtig fine, hvor både tunkødet og olien faktisk smager godt.

Det bliver aldrig som en frisk tun, men det er faktisk ganske acceptabelt.

Jeg har også prøvet mange andre mærker af dåsetun fra blandt andet Netto og lignende indkøbssteder, men jeg synes ofte at tunen lugter for meget af gammel fisk. Eller at olien simpelthen ikke smager godt. Og så er det altså ikke en nydelse at spise tun på dåse.

Så derfor foretrækker fra tun fra John West, Glyngøre eller Irma. Men smag og behag er som sagt forskellig, og du er meget velkommen med din mening i kommentarfeltet længere nede.

Opskrifter med dåsetun

Dåsetun kan blandt andet anvendes til tunsalat. Det er nemt og godt.

Men du kan også sagtens lave lækre tunfrikadeller af dåsetun, og her skal du anvende tun i vand, og lade vandet dryppe helt af.

Derefter er det egentlig næsten som at lave almindelige frikadeller, hvor du kommer to dåser tunkød på i en skål sammen med to æg, tre spiseskefulde mel, tre spiseskefulde finthakkede forårsløg og eventuelt et finthakket fed hvidløg.

Kom også lidt salt og friskkværnet peber i, og rør det sammen til en ensartet tunfars.

Steg din tunfrikadeller i lidt olie og smør, og afhængig af størrelsen skal de have 3-5 minutter på hver side. Nydes eventuelt med en lækker perlebygsalat.

Se også disse artikler:

Alt om E-numre

Er en slankekur vejen frem?

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Holger Rørby Madsen

    november 11, 2024 at 6:37 am

    Tak fordi du læser med. Hvad synes du om artiklen?

    Svar
  2. Jane Bjerre

    august 16, 2022 at 6:36 pm

    Hej. Jeg laver ofte tunmousse. Bruger altid tun i vand. Da jeg kom hjem med tun i dåse sidst jeg handlede, stod der tun i brine. Har hørt det er saltvand, men vil høre om jeg kan bruge det i tunmousse ? eller hvad bruger man det typisk til ??? Spændt på svaret 🙂

    Svar
  3. Rita

    januar 08, 2022 at 8:49 am

    Hej Lise
    Alternativ til tomat
    Ajvar er det en mulighed ?

    Svar
  4. Marianne

    april 25, 2021 at 12:16 pm

    Hejsa
    Jeg køber tun i vand. Hælder tun i en skål og blander selv en super god olivenolie på/i. Det kan smages at det er god olie.

    Svar
  5. David

    august 29, 2020 at 9:27 pm

    Helt klart enig john west i olie *skipjack klart bedste i smag

    Svar
  6. Lise Ingwersen

    juni 12, 2020 at 3:39 pm

    Kære Holger!

    Har du et godt alternativ til tomater som du bruger meget i dine opskrifter?
    Jeg har for meget kalium i blodet pga mime nyrer, og skal derfor koge alle grøntsager
    inden tilberedning, og da der er meget kalium i tomater, og de ikke kan koges inden brug, ved jeg ikke hvad jeg skal bruge i stedet. Rød peber indeholder ingen kalium men smagen er jo ikke tlgefrem tomatagtig!
    Venligst Lise.

    Svar
  7. Lise Nielsen

    februar 10, 2020 at 9:45 pm

    Den bedste tun på dåse , efter min mening , er Grøndals , købes i specialbutikker , den er super god , men selvfølgelig også lidt dyrere 👍

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Rabarberhapsere

Rabarberhapsere - lækre små kager med rabarber

Billede med marmoreret grillfilet.

Marmoreret grillfilet - opskrift med stegetid og tips

Billede med asparges i butterdej.

Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv medlem af Madens Verden nu
Du får et medlemskab for kun 295 kroner for et HELT år!
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her