• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Tahin - tahini: Alt om den lækre pasta af sesamfrø

Tahin - tahini: Alt om den lækre pasta af sesamfrø

tahin
Del gerne:
2
SHARES
FacebookMessenger2PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 8. december 2019 - Udgivet: 3. juli 2019

Tahin, der også kaldes tahini, er en lækker pasta lavet af sesamfrø. Her kan du læse alt om den, fakta, holdbarhed, anvendelse og næringsindhold med mere.

Ved du mon, hvad tahin er? Hvis ikke, så kan vi godt anbefale et nærmere bekendtskab med denne lidt eksotiske madvare, som langsomt vinder ind i de danske køkkener.

Tahini er nemlig sund og anvendelig i din madlavning. 

Hvad er tahin? 

Tahin er en pasta lavet af knuste sesamfrø, og den har en skøn nøddeagtig smag.

Den anvendes oftest sammen med kikærter til hummus, som er en slags dip eller dressing fra det mellemøstlige og nordafrikanske køkken.

Tahini kan dog også fint indgå i indiske og asiatiske retter.  

Kan jeg selv lave tahini?

Du kan sagtens købe den færdige tahin i de fleste større supermarkeder, men den er også supernem selv at lave.

Rist sesamfrø på en tør pande og når det begynder at tage farve og er kølet af, blendes med en god olivenolie og lidt salt. 

Sådan anvender du tahin

Brug den som du ville bruge en hvilket som helst anden dressing.

På salater, til dit pitabrød, som dip til grøntsagsstave eller som tilbehør til kød. Eller brug den som smørepålæg.

Du kan fint blande tahini med lidt krydderurter, hvidløg og græsk yoghurt for at få en variation i smagen og konsistens. 

Se opskrifter med tahin her:

Hjemmelavet blomkålshummus med tahini

Hvor sundt er tahini?

Medmindre du er allergisk overfor sesamfrø, så er der en masse fordele ved f.eks. at udskifte dit smør med tahin.

Tahini har gavnlige påvirkninger af din krop – f.eks: 

  • Indeholder tahini kostfibre, som holder gang i dine tarme
  • Tahini har meget mindre mættet fedt end smør – faktisk har smør seks gange mere mættet fedt. Dette er godt for dit kolesteroltal.
  • Tahin indeholder 111 gange mere protein end smør, hvilket gavner din muskelopbygning
  • Tahin indeholder 2,5 gange mere E-vitamin end smør, hvilket er en vigtig antioxidant.

Holdbarhed

Opbevares lidt køligere end stuetemperatur. I køleskabet vil olien stivne, men det smelter hurtigt.

Tahin kan godt skille, så olien lægger sig ovenpå pastaen.

Det har ingen betydning, hvis du blot rører det sammen igen før brug. 

Holdbarhed op til et år – afhænger af oliens kvalitet, fremstilling og om der er kommet ilt til ved åbning.

Så duft til den og smag på den. Skal dufte lidt nøddeagtigt og under ingen omstændigheder harsk.

Næringsindhold 

Tahini en er god proteinkilde og har et højt fiberindhold, og kan også indtages af veganere og vegetarer.

Næringsindhold pr. 100 gram:

Kalorier: 594

Fedt: 54 gram

Kulhydrat. 21 gram

Kostfibre. 9 gram

Protein: 17 gram

Fakta om tahin

Er første gang nævnt i en arabisk kogebog fra det 13. Århundrede, og det kaldes også tahini.

Mørk tahin laves på skallede sesamfrø, og den lyse er lavet på afskallede sesamfrø.

Fås også i økologiske udgaver og både med og uden salt.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Michala

    november 22, 2022 at 1:55 pm

    Jeg elsker tahin brugt i stedet for leverpostej, med syltet rødbede ovenpå eller frisk agurk. Hvis man spiser det på ristet rugbrød er det nærmest en dessertmad🤎

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af sandwichboller.

Sandwichboller - lækre og nemme brød til sandwich

Billede af nakkesteg på spyd.

Nakkefilet på spyd (nakkesteg grillet på rotisseri)

Billede af lynsyltet squash med grønne bønner.

Lynsyltet squash med grønne bønner, hvidløg og mynte

Sæson i juli

Sæson i juli: Se alle de danske frugter og grøntsager

Madplan uge 27

Ugens madplan uge 27 med gode sommerretter

Billede af Vining bøfgryde.

Viking bøfgryde - gryderet med oksesauté

Forsiden lige nu

sommerpande med kylling og kål
Sommerpande med kylling og kål→ Se opskriften
billede med squashfrikadeller
Squashfrikadeller - vegetariske deller med squash→ Se opskriften
Billede til mukimame med bulgur.
Mukimame med bulgur, bønner og vinaigrette→ Se opskriften
Sæson i juli
Sæson i juli: Se alle de danske frugter og grøntsager→ Se opskriften
billederesultat for wraps med kylling
Nemme wraps med kylling og spidskål→ Se opskriften
Kyllingeret med ris i ovn
Kyllingeret med ris i ovn→ Se opskriften
Madplan uge 27
Ugens madplan uge 27 med gode sommerretter→ Se opskriften
kartoffelsalat med soltørrede tomater
Kartoffelsalat med soltørrede tomater og gul peberfrugt→ Se opskriften
kyllingesatay spyd
Kyllingesatay - marinerede kyllingespyd til ovn eller grill→ Se opskriften
Billede med sort peber.
Peber - fakta og viden om sort, hvid og grøn peber→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her