• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Råvareguide

Sukat - fakta og opskrifter

Billede med sukat.
Sukat er lavet af citrusfrugten cedrats skal, der er saltet for derefter at blive kogt i sukkerlage adskillige gange. Man kan også bruge kandiserede appelsin- og citronskaller, men de er knap så parfumerede i smagen som sukat.

Opdateret:  3. maj 2025 - Udgivet:  3. maj 2025

Del gerne:
2
SHARES
FacebookMessenger2PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Kommer fra en knoppet citron
  2. Historisk slik man suttede på
  3. Opskrifter

Sukat er en mærkelig ting. Små, firkantede, kandiserede citrusskaller, som vi sjældent bruger til andet end julebag, julekringle og boller i Danmark.

I mange andre lande som Italien og England er de ligefrem nødvendige i deres traditionelle julekager. Sukat går formentlig ikke af mode der, som det har gjort hos os.

Faktisk er de fleste bagere stoppet med at lave bagværk med sukat i, fordi der er for få kunder til det.

Hvis du er en af dem, som stadig holder fast på, at det hører til gode, hjemmebagte brunkager, kan du læse om, hvad det er. Og hvorfor det overhovedet blev opfundet.

Kommer fra en knoppet citron

Sukat kommer fra en mærkeligt udseendet citrusfrugt ved navn cedrat. Cedrat-frugten stammer fra Himalaya, men i dag er det Puerto Rico, som står for det meste af produktionen.

Den ligner nærmest en citron med en masse vorter, og er mere skal end frugt.

Og det er netop den umodne skal, man især bruger. Man skærer kerner og kød væk, lægger frugten i slatlage i mindst et halvt år.

Det gør man for at tvinge bitterstofferne ud af dem. Herefter begynder en lang proces med at koge i sukkerlage, tørre dem, koge, tørre - ja hele ti gange i alt.

Dens særlige smag kommer fra de æteriske olier i skallen, som udløses af fermenteringen i saltlagen samt opvarmningen i sukkervand.

Historisk slik man suttede på

Processen med opbevare frugters smag ved at koge den ind i sirup og sukker er oldgammel og kan spores mere end tusind år tilbage.

Først og fremmest blev det lavet og spist i Indien, men på et tidspunkt fik romerne smag for de kandiserede citrusskaller.

I Romertiden blev sukat ofte serveret i store stykker sammen med en lille kniv, så romerne selv kunne skære stykker af.

Man spiste som regel ikke hele stykket, men suttede smagen i sig.

Opskrifter

Her er nogle opskrifter, hvor du kan anvende sukat:

Juleboller

Kringle med makroner

Stollen

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Rabarberhapsere

Rabarberhapsere - lækre små kager med rabarber

Billede med marmoreret grillfilet.

Marmoreret grillfilet - opskrift med stegetid og tips

Billede med asparges i butterdej.

Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Gør noget godt for dig selv - bliv medlem af Madens Verden nu
Det er billigere end du tror.
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her