Her er den bedste opskrift på stuvet hvidkål, hvor hvidkål vendes i en hvid sovs. Den stuvede hvidkål er god som tilbehør til frikadeller.
Jeg har her brugt 800 gram hvidkål til denne portion stuvet hvidkål. Men hvor meget du skal bruge afhænger selvfølgelig af hvad du ellers serverer til dit kød.
Har du også kartofler på bordet kan du måske nøjes med en lidt mindre portion.
Får du ikke spist op, er stuvningen fremragende til frokost dagen efter. Varm den eventuelt op sammen med lidt mere mælk.
Opskriften er beregnet til fire personer, og den kan laves med eller uden fløde. I grundopskriften er det med en opbagt sovs, men du kan også blot stuve hvidkålen i fløde, hvor du skal bruge 4-5 deciliter fløde.
Se også mine opskrifter på:
Opskrift på stuvet hvidkål
Stuvet hvidkål - nem opskrift
Ingredienser
- 800 g hvidkål - fintsnittet
- vand - plus salt til kogning
- 4 spsk smør
- 4 spsk hvedemel
- 5 dl vand - fra kogning af hvidkål
- 2 dl mælk
- salt og friskkværnet peber
- muskatnød - nogle riv
Fremgangsmåde
- Start med at fjerne de yderste blade på din hvidkål. Snit så kålen fint - 800 gram snittet kål passer nogenlunde hvis det er et lille hvidkål. Skær stokken fra - den gider vi ikke at spise.
- Kom kålen i en stor gryde, og dæk den med vand. Kom lidt salt i vandet - men ikke for meget, da vi skal bruge kogevandet til stuvningen og den hvide sovs. Og den skal ikke være for saltet.
- Kog så hvidkålen under låg i cirka otte minutter - den skal være mør, men ikke udkogt.
- Tag kålen af, hæld den i en sigte eller dørslag, men gem en halv liter af kogevandet. Nu skal vi til at lave sovs til stuvet hvidkål.
- Kom smør i gryden, og lad det bruse af. Tilsæt så hvedemel, og pisk det rundt indtil det har en let gylden farve.
- Hæld så gradvist kålvandet i under omrøring, og tilsæt efterfølgende også mælken gradvist. Husk hele tiden at røre rundt, så du får en glat og fin sovs uden klumper.
- Skru lidt for varmen, og lad det koge igennem i fem minutter. Det er vigtigt for, at fjerne smagen af mel i sovsen. Smag til med salt, friskkværnet peber og lidt reven muskatnød.
- Kom så hvidkål tilbage i gryden, og rør det forsigtigt rundt. Smag eventuelt til igen.
- Lad gryden med stuvet hvidkål stå og trække nogle minutter, og så er den klar til servering.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tips
Stuvet hvidkål passer perfekt til min opskrift på gammeldags frikadeller. Eller til stegt medister og mange andre retter.
Hvidkål opbevarer du i øvrigt bedst i køleskabet, og her kan det holde sig i op mod tre uger. Det er jo rart.
Og man kan spise kålen som i denne stuvede ret, men også rå i salater, sauteret, kogt, dampet, grillet - kort sagt, kan hvidkål bruges på alle måder.
Hvidkål indeholder i øvrigt en del kostfibre, B- og C-vitaminer. Så spis bare løs af denne vidunderlige kål.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Frederik Bloch Rasmussen
4 spiseskefulde hvedemel?? Det er da alt alt for meget, mener du/i teskefulde?
Holger Rørby Madsen
Hej Frederik
Lad være med at give dem for meget top - så passer det fint 🙂
Og ellers bruger du bare lidt mindre.
Alt det bedste
Holger
Jørn kristensen
I stedet for, at skrive spiseskefulde, kunne du så ikke angive mængden i gram.?