Spar penge på indkøb og madlavning ved at følge vores tips. Mad kan blive rigtig dyrt, men du kan spare en del ved at tænke dig om.
Spar penge på din mad uden at gå på kompromis med smag, duft og kvalitet. Det kan lade sig gøre, så hvorfor ikke gøre forsøget?
Særligt i denne periode stiger varerne uge for uge, så det er en god ide at tænke sig om og undgå at bruge alle sine penge på mad og drikkevarer.
Her får du 10 tips til inspiration og så er du selvfølgelig velkommen til at dele dine egne tips til glæde for os alle under artiklen.
1. Planlæg dine indkøb
Den økonomiske løsning er også den, der er sværest at følge, hvis man har det stramt med planlægning.
Er du typen, som kan lave en ugentlig madplan og følge den, kan du spare en del.
Dels kan du undgå impulskøb, dels får du mulighed for at tilrettelægge måltider, så du får brugt alle de madvarer du køber ind.
2. Gode vaner når du køber ind
Der er et par vaner, du skulle se at få etableret, hvis du ikke allerede har gjort det.
Den ene er altid at have en mulepose med dig. Den hverken fylder eller vejer, så det kan sagtens lade sig gøre.
Hvis du bruger mulepose i stedet for at købe en plastikpose, sparer du en femmer, hver gang du handler.
Husk at tjekke din bon hver eneste gang. Det kan virke som et banalt råd, men det er faktisk vildt at se, hvor ofte supermarkederne laver fejl. Tit er tilbud ikke registreret endnu, så du ikke får fratrukket rabatter, så tjek bonen hver eneste gang.
3. Billige varer i stedet for dyre
Ofte har supermarkeder deres egne mærker, som er væsentlig billigere end andre brands.
Du kan sagtens komme ud for at en dåse majs koster mere end det dobbelte at købe, hvis du vælger et mærke som Bonduelle i stedet for.
Morgenmadsprodukter er virkelig dyre, hvis du kommer et mærke som Kellogg's i indkøbskurven. Kellogg's cornflakes koster for eksempel næsten tre gange så meget som Coops eget mærke.
4. Tjek apps og tilbud
Det kan bogstavelig talt betale sig at downloade et par apps fra de supermarkeder, du oftest bruger.
Hver uge har de tilbud på almindelige dagligvarer som æg, smør, pålæg og vaskemidler.
Et meget konkret eksempel i skrivende stund: App-brugere kan købe 10 frilandsæg til 17 kr. i SuperBrugsen. Normalpris er 32,95 kr., så det er næsten halv pris.
Tilbud er selvfølgelig lavet for at trække os forbrugere ned i butikken, så vi køber alle mulige andre ikke-nedsatte varer i samme åndedrag. Men det behøver ikke at være sådan.
Smør-priserne er helt i top for tiden, så her vil der ofte være konkurrence om tilbudspriser. Tjek på nettet og køb stort ind. Du kan sagtens fryse det ned.
Køb i det hele taget en stor mængde af nedsatte varer i stedet for blot at tage en pakke/et stykke.
5. Lav store portioner
Det er ikke kun mad, der er dyrt for tiden. Også strøm koster på budgettet, så spar penge ved at lave store portioner og del dem op i portioner.
Laver du spaghetti bolognese den ene dag, kan du bruge resten af kødsovsen den næste i en lasagne. Og har du lavet en rigtig stor portion, så kan du fryse ned til næste gang, du har lyst til bolognese.
6. Spar penge med kødfrie dage
Dette er ikke alene en god ide for privatøkonomien men også i forhold til klimaet. Kød er nemlig en af de store klimasyndere.
Vælger du at spise vegetariske, veganske eller fiske-måltider hver anden dag, er du med til at skære ned på klimaregnskabet og dit eget budget.
Du går ikke glip af proteiner ved at skære ned på kødet, der er masser af retter med bælgfrugter, som mætter og smager skønt.
Hvis du elsker fisk, er det en god ide at vælge fisk i sæson, det er billigst og bedst. Tænk også i alternativer. For eksempel er laks er en dyr fisk, sild og makrel billige.
7. Brug de bløde grøntsager og frugter
En banan, der er blevet blød og brun, gider man ikke rigtigt at spise. Kom den i stedet i dejen, i smoothien eller i kagen.
Hvis bærrene er blevet lidt triste, kan de hurtigt koges til en kompot, blandes i muffinsdejen, i smoothies og grød eller blot sies til et glas juice.
Kål og rodfrugter, der er blevet bløde i køleskabet, kan lægges i isvand en times tid, så bliver de sprøde igen. Husk også, at bløde grøntsager sagtens kan spises i alverdens gryderetter og wokretter.
8. Brug alle resterne
Tænk dig godt om, før du smider mad ud. Igen er det ikke kun godt for pengepungen men også for klimaet.
Fem kogte kartofler virker måske ikke anvendelige, men kartoffelmadder er jo super lækre. Du kan også skære dem i skiver og vende dem i en salat eller stege dem med en omelet.
I det hele taget kan du bruge langt de fleste retter til næste dags frokost eller aftensmad. Her er inspiration til at bruge rester.
9. Spar penge på krydderurter
Det er ret dyrt at købe en potte basilikum eller en bakke karse, hver gang du skal bruge det grønne drys.
Dyrk i stedet dine krydderurter på terrassen, i vindueskarmen eller i drivhuset.
Et nemt eksempel på at få billige, grønne vitaminer som pynt er karse. En bakke koster ca. 7-8 kr. Køber du en pose karsefrø til samme, kan du gange mængden mindst 20 gange.
10. Tænk i alternativer
Lidt kreativitet så kommer vi langt. Tørt brød har et hav af anvendelsesmuligheder - for eksempel kan du skære det i tern og riste det i olivenolie, så har du lækre croutoner. Du kan også lave rasp eller ymerdrys.
En icebergsalat vejer ikke meget. Tager du et hvidkåls- eller rødkålhoved får du meget mere for pengene.
Kål mætter mere, indeholder langt flere kostfibre og vitaminer, og så kan den bruges til alt fra sandwichs og salater til wokretter og gryderetter.
Se også artiklen: Sådan sparer du på vandet.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Ole
Det der med kødfrie dage og klimaet er blevet lidt for stor en ting, der er grøntsager der er værre for klimaet, og i sidste ende, dem der prædiker sådan noget, er dem der altid kører i bil eller tager på ferie med fly... Det er ren hykleri