• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Er sølvpapir farligt til madlavning? Få svaret her

Er sølvpapir farligt til madlavning? Få svaret her

Billede med sølvpapir og staniol
Du kan sagtens anvende sølvpapir og grillfolie til mad og på grillen, men pas på med blandt andet citronsaft. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  28. januar 2021 - Udgivet:  27. juni 2018

Del gerne:
14
SHARES
FacebookMessenger14PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Denne artikel handler om brug af sølvpapir i madlavning. Se om det er farligt, og hvor du skal passe på med at anvende aufolie,
  2. Sølvpapir er ikke giftigt
  3. Pas på salte og sure ingredienser
  4. Kan man vende sølvpapir forkert?
  5. Hvad er sølvpapir?
  6. Skadeligt for miljøet

Denne artikel handler om brug af sølvpapir i madlavning. Se om det er farligt, og hvor du skal passe på med at anvende aufolie,

Der florerer mange myter og advarsler om brugen af sølvpapir i madlavningen.

For er det farligt og sundhedsskadeligt at pakke maden ind i sølvpapir, eller at grille laksen på et stykke alufolie?

I denne artikel kigger vi nærmere på brugen af sølvpapir, og her får du svaret på, om du kan anvende sølvpapir i køkkenet uden at gamble med dit helbred.

Sølvpapir er ikke giftigt

Og lad os bare starte med at konkludere, at sølvpapir IKKE er giftigt at anvende til madlavning.

Du kan sagtens pakke mad ind i alufolie, bruge til tilberedning i ovn og grill, og hvad du nu ellers vil anvende sølvpapiret til.

Staniol kan nemlig tåle meget høje temperaturer, før det begynder at afgive stoffer. Faktisk langt højere temperaturer end du benytter i grillen og ovnen. Så der er ingen fare her.

Faktisk kan det være sundere for dit helbred at benytte sølvpapir unde tilberedningen, fordi det blandt andet er med til at hindre, at der drypper fedt ned på kullene.

Det frigiver nemlig sundhedsskadelige stoffer, og dem undgår du altså ved at lægge fisk og kød på et stykke alufolie eller i en foliebakke.

Pas på salte og sure ingredienser

Når det så er sagt, og her kommer der et "men" i denne sammenhæng, så skal du alligevel tænke dig godt om.

For umiddelbart afgiver sølvpapiret ikke farlige stoffer til maden, men pas på med sure og salte ingredienser, da de kan opløse alufolien, og dermed kan du risikere at der sker en opløsning af den aluminium, der er anvendt til at producere sølvpapiret.

Her skal du blandt andet være opmærksom på meget salt, citroner og lime.

Helt praktisk gør du det, at du griller eksempelvis laks i alufolie, og venter med at dryppe med citron til laksen er taget af sølvpapiret. Så er du på den sikre side.

Kan man vende sølvpapir forkert?

Du har sikkert også bemærket, at de to sider på alufolien er forskellig. Der er en mat og en blank, og det er faktisk ikke ligegyldigt hvilket vej de vender.

Og her skal du blot huske på, at den blanke side reflekterer varmen, mens den matte lader mere varme trænge igennem.

Så hvis du lader den blanke side være udad reflekteres varmen væk og madvaren holdes køligere, og omvendt hvis du vender den blanke side indad (og den matte udad) holdes varmen inde i pakken.

Når det så er sagt, så er min egen erfaring, at forskellen ikke er særlig stor. Så gå ikke i panik hvis du kommer til at vende sølvpapiret forkert.

Hvad er sølvpapir?

Måske er du blevet forvirret over de forskellige navne på sølvpapir, men der er altså tale om det samme produkt.

Så der er ingen forskel på sølvpapir, alufolie og staniol.

Eneste forskel er kvaliteten og tykkelsen, hvor blandt andet grillfolie er lidt tykkere, og dermed mere robust at anvende på grillen.

Skadeligt for miljøet

Jeg vil da også lige bemærke, at selvom det er fornuftigt at bruge alufolie til madlavning, så skal man begrænse brugen så meget som muligt.

Staniol produceres grundlæggende af aluminium, og produktionen er ikke ligefrem miljøvenlig.

Så brug alufolie med omtanke, og erstat det blandt andet med bagepapir når det er en mulighed.

Og undgå at pakke madpakken ind i sølvpapiret. Ikke på grund af sundhedsskadelige stoffer, men af hensyn til miljøet.

Relaterede opskrifter er ovnbagt hamburgerryg i alufolie og kartofler i foliepakker.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Brian Møldrup Pedersen

    oktober 11, 2023 at 6:20 am

    Hej.

    Bare et spørgsmål angående sølvpapir.

    Lidt irriterende når der er små knopper eller skader på det, som bliver til revner og lange huller her og der, når man ruller det ud.

    Får til sidst med neglene fjernet knopperne, men det koster noget sølvpapir med huller i.

    Oplever du også dette og har et godt råd, for at undgå eller mindske det lidt irriterende problem?

    Venlig hilsen Brian.

    Svar
  2. Karen

    januar 02, 2019 at 11:55 pm

    Alufolie skal vi slet ikke bruge.
    Det er så forurenende at udvinde og det kan ikke nedbrydes efterfølgende.
    Vi skal finde andre måder.
    Karen

    Svar
  3. Kim

    juli 01, 2018 at 7:07 pm

    Hej igen

    Du skal også lige rette denne
    "Så ved at lade den matte side være udad når du pakker madvarer ind i alufolie i ovnen, får de altså mindre varme, end hvis du lader den blanke være yderst"
    Til
    "Så hvis du lader den blanke side være udad reflekteres varmen væk og madvaren holdes køligere, omvendt, hvis man vender den blanke side indad holdes varmen inde i pakken"

    Svar
    • Madensverden.dk

      juli 02, 2018 at 6:50 am

      Atter en gang tak, Kim - nu skulle den vist være der 🙂

      Med de allerbedste hilsner og ønsket om en god sommer

      Holger

      Svar
  4. Kim

    juli 01, 2018 at 12:17 pm

    Hej
    Jeg tror du har misforstået det med den blanke og matte side. Det er den blanke side der reflekterer varme og lys og den matte side der holder på varmen, se evt. på de førstehjælps folier, sølv skal vende indad for at beholde kropsvarmen.
    I øvrigt, tak for en fremragende side!!!
    Kim

    Svar
    • Madensverden.dk

      juli 01, 2018 at 12:33 pm

      Hej Kim

      Mange tak for det - og fordi du er vågen. Lige den sætning var en tanketorsk, for det er selvfølgelig som du bekriver. Det er hermed rettet 🙂

      Og tak for de rosende ord - de glæder mig.

      Med de allerbeste hilsner

      Holger

      Svar

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede med asparges i butterdej.

Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Billede med rabarberbrud.

Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan

Billede med sake risvin.

Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv medlem af Madens Verden nu
Du får et medlemskab for kun 295 kroner for et HELT år!
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her