Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Her er du: Forside › Viden om mad › Er sølvpapir farligt til madlavning? Få svaret her

Er sølvpapir farligt til madlavning? Få svaret her

Billede med sølvpapir og staniol
Del gerne:
14
SHARES
FacebookMessenger14PinterestEmailSMS
Opdateret: 28. januar 2021 - Udgivet: 27. juni 2018

Denne artikel handler om brug af sølvpapir i madlavning. Se om det er farligt, og hvor du skal passe på med at anvende aufolie,

Der florerer mange myter og advarsler om brugen af sølvpapir i madlavningen.

For er det farligt og sundhedsskadeligt at pakke maden ind i sølvpapir, eller at grille laksen på et stykke alufolie?

I denne artikel kigger vi nærmere på brugen af sølvpapir, og her får du svaret på, om du kan anvende sølvpapir i køkkenet uden at gamble med dit helbred.

Sølvpapir er ikke giftigt

Og lad os bare starte med at konkludere, at sølvpapir IKKE er giftigt at anvende til madlavning.

Du kan sagtens pakke mad ind i alufolie, bruge til tilberedning i ovn og grill, og hvad du nu ellers vil anvende sølvpapiret til.

Staniol kan nemlig tåle meget høje temperaturer, før det begynder at afgive stoffer. Faktisk langt højere temperaturer end du benytter i grillen og ovnen. Så der er ingen fare her.

Faktisk kan det være sundere for dit helbred at benytte sølvpapir unde tilberedningen, fordi det blandt andet er med til at hindre, at der drypper fedt ned på kullene.

Det frigiver nemlig sundhedsskadelige stoffer, og dem undgår du altså ved at lægge fisk og kød på et stykke alufolie eller i en foliebakke.

Pas på salte og sure ingredienser

Når det så er sagt, og her kommer der et "men" i denne sammenhæng, så skal du alligevel tænke dig godt om.

For umiddelbart afgiver sølvpapiret ikke farlige stoffer til maden, men pas på med sure og salte ingredienser, da de kan opløse alufolien, og dermed kan du risikere at der sker en opløsning af den aluminium, der er anvendt til at producere sølvpapiret.

Her skal du blandt andet være opmærksom på meget salt, citroner og lime.

Helt praktisk gør du det, at du griller eksempelvis laks i alufolie, og venter med at dryppe med citron til laksen er taget af sølvpapiret. Så er du på den sikre side.

Kan man vende sølvpapir forkert?

Du har sikkert også bemærket, at de to sider på alufolien er forskellig. Der er en mat og en blank, og det er faktisk ikke ligegyldigt hvilket vej de vender.

Og her skal du blot huske på, at den blanke side reflekterer varmen, mens den matte lader mere varme trænge igennem.

Så hvis du lader den blanke side være udad reflekteres varmen væk og madvaren holdes køligere, og omvendt hvis du vender den blanke side indad (og den matte udad) holdes varmen inde i pakken.

Når det så er sagt, så er min egen erfaring, at forskellen ikke er særlig stor. Så gå ikke i panik hvis du kommer til at vende sølvpapiret forkert.

Hvad er sølvpapir?

Måske er du blevet forvirret over de forskellige navne på sølvpapir, men der er altså tale om det samme produkt.

Så der er ingen forskel på sølvpapir, alufolie og staniol.

Eneste forskel er kvaliteten og tykkelsen, hvor blandt andet grillfolie er lidt tykkere, og dermed mere robust at anvende på grillen.

Skadeligt for miljøet

Jeg vil da også lige bemærke, at selvom det er fornuftigt at bruge alufolie til madlavning, så skal man begrænse brugen så meget som muligt.

Staniol produceres grundlæggende af aluminium, og produktionen er ikke ligefrem miljøvenlig.

Så brug alufolie med omtanke, og erstat det blandt andet med bagepapir når det er en mulighed.

Og undgå at pakke madpakken ind i sølvpapiret. Ikke på grund af sundhedsskadelige stoffer, men af hensyn til miljøet.

Relaterede opskrifter er ovnbagt hamburgerryg i alufolie og kartofler i foliepakker.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube
Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.