Madens Verden har lavet en smagstest af kammerjunker. Se her hvad forskellen er og hvilke, du skal vælge til sommerens koldskål.
Sommer er tid for koldskål med knasende sprøde kammerjunker. Har du tålmodighed, kan du bage dem selv, og ellers findes der mange færdiglavede varianter i supermarkedet. Men hvilke skal du vælge? Madens Verden har lavet en smagstest af kammerjunker.
Der er stor forskel på prisen på de forskellige kammerjunker. De billigste koster ned til 2 kroner for 100 gram, mens de dyreste når op på næsten 14 kroner for samme mængde. Du kan altså få næsten 7 gange så mange af de billige kammerjunker i forhold til de dyreste.
Så hvad får du for de ekstra penge, og er de prisen værd?
Fødevareekspert og smagsdommer Charlotte Mithril har testet 10 forskellige slags kammerjunker, for at finde ud af, hvad forskellen er og hvilke, der smager bedst.
Den gode smag af kammerjunker
Kammerjunker er en dansk specialitet, som vi typisk spiser til koldskål. Det er små søde småkager, der bidrager med både smag og sprød konsistens til koldskålen.
Basisingredienserne i kammerjunker er hvedemel, smør, æg, sukker, bagepulver og vanilje. Hertil kan de krydres med citronskal eller -saft, kardemomme eller andre krydderier.
Kammerjunker bør have en god smag af smør med en afbalanceret sødme og god vaniljesmag. De skal være knasende og sprøde i konsistensen med en god krumme, der ikke er for tør.
Smagstest af kammerjunker
I denne smagstest af kammerjunker indgår 10 forskellige varianter, der kan købes i almindelige supermarkeder. De er alle smagt ved blindsmagning og vurderet i forhold til udseende, konsistens og smag.
Kammerjunker kan smage rigtig godt i sig selv, men smagen skal også passe til smagen af koldskål, hvorfor alle testens kammerjunker er smagt både med og uden koldskål.
Efter smagstesten er der set på produkternes indhold og pris. Ud fra den samlede bedømmelse er kammerjunkerne blevet inddelt i følgende kategorier:
* * * * * Bedst
* * * * Over middel
* * * Middel
* * Under middel
* Dårligst
Her er kammerjunkernes bedømmelser fra de bedst bedømte til de dårligste:
* * * * *
Løgismose økologiske kammerjunkere
Testvinder er Løgismose økologiske kammerjunker. De smager smørbagte og har en god vaniljesmag med en tilpas sødme. De har en frisk og lækker citronsmag og en god, sprød krumme. Kan spises både med og uden koldskål!
Pris per 100 gram: 14 kroner (25 kroner for 180 gram i Netto).
Tilsætningsstoffer: Citronolie, melbehandlingsmiddel (ascorbinsyre), hævemidler (vinsyre og natriumcarbonat).
* * * *
Gram Slot økologiske kammerjunkere
Kammerjunker fra Gram Slot har en kraftig og god smørsmag med en fin vaniljesmag og middel sødme. De er næsten småkageagtige og kan spises både med og uden koldskål. Konsistensen er fast og sprød.
Pris per 100 gram: 11 kroner (20 kroner for 180 gram i Rema 1000).
Tilsætningsstoffer: Majsstivelse, hævemiddel (E500).
* * * *
Rema 1000 klassiske kammerjunkere
Rema 1000 klassiske kammerjunker er mere neutrale i smagen og har netop en klassisk kammerjunkesmag med vanilje og afbalanceret sødme. De har en fast og sprød konsistens. God til prisen!
Pris per 100 gram: 2 kroner (6 kroner for 300 gram i Rema 1000).
Tilsætningsstoffer: Vallepulver (fra mælk), hævemidler (E503, E450, E500), vaniljearoma.
* * *
Karen Wolf originale kammerjunkere
De originale kammerjunker fra Karen Wolf er milde med en klassisk kammerjunkesmag. De er fint sprøde, men føles en smule udtørrende i munden og giver en lidt fedtet hinde i munden.
Pris per 100 gram: 4 kroner (12 kroner for 300 gram i Rema 1000).
Tilsætningsstoffer: Hævemidler (E450, natron, hjortetaksalt), vallepulver (fra mælk), vaniljearoma.
* * *
Reinh van Hauens kammerjunkere
Kammerjunker fra Reinh van Hauen har en meget kraftig og krydret smag af kardemomme! De har en mild sødme og en meget porøs konsistens, der let smuldrer. Ok i koldskål, hvis du elsker kardemomme.
Pris per 100 gram: 10 kroner (25 kroner for 250 gram i Irma).
Tilsætningsstoffer: Emulgatorer (E322, E471), syre (E330), aroma, farvestoffer (E160a(ii)), hævemidler (E450, E500, E470a, E341), hvedestivelse.
* *
Irmas økologiske kammerjunkere
Irmas økologiske kammerjunker har en meget hård konsistens, der næsten bliver til pulver, når den tygges. Smagen er mild og godt afstemt, men konsistensen er ikke behagelig.
Pris per 100 gram: 10 kroner (25 kroner for 250 gram i Irma).
Tilsætningsstoffer: Kartoffelstivelse, emulgator (E322), naturlig aroma, hvedestivelse, hævemidler (E336, E500), melbehandlingsmiddel (E300).
* *
Princip kammerjunkere
Princip kammerjunker har en god sprødhed og en ok smag, der dog domineres af en meget skarp og næsten kunstig citronsmag. Eftersmagen er næsten som hvis du har spist vingummier.
Pris per 100 gram: 7 kroner (21 kroner for 300 gram i Føtex).
Tilsætningsstoffer: Emulgator (E322, E471), surhedsregulerende middel (E330), hævemiddel (E400, E450).
* *
Nordthy kammerjunkere
Kammerjunker fra Nordthy har en kedelig og lidt underlig kunstig smag. De er temmelig søde og har en ok sprødhed, men de føles udtørrende i munden og giver en fedtet belægning på tænderne.
Pris per 100 gram: 6 kroner (16 kroner for 275 gram i Føtex).
Tilsætningsstoffer: Hævemidler (E450, E500), emulgator (E471), hvedestivelse, aromaer, dextrose.
* *
Karen Wolf fuldkorns kammerjunkere
Fuldkornskammerjunker fra Karen Wolf har en grov konsistens og smager meget af fuldkorn med en middel sødme og vaniljesmag. De smuldrer hurtigt i munden og mangler sprødhed.
Pris per 100 gram: 3 kroner (10 kroner for 300 gram i Rema 1000).
Tilsætningsstoffer: Vallepulver (fra mælk), hævemidler (E450, natron, hjortetaksalt), vaniljearoma.
*
Budget kammerjunkere
Budget kammerjunker er temmelig søde og domineres af en underlig kunstig smag. De er meget hårde i konsistensen og giver en fedtet mundfølelse med belægning på tænderne.
Pris per 100 gram: 2 kroner (6 kroner for 300 gram i Føtex).
Tilsætningsstoffer: Emulgator (E471), surhedsregulerende middel (E330), smøraroma, hævemidler (E450, E500), hvedestivelse.
Dyr testvinder fra Løgismose
Vinderen af denne smagstest af kammerjunker er Løgismose økologiske kammerjunker fra Netto.
De er også testens dyreste kammerjunker til knap 14 kroner for 100 gram. Til gengæld får du en kammerjunke med en rigtig lækker smørbagt smag, god vaniljearoma og en frisk citronsmag. Mangler du en småkage, kan disse små lækkerbiskner sagtens gøre det ud for en sådan og spises uden koldskål.
De er økologisk produceret og indeholder, i modsætning til flere andre kammerjunker, ikke mange tilsætningsstoffer. Desuden er det en af de få kammerjunker, der er bagt på smør og ikke margarine eller olie.
Testens næstdyreste kammerjunk, Gram Slot økologiske kammerjunker, har testens næstbedste smag. De koster cirka 11 kroner for 100 gram.
Så jo, de dyre kammerjunker er i disse tilfælde prisen værd. Men stol ikke blindt på, at jo dyrere, jo bedre. De to andre dyre kammerjunker i denne smagstest af kammerjunker fra Irma og Reinh van Hauen får ikke samme gode bedømmelse.
Kardemomme og kemi fra Reinh van Hauen
Kammerjunker fra Reinh van Hauen koster 10 kroner for 100 gram og ligger dermed blandt testens dyre kammerjunker. De har en god smag, der dog domineres af en meget kraftig kardemommesmag. Dejligt til en småkage, men det kan dog blive for meget i en koldskål.
Mens de andre kammerjunker i den dyre ende er økologiske (Irmas, Gram Slot og Løgismose), så er kammerjunkerne fra Reinh van Hauen ikke økologiske. Faktisk langt fra.
Selvom der på forsiden af den meget fine og rustikke indpakning står ”Bagt på gammeldags manér”, så er det tvivlsomt, om du finder en opskrift fra gamle dage med denne ingrediensliste:
Hvedemel, margarine (vegetabilsk fedt, vegetabilske olier (palme (60%) og rapsolie (20%)), vand, salt, emulgatorer: E322, E471, syre: E330, aroma, farvestoffer: E160a(ii)), sukker, æg, mælk, hævemiddel: E450, E500, E470a, E341, hvedestivelse, kardemomme og vanilje.
Ærgerligt at betale så meget for så kunstigt et produkt.
Kammerjunkerne fra Løgismose og Gram Slot viser tydeligt, at det kan lade sig gøre at lave velsmagende kammerjunker uden så mange tilsætningsstoffer – og så ovenikøbet økologisk.
Bedst til prisen
Er du på jagt efter en billig pose kammerjunker, kan det godt lade sig gøre at få en god smag til billig penge. Kammerjunkerne fra Rema 1000 koster kun 2 kroner for 100 gram, og de har en god traditionel kammerjunksmag med vanilje og en god sprødhed.
Også klassikeren fra Karen Wolf til 4 kroner for 100 gram har en fin smag og konsistens og får en middel bedømmelse i denne smagstest af kammerjunker.
Det skal dog være den originale variant og ikke den med fuldkorn. Fuldkornsvarianten fra Karen Wolf er meget grov og fuldkornsagtig i både smag og konsistens, hvilket ikke egner sig godt i en kammerjunk. Så hellere en ekstra skive rugbrød og kammerjunker lavet på hvedemel.
Ser man på ingredienslisten på kammerjunkerne fra Rema 1000 og den originale Karen Wolf er det også lykkedes at lave dem uden brug af alt for mange tilsætningsstoffer.
Alt i alt to gode kammerjunker til en billig pris.
Det er smørret, der gør’et
Kammerjunkerne kan være bagt med enten smør, margarine eller olie. Det er ikke ligegyldigt, hvilket fedtstof du bruger, da fedtstoffet kan bidrage med masser af smag.
Duften af smeltet smør er fantastisk, og smør bidrager generelt med mere smag og aroma end eksempelvis en neutral planteolie som rapsolie eller palmeolie, der ofte bruges i kammerjunkerne.
Smør indeholder forholdsvist få ingredienser: Fløde, salt og mælkesyrekultur.
Derimod har margarine en noget længere ingrediensliste og med knap så rene råvarer.
Margarinen i Reinh van Hauens kammerjunker indeholder eksempelvis: Vegetabilsk fedt, vegetabilske olier (palme (60%) og rapsolie (20%)), vand, salt, emulgatorer: E322, E471, syre: E330, aroma, farvestoffer: E160a(ii).
For at få en god smag fra margarinen har flere producenter tilsat aroma som eksempelvis smøraroma i Budgets kammerjunker med margarine. Men det hjælper ikke på smagen, tværtimod har Budgets kammerjunker en underlig kunstig smag og ender på en sidsteplads i denne smagstest af kammerjunker.
De eneste kammerjunker, der er bagt med smør i denne test er fra Løgismose og Gram Slot – måske ikke et tilfælde, at disse også er smagstestens højest bedømte kammerjunker.
Palmeolie i mange kammerjunker
Bortset fra de to kammerjunker bagt med smør fra Løgismose og Gram Slot, er der anvendt en kombination af palme- og rapsolie i alle andre kammerjunker. Produktionen af palmeolie er miljøbelastende, da der ryddes store arealer med regnskov, hvilket går ud over både klima og dyreliv.
Enkelte producenter forsøger at tage højde for dette ved at anvende palmeolie, der produceres på en mere bæredygtig måde.
Rema 1000 anvender RSPO-certificeret bæredygtig palmeolie i deres kammerjunker. RSPO-ordningen burde sikre, at der ved etablering af palmeolieplantager tages højde for dens miljømæssige indvirkning, så regnskovsområder eksempelvis ikke ryddes til fordel for nye palmeolieplantager.
Ingen af de andre kammerjunker bærer RSPO-mærket og har ikke på andre måder angivet, hvorledes deres palmeolie produceres, selvom man på COOPs hjemmeside kan læse, at de anvender RSPO-certificeret palmeolie.
Bag selv kammerjunker
Hvis du har lidt tålmodighed, kan du også bage dine kammerjunker selv. Det er ikke spor svært, men det tager lidt tid. Til gengæld kan du anvende det fedtstof du foretrækker, krydre dem præcist som du ønsker og sikre dig, at der ikke er andet end rene råvarer i.
Prøv denne opskrift på super lækre kammerjunker, der er tilsmagt med citronskal:
Kammerjunker: Hjemmebagte kammerjunkere opskrift
Se også her, hvilken koldskål du skal vælge til dine kammerjunker:
Kilder: Fødevarestyrelsen, Coop.dk.
Sådan har vi gjort
Vi har testet kammerjunker, der kan købes i almindelige supermarkeder.
De er smagt blindt, det vil sige uden at vide, hvilke produkter, der smages. De fik tildelt trecifrede tilfældige tal, og blev smagt i tilfældig rækkefølge. Kammerjunkerne blev både smagt alene og med koldskål til. Mellem hver smagsprøve, blev mund og sanser renset med knækbrød og vand, og der blev jævnligt holdt pauser.
Kammerjunkerne er bedømt ud fra en samlet vurdering af smag og mundfølelse. Smagen vurderes ud fra den samlede oplevelse af smag og aroma, mens mundfølelsen vurderes ud fra konsistens og tekstur i munden.
Generelt om vores smagstest
Vores smagstest foretages af fødevareekspert Charlotte Mithril, der har arbejdet med smag og sensorik gennem de sidste 15 år. Hun har blandt andet udviklet smagstests og været smagsdommer for Forbrugerrådet TÆNK, undervist og forsket i smag og sensorik som lektor i fødevarevidenskab, samt udført smagstest og trænet nye smagsdommere hos Pernod Ricard.
Alle smagstest foregår som blindsmagninger, det vil sige uden kendskab til, hvilket mærke der er tale om, hvem der har produceret det, hvordan indpakning ser ud osv. På denne måde undgås, at forudindtagede holdninger kan påvirke resultatet af smagstesten.
Smagstesten er en fagligt funderet, men subjektiv bedømmelse af smagsegenskaberne i de testede produkter.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden