• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Sådan vælger du den bedste vin til maden

Sådan vælger du den bedste vin til maden

Eksempel på vin til maden
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  17. juni 2023 - Udgivet:  22. juni 2021

Indhold

  1. Food and Wine Pairing kan virke som en svær disciplin, men det behøver slet ikke at være så svært at finde god vin til maden
  2. Vælg en vin du kan lide
  3. Videnskaben mangler svar
  4. Se på geografien
  5. Vejen til den perfekte kombination
  6. Erfaring og intuition
  7. 1. Få erfaring
  8. 2. Lær retten at kende
  9. 3. Brug din intuition
  10. Hvilken rolle skal vinen have?
  11. Grundsmagene
  12. Hvad er realistisk?

Food and Wine Pairing kan virke som en svær disciplin, men det behøver slet ikke at være så svært at finde god vin til maden

Synes du også det kan virke kompliceret at finde den rigtige vin til maden?

At kombinere vin og mad kan virke som en svær disciplin, men det bliver ofte gjort sværere end nødvendigt.

Fødevareekspert og vinmager Charlotte Mithril har talt med vinekspert og tidligere chefsommelier på Noma, Pontus Elofsson om, hvordan man bedst parrer vin og mad.

Ifølge Pontus Elofsson bliver det nemlig gjort meget sværere at parre vin og mad, end det behøver at være.

Det behøver ikke at være svært – alle kan lære det.

Pontus Elofsson

Vælg en vin du kan lide

Ifølge Pontus Elofsson kan det gøres utroligt simpelt at vælge vin til maden.

Vælg en vin du kan lide at drikke og lad være med at bekymre dig for meget om kombinationen med maden. Langt de fleste kombinationer vil nemlig ende med at være helt ok.

Det er kun i sjældne tilfælde at vinen og maden virkelig disharmonerer og skaber en dårlig smagsoplevelse.

Så tag den med ro, vælg en vin du kan lide – i langt de fleste tilfælde vil det ende med en kombination, der er helt ok.

Videnskaben mangler svar

Sværere bliver det, hvis du vil finde den helt perfekte kombination. Der hvor vin og mad komplimenterer hinanden, drager fordel af hinanden og alt går op i en højere enhed.

Søger man i videnskaben, har den desværre ikke meget at sige i forhold til, hvordan du overordnet når frem til den perfekte kombination.

Til gengæld findes der masser af bøger og litteratur om mad & vin i kombination. Desværre er de dog ofte svære at bruge i en konkret situation.

Litteraturen giver enten uendeligt lange lister over kombinationer, der aldrig specifikt passer til netop din ret, eller helt overordnede regler som hvidvin før rødvin, hvidvin til fisk osv. som er regler, der mangler forklaring og slet ikke forholder sig til kontekst eller de specifikke omstændigheder for retten.

De mange regler og lister vil derfor oftest være ubrugelige i en konkret situation. Man hvad gør man så?

Se på geografien

En metode der ofte anvendes med succes, er når vin og mad stammer fra samme geografiske område.

Her er der gennem generationer fundet den perfekte smagskombination for lokale fødevarer og vin, og du kan næsten altid regne med at kombinationen fungerer og skaber glæde.

Problemet med denne metode er, hvis der ikke er en lang kultur for vin i det område maden eller råvarerne kommer fra, som for eksempel alle vores nordiske råvarer.

Kan man så ikke drikke vin på Noma?

Vejen til den perfekte kombination

Selvfølgelig kan man skabe perfekte kombinationer også selvom mad og vin ikke kommer fra samme geografiske område.

Vejen til den perfekte kombination er ifølge Pontus Elofsson at bruge din erfaring og intuition.

Det er en praktisk tilgang, der omfatter brugen af dine smagsløg og din næse, og at du tør stole på din intuition.

Erfaring og intuition

Vil du finde den perfekte vin til en specifik ret, skal du bruge et samspil mellem dine erfaringer og din intuition.

Brug følgende tre trin, når du skal finde den perfekte kombination:

1. Få erfaring

Sørg som udgangspunkt for at have et godt indre vinbibliotek i dit hoved. Det får du ved at smage en masse vin, læse bøger om vin, gå på vinkurser osv.

På denne måde skabes en masse erfaringer med vin, og du bliver bedre til at sætte ord på de forskellige egenskaber for forskellige vine.

2. Lær retten at kende

Smag på retten og identificer hvilke karakteristika retten indeholder, som for eksempel grundsmage og smagsnoter. Er retten let og frisk, fed og kraftful, varm eller kold osv. Hvilke følelser skaber retten?

Har du ikke mulighed for at smage den, så læs retten (for eksempel i en kogebog eller på et menukort) og vurder, hvordan smagsoplevelsen vil være ud fra dette.

Sæt så retten i kontekst – hvilken sæson er du i, hvilken sammenhæng skal retten serveres i, hvem er gæsterne osv.

3. Brug din intuition

Når du har fået en god fornemmelse af retten, så spørg din intuition: Hvilken vin har jeg lyst til at drikke til denne ret?

Hvilke karakteristika skal vinen have? Skal den eksempelvis være rød, hvid, tør, sød, boblende, let, kraftig osv.

Det kan måske være svært de første gange, men det vigtigste her er, at du tør stole på din egen intuition. Hav mod og stol på det, du fornemmer!

Brug så de karakteristika du finder til at finde en vin. Gå eventuelt ned i vinhandleren med din liste, og få dem til at hjælpe dig med at finde en vin med netop disse karakteristika.

Jo mere du stoler på din egen intuition, jo mere succes har du med vinkombinationen.

Pontus Elofsson

Hvilken rolle skal vinen have?

Når du skal vælge vin til maden så tænk også over, hvilken rolle vinen skal have. Hvordan vil du gerne have, at samspillet mellem vin og mad skal være. Her er tre muligheder:

  • Skab harmoni: Her afspejler smagen af vin og mad hinanden. Sørg for, at der er de samme flavours (smagsnoter) til stede i både mad og vin. Det skaber harmoniske kombinationer.
  • Vinen fremhæver maden: Her er vinen let og elegant i baggrunden og sørger for at fremhæve madens smag.
  • Vinen komplementerer maden: Vin og mad skaber sammen en helt ny tredje dimension i den samlede smagsoplevelse. Er det for eksempel en fed ret, så vælg en syrlig vin, da fedt og syre vil gå sammen i en kemisk reaktion.

Grundsmagene

Der er en række hjælperegler, der kan være gode at huske i forhold til de forskellige grundsmage sødt, surt, salt, bittert og umami.

Brug dem som overordnet rettesnor i forhold til de dominerende grundsmage i maden:

  • Syrlig mad kræver en syrlig vin.
  • Sød mad kræver en sødlig vin.
  • Bitter mad bør ikke kombineres med bitre eller meget tørre vine.
  • Umami i maden kan give tanniner i vinen en bitter og metallisk smag. Vælg derfor en vin uden tanniner til mad med meget umami.
  • Salt og syre kan modvirke effekten af umami på tanniner.

Hvad er realistisk?

Det er klart, at omstændigheder og realiteter har indflydelse på hvilken vin, du kan vælge.

Er du hjemme og kan kun vælge mellem vinreolens fem flasker, står du i Irma eller er du på 3-stjernet restaurant?

Omstændigheder og budget sætter rammen for, hvad der er realistisk. Men ligegyldigt hvad omstændighederne er, så kan du sagtens bruge de tre trin og forskellige hjælperegler. Så må du blot vælge den vin, der passer bedst til dine karakteristika, ud fra de muligheder der er.

Brug din erfaring og intuition. Og husk, at langt de fleste kombinationer af vin til maden vil give en smagsoplevelse, der er helt ok!

Få mere viden om vin i disse artikler:

  • Naturvin: Hvad er forskellen på økologisk og naturvin?
  • Orange vin - hvad er det? Læs om den nye vintype her
  • Hvor stammer vin fra? Bliv klogere på georgisk vin
  • Vinsmagning - nem guide til smagning af vin
Om Charlotte
charlotte mithril
Charlotte Mithril

Charlotte er fødevare- og ernæringsekspert og har en ph.d. om Ny Nordisk Hverdagsmad fra Institut for Human Ernæring, Københavns Universitet. Charlotte laver smagstest, vidensartikler og opskrifter til Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Billede af hvid aspargessalat med tomater.

Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing

Billede af sønderjysk stang.

Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)

Billede af kalv med æblecider.

Kalv med æblecider, sennep og timian

Forsiden lige nu

billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften
Super sprøde ciabattabrød, der er klassiske madbrød fra Italien. Brødene bliver luftige og med store huller, som mange godtt kan lide ciabattabrødene. Opskirften giver disse tre lækre brød. Foto: Madensverden.dk.
Ciabattabrød med store huller - italiensk ciabatta uden æltning→ Se opskriften
billede med mørbrad frikasse
Mørbrad frikassé→ Se opskriften
billederesultat for fyldt spidskål med oksekød i ovn
Fyldt spidskål med oksekød→ Se opskriften
stor bradepandekage med jordbær
Stor bradepandekage med jordbær - opskrift til mange→ Se opskriften
Billede af hvid aspargessalat med tomater.
Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing→ Se opskriften
billede med boller
Boller (bedste opskrift på den hjemmebagte bolle)→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her