• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Brød › Sådan laver du damp i ovn når du bager brød

Sådan laver du damp i ovn når du bager brød

damp i ovn
Del gerne:
48
SHARES
FacebookMessenger48PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  10. november 2023 - Udgivet:  17. december 2019

Damp i ovn er et godt trick når du bager et brød, hvis du ønsker en sprød overflade på brødet.

Er du heldig at eje en dampovn giver det selvfølgelig sig selv, men selv uden en dampovn er det altså ret nemt at lave dampeffekt til din brødbagning.

Her kan du se hvordan du nemt gør det.

Om damp i ovn

Først og fremmest skal du lave damp i ovnen, fordi du ønsker et brød med en sprødere skorpe.

Dampen giver nemlig fugt i ovnen, hvilket igen giver dig et brød med en både sprød og mere blank skorpe.

Det er blandt andet vigtigt når du vil bage bagerens sprøde rundstykker og flutes.

Sådan laver du damp til bagning

Stil et lille ovnfast fad eller lille bradepande ind i bunden af ovnen.

Ovnen varmes op til den ønskede temperatur.

Stil bagepladen med brødet ind i ovnen, når den er helt varm.

Smid en lille sjat vand ned i fadet/bradepanden, og luk STRAKS ovnlågen!

Nu fordamper vandet straks, og det vil kondensere ovenpå brødet, hvilket vil gøre overfladen/skorpen sprød og blank. Så simpelt er det.

Nu skal du huske at lukke dampen ud af ovnen igen. Det gør du et par gange. Første gang efter cirka fem minutter, og igen et par minutter før brødet er færdigbagt.

Brug af granitskærver

Et godt trick er i øvrigt at komme et par håndfulde granitskærver i fadet eller bradepanden.

Granitskærverne holder mere på vandet og dampen, som derfor frigives mere jævnt.

Varm granitskærverne op sammen med ovnen, og de skal være gennemvarme. Kom en sjat vand på stenene når brødet sættes ind, og luk damp ud efter fem minutter, hvor du også tager fadet med granitskærverne ud.

Granitskærver kan købes i byggemarkederne, eller spørg en nabo med granit i indkørslen om du må få et par håndfulde.

Du kan i øvrigt undgå kalk i ovnen ved at anvende destilleret vand, som kan købes i de fleste supermarkeder.

Eller anvend regnvand.

Brug af hulplade

Du kan godt bruge disse metoder med almindelige bageplader i ovnen og brug af varmluft.

Men du får den bedste effekt, hvis du anvender en hulplade til bagningen.

Her kan luften og dampen nemlig bedre cirkulere omkring brødet, så jeg vil anbefale du køber en hulplade. Den bliver du glad for.

Se også mine artikler om:

  • Hævning af brød
  • Sådan bruger du bagestål
  • Sådan laver du fordej til dit brød
  • Sådan virker du brød op
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Billede af valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel.

Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Forsiden lige nu

Billede af ramen.
Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe→ Se opskriften
billede til Sund aftensmad
Sund aftensmad - nemme og lækre retter→ Se opskriften
Kylling med blomkål i fad er en nem ret, hvor du også kommer porrer og gulerødder i fadet sammen med fløde og bouillon. Retten kan nydes som den er, eller serveres med ris eller pasta. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.
Kylling med blomkål, porrer og gulerødder i fad→ Se opskriften
salat med laks og ærter
Salat med laks og ærter→ Se opskriften
kartoffelsalat med asparges
Kartoffelsalat med asparges, tomat og sennepsdressing→ Se opskriften
billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her