• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Forside › Råvareguide › Opskrifter med rødkål - fakta og info

Opskrifter med rødkål - fakta og info

Billede med rødkål.
Del gerne:
8
SHARES
FacebookMessenger8PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 5. maj 2025 - Udgivet: 5. maj 2025

Leder du efter opskrifter med rådkål, så læs videre her, hvor du også bliver klogere på kålen.

Og flotte farver, masser af bid og sprængfyldt med mineraler og vitaminer - det er hvad, rødkål byder på.

Derfor er der absolut rigtig god grund til at pifte din efterårs- og vintermad op med denne smukke mørkelilla grøntsag.

Hjemmelavet

Rødkål er nærmest blevet obligatorisk tilbehør til julemaden, og en af grundene til, at produktionen af rødkål er steget støt gennem de sidste 100 år. Tænk på gammeldags rødkål.

Det smager fantastisk sammen med andesteg og flæskesteg og giver et fint modspil til den fyldige og kraftige vintermad.

Indrømmet, det nemmeste er at købe et glas færdiglavet rødkål, men har du én gang smagt hjemmelavet rødkål, så bliver det svært at gå tilbage.

Opskriften på hjemmelavet rødkål finder du her – og det er nemmere end, du tror.

Anvendelse

Fintsnittet rødkål som ingrediens i en lækker vintersalat giver masser at tygge på, og med kålsmagen smukt afbalanceret med f.eks. friske appelsinstykker og nødder, så får du hurtigt en rigtig smuk og farverig vitaminbombe på bordet.

Se opskrifter til rødkålssalat her. Du kan også bage rødkålen i ovnen.

Kålen er let bitter og derfor er søde og cremede dressinger gode til rødkålssalaten.

Udskæring

Vent med at udskære og snitte rødkålen til du skal bruge den. Den holder sig nemlig bedre med dækbladene intakte.

Sådan skærer du kålhovedet:

- Fjern først de kraftige yderste blade. Skær et lille snit ind på hver side af stokken og skær et stykke af toppen. Det gøres hele vejen rundt, så der kun er en firkant rundt om stokken tilbage.

- Derefter skæres et stykke af firkanten af, så du kommer ned til der, hvor stokken begynder.

- Nu har du seks stykker kål, som er lige til at snitte i den størrelse strimler, som du foretrækker.

Når du koger kålen, vil den skifte over til en mere blålig farve. Tilsæt lidt eddike for at bevare den smukke røde farve. Kog ikke rødkål for meget, så du mister nogle af vitaminerne og det lækre bid.

Holdbarhed

Kålen kan i husholdningsfilm eller plastpose holde sig i op til to måneder i køleskabet. Du skal ikke snitte den op, da ilten vil forringe holdbarheden og mindske indholdet af antioxidanterne.

Frysning

Rødkål kan tilberedes og fryses ned i portioner.

Sæson

Sæsonen for danske rødkål er fra slut august til ca. februar. De kan dog købes som import det meste af året.

Næringsindhold

Rødkål er rig på kostfibre, mineraler og vitaminer, især C-vitamin.

Samtidig er den røde kål meget kaloriefattigt og mættende. Du snyder nemlig din krop lidt til hurtigere at mærke mæthed, når du har noget at tygge på.

I maven fylder kostfibrene godt og giver en god sund mave.

Fakta

Rødkålen er en af de ældste grøntsager, vi kender til, og faktisk stammer den fra Lilleasien.

Saften fra rødkål kan bruges som en naturlig primitiv indikator for pH-værdi, da syre vil farve saften rød.

Ved kogning vil rødkålen normalt farves blå. Derfor tilføjes typisk eddike, for at beholde den røde farve.

Farven på rødkålen kan variere efter jordbundens surhedsgrad.

Vælg et kålhoved med en kraftig farve. Jo flottere og mere intens farven er, jo flere antioxidanter.

Det er flavonoiderne i kålen, der giver den flotte farve. I rødkål er det et flavonoid, kaldet anthocyanin, som også findes i f.eks. blåbær.

Rødkål kan bruges som naturlig tøjfarve. Hvad med en rødbederød batikfarvet t-shirt?

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin
  • Billede med sake risvin.
    Sake - fakta og viden om den japanske risvin
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Madplan uge 37

Ugens madplan uge 37 med syv gode bud på aftensmad

Billede af blomkålslasagne.

Blomkålslasagne (sund lasagne med blomkål og oksekød)

Ugens vine, uge 36, 2025

Ugens vine, uge 36, 2025: Fra Rioja Reserva til hvid og rosé fra Røsnæs

Billede af selleristeaks af hele skiver knoldselleri.

Selleristeaks (lavet af hele skiver paneret knoldselleri)

Billede af frisk kartoffelsalat med spinat.

Frisk kartoffelsalat med spinat

Madplan uge 36

Ugens madplan uge 36 med velsmagende aftensmad til alle ugedage

Forsiden lige nu

Madplan uge 37
Ugens madplan uge 37 med syv gode bud på aftensmad→ Se opskriften
billede med cassoulet
Cassoulet (nem opskrift på klassisk fransk gryderet)→ Se opskriften
Æblegalette
Æblegalette - nem opskrift på rustik fransk tærte→ Se opskriften
billederesultat for æggewraps med laks og kylling
Æggewraps - skøn opskrift med laks eller kylling→ Se opskriften
billede med fransk bondebrød
Fransk bondebrød→ Se opskriften
billede med kylling bourguignon
Kylling bourguignon - sund udgave af den franske klassiker→ Se opskriften
billederesultat for æblesalat
Æblesalat→ Se opskriften
Billede med kantareller
Kantareller (fakta og hvad kan du bruge dem til)→ Se opskriften
billede med vikingegryde
Vikingegryde med skinke, bacon og fløde→ Se opskriften
en heldig kartoffel
En heldig kartoffel bagt med rosmarin→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her