• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide

Opskrifter med rødkål - fakta og info

Billede med rødkål.
Rødkål er både sund og flot, og så kan den anvendes til mange ting. Især bruges rødkålen til salater og gammeldags rødkål. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  5. maj 2025 - Udgivet:  5. maj 2025

Del gerne:
8
SHARES
FacebookMessenger8PinterestEmailSMS

Indhold

  1. Hjemmelavet
  2. Anvendelse
  3. Udskæring
  4. Holdbarhed
  5. Frysning
  6. Sæson
  7. Næringsindhold
  8. Fakta

Leder du efter opskrifter med rådkål, så læs videre her, hvor du også bliver klogere på kålen.

Og flotte farver, masser af bid og sprængfyldt med mineraler og vitaminer - det er hvad, rødkål byder på.

Derfor er der absolut rigtig god grund til at pifte din efterårs- og vintermad op med denne smukke mørkelilla grøntsag.

Hjemmelavet

Rødkål er nærmest blevet obligatorisk tilbehør til julemaden, og en af grundene til, at produktionen af rødkål er steget støt gennem de sidste 100 år. Tænk på gammeldags rødkål.

Det smager fantastisk sammen med andesteg og flæskesteg og giver et fint modspil til den fyldige og kraftige vintermad.

Indrømmet, det nemmeste er at købe et glas færdiglavet rødkål, men har du én gang smagt hjemmelavet rødkål, så bliver det svært at gå tilbage.

Opskriften på hjemmelavet rødkål finder du her – og det er nemmere end, du tror.

Anvendelse

Fintsnittet rødkål som ingrediens i en lækker vintersalat giver masser at tygge på, og med kålsmagen smukt afbalanceret med f.eks. friske appelsinstykker og nødder, så får du hurtigt en rigtig smuk og farverig vitaminbombe på bordet.

Se opskrifter til rødkålssalat her. Du kan også bage rødkålen i ovnen.

Kålen er let bitter og derfor er søde og cremede dressinger gode til rødkålssalaten.

Udskæring

Vent med at udskære og snitte rødkålen til du skal bruge den. Den holder sig nemlig bedre med dækbladene intakte.

Sådan skærer du kålhovedet:

- Fjern først de kraftige yderste blade. Skær et lille snit ind på hver side af stokken og skær et stykke af toppen. Det gøres hele vejen rundt, så der kun er en firkant rundt om stokken tilbage.

- Derefter skæres et stykke af firkanten af, så du kommer ned til der, hvor stokken begynder.

- Nu har du seks stykker kål, som er lige til at snitte i den størrelse strimler, som du foretrækker.

Når du koger kålen, vil den skifte over til en mere blålig farve. Tilsæt lidt eddike for at bevare den smukke røde farve. Kog ikke rødkål for meget, så du mister nogle af vitaminerne og det lækre bid.

Holdbarhed

Kålen kan i husholdningsfilm eller plastpose holde sig i op til to måneder i køleskabet. Du skal ikke snitte den op, da ilten vil forringe holdbarheden og mindske indholdet af antioxidanterne.

Frysning

Rødkål kan tilberedes og fryses ned i portioner.

Sæson

Sæsonen for danske rødkål er fra slut august til ca. februar. De kan dog købes som import det meste af året.

Næringsindhold

Rødkål er rig på kostfibre, mineraler og vitaminer, især C-vitamin.

Samtidig er den røde kål meget kaloriefattigt og mættende. Du snyder nemlig din krop lidt til hurtigere at mærke mæthed, når du har noget at tygge på.

I maven fylder kostfibrene godt og giver en god sund mave.

Fakta

Rødkålen er en af de ældste grøntsager, vi kender til, og faktisk stammer den fra Lilleasien.

Saften fra rødkål kan bruges som en naturlig primitiv indikator for pH-værdi, da syre vil farve saften rød.

Ved kogning vil rødkålen normalt farves blå. Derfor tilføjes typisk eddike, for at beholde den røde farve.

Farven på rødkålen kan variere efter jordbundens surhedsgrad.

Vælg et kålhoved med en kraftig farve. Jo flottere og mere intens farven er, jo flere antioxidanter.

Det er flavonoiderne i kålen, der giver den flotte farve. I rødkål er det et flavonoid, kaldet anthocyanin, som også findes i f.eks. blåbær.

Rødkål kan bruges som naturlig tøjfarve. Hvad med en rødbederød batikfarvet t-shirt?

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Uge21-bedstevinkøbMV

Ugens vine, uge 21: 20 vinkøb til en fest på budget

bilelde med dansk mad krebinetter

Dansk mad: Opskrifter på mad fra det danske køkken

Billede til rødtunge med svampestuvning.

Rødtunge med svampestuvning og ristede kartofler

Ugens madplan uge 21

Ugens madplan uge 21 med skøn aftensmad til hele ugen

Billede med kyllingegyros.

Nem kyllingegyros med bulgur og spidskål

Billede af Allingetærte

Allingetærte med rabarber og creme

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
Som medlem slipper du for reklamer, og du kan gemme og printe opskrifter. Så vær med nu i Danmarks store fællesskab om mad. På forhånd tak.
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her