Rismælk eller risdrik kan erstatte komælk i kaffen og maden. Men er det sundt at drikke? Og hvad er forskellen på rismælk og andre plantedrikke? Få svarene her.
Rismælk er egentlig ikke mælk og må ikke sælges som sådan, da mælk ikke kommer fra rismarker, men fra malkekøer. Derfor besluttede EU i 2017, at alle plantebaserede "mælkedrikke" skal sælges som drikke i stedet for mælk. Men i daglig tale kaldes det rismælk, og det er der heldigvis ikke nogen lov imod.
I denne artikel ser vi på rismælken. Hvilken fordele er der ved at drikke den, bruge den i smoothies eller i madlavningen - og hvilke ulemper. Vidste du for eksempel, at der kan være det skadelige stof, arsen, i risdrikke? Eller at risdrikken indeholder lidt mere calcium end de fleste andre plantedrikke?
Det indeholder rismælk
En karton rismælk - eller risdrik - indeholder ris, olie, salt og vand. Faktisk er vandet selve hovedingrediensen i risdrikke, der typisk har et ris-indhold på 11-13 procent af den samlede væske. Drikken laves ved at mose risene gennem en maskine, så der kommer saft ud af risene. Saften blandes herefter med olie, vand og salt.
Rismælk indeholder næsten ingen proteiner i modsætning til komælk og sojamælk, derfor skal man vælge den for smagen - ikke for sundhedsværdien. Her ser du energifordelingen på en deciliter økologisk minimælk fra Arla og en deciliter økologisk rismælk fra Naturli:
Næringsindhold | Økologisk minimælk | Økologisk risdrik |
Energi | 154 kJ/36 kcal | 227 kJ/ 54 kcal |
Kulhydrater | 4,7 gram | 11 gram |
Proteiner | 3,5 gram | 0,1 gram |
Fedt | 0,4 gram | 1,1 gram |
Salt | 0,11 gram | 0,9 gram |
Læs også vores ernæringsekspert artikel om forskellen på smag, næringsindhold og konsistens i de forskellige plantedrikke.
Fordele ved risdrik
- Et godt alternativ til komælk, da den næsten ikke har smag, og derfor kan bruges i kaffe, te og smoothies uden at ændre drikkens smag.
- Kan drikkes af dem, der er allergiske overfor gluten, laktose og mælkeproteiner.
- Hvis man ikke kan tåle nødder og sojaprodukter, er rismælken et godt alternativ både til komælk og til andre plantebaserede drikke.
- Den indeholder ikke så meget fedt som soja- og mandeldrik, .
- Den kan drikkes af veganere.
- Rismælk skiller ikke, når den hældes i varm kaffe, hvor både sojamælk og havredrik kan risikere at skille, når det hældes i varm væske.
Ulemper ved risdrik
- Risdrik indeholder det giftige stof arsen. I små mængder, men alligevel fraråder Fødevarestyrelsen, at små børn får risdrik som erstatning for komælk. Især børn under 10 kg bør ikke få rismælk.
- Den indeholder ikke vitaminer og mineraler i nævneværdig grad med mindre, den er beriget med dem.
- Der er ingen proteiner i, energien kommer udelukkende fra kulhydrater.
- Der er højere fedtindhold i risdrikken end i en skummet- og minimælk.
- Det er den plantedrik, som minder mindst om mælk i konsistensen sammenlignet med for eksempel soja- og mandelmælk.
- Rismælk er dyrere end almindelig komælk. En liter Naturli' økologisk risdrik koster 21.95 kroner, Änglamarks økologiske risdrik kan købes for 15.95 kroner. Til sammenligning koster En liter Änglamarks økologisk minimælk 9.95 kroner.
Det giftige stof i ris
Risplanter optager det giftige grundstof arsen fra grundvandet og den jord, de vokser i. Arsen er kræftfremkaldende, og Fødevarestyrelsen advarer om, at et højt indtag af mad med uorganisk arsen dagligt kan forøge kræftrisikoen.
Det frarådes derfor at give små børn rismælk på daglig basis som alternativ til komælk, da de spiser og drikker forholdsmæssigt meget i forhold til deres kropsvægt.
Opskrift på hjemmelavet risdrik
Det er pærelet at lave sin egen rismælk, som kan holde sig i køleskabet to-tre dage. Det eneste du skal gøre, er at koge ris på vanlig vis og blende de kogte ris med olie og salt. Herefter smager du til vand.
Kilder: Fødevarestyrelsen, Naturli Foods, Mejerforeningen, Videnskab.dk m.fl.
Del dine ideer og tanker med os andre her: