• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Shop
  • PLUS
Du er her: Forside › Viden om mad › Rismælk - fakta, fordele og ulemper ved risdrik

Rismælk - fakta, fordele og ulemper ved risdrik

Et glas rismælk
Del gerne:
8
SHARES
FacebookMessenger8PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 9. august 2020 - Udgivet: 9. august 2020

Rismælk eller risdrik kan erstatte komælk i kaffen og maden. Men er det sundt at drikke? Og hvad er forskellen på rismælk og andre plantedrikke? Få svarene her.

Rismælk er egentlig ikke mælk og må ikke sælges som sådan, da mælk ikke kommer fra rismarker, men fra malkekøer. Derfor besluttede EU i 2017, at alle plantebaserede "mælkedrikke" skal sælges som drikke i stedet for mælk. Men i daglig tale kaldes det rismælk, og det er der heldigvis ikke nogen lov imod.

I denne artikel ser vi på rismælken. Hvilken fordele er der ved at drikke den, bruge den i smoothies eller i madlavningen - og hvilke ulemper. Vidste du for eksempel, at der kan være det skadelige stof, arsen, i risdrikke? Eller at risdrikken indeholder lidt mere calcium end de fleste andre plantedrikke?

Det indeholder rismælk

En karton rismælk - eller risdrik - indeholder ris, olie, salt og vand. Faktisk er vandet selve hovedingrediensen i risdrikke, der typisk har et ris-indhold på 11-13 procent af den samlede væske. Drikken laves ved at mose risene gennem en maskine, så der kommer saft ud af risene. Saften blandes herefter med olie, vand og salt.

Rismælk indeholder næsten ingen proteiner i modsætning til komælk og sojamælk, derfor skal man vælge den for smagen - ikke for sundhedsværdien. Her ser du energifordelingen på en deciliter økologisk minimælk fra Arla og en deciliter økologisk rismælk fra Naturli:

NæringsindholdØkologisk minimælkØkologisk risdrik
Energi154 kJ/36 kcal227 kJ/ 54 kcal
Kulhydrater4,7 gram11 gram
Proteiner3,5 gram0,1 gram
Fedt0,4 gram1,1 gram
Salt0,11 gram0,9 gram

Læs også vores ernæringsekspert artikel om forskellen på smag, næringsindhold og konsistens i de forskellige plantedrikke.

Fordele ved risdrik

  • Et godt alternativ til komælk, da den næsten ikke har smag, og derfor kan bruges i kaffe, te og smoothies uden at ændre drikkens smag.
  • Kan drikkes af dem, der er allergiske overfor gluten, laktose og mælkeproteiner.
  • Hvis man ikke kan tåle nødder og sojaprodukter, er rismælken et godt alternativ både til komælk og til andre plantebaserede drikke.
  • Den indeholder ikke så meget fedt som soja- og mandeldrik, .
  • Den kan drikkes af veganere.
  • Rismælk skiller ikke, når den hældes i varm kaffe, hvor både sojamælk og havredrik kan risikere at skille, når det hældes i varm væske.

Ulemper ved risdrik

  • Risdrik indeholder det giftige stof arsen. I små mængder, men alligevel fraråder Fødevarestyrelsen, at små børn får risdrik som erstatning for komælk. Især børn under 10 kg bør ikke få rismælk.
  • Den indeholder ikke vitaminer og mineraler i nævneværdig grad med mindre, den er beriget med dem.
  • Der er ingen proteiner i, energien kommer udelukkende fra kulhydrater.
  • Der er højere fedtindhold i risdrikken end i en skummet- og minimælk.
  • Det er den plantedrik, som minder mindst om mælk i konsistensen sammenlignet med for eksempel soja- og mandelmælk.
  • Rismælk er dyrere end almindelig komælk. En liter Naturli' økologisk risdrik koster 21.95 kroner, Änglamarks økologiske risdrik kan købes for 15.95 kroner. Til sammenligning koster En liter Änglamarks økologisk minimælk 9.95 kroner.

Det giftige stof i ris

Risplanter optager det giftige grundstof arsen fra grundvandet og den jord, de vokser i. Arsen er kræftfremkaldende, og Fødevarestyrelsen advarer om, at et højt indtag af mad med uorganisk arsen dagligt kan forøge kræftrisikoen.

Det frarådes derfor at give små børn rismælk på daglig basis som alternativ til komælk, da de spiser og drikker forholdsmæssigt meget i forhold til deres kropsvægt.

Opskrift på hjemmelavet risdrik

Det er pærelet at lave sin egen rismælk, som kan holde sig i køleskabet to-tre dage. Det eneste du skal gøre, er at koge ris på vanlig vis og blende de kogte ris med olie og salt. Herefter smager du til vand.

Kilder: Fødevarestyrelsen, Naturli Foods, Mejerforeningen, Videnskab.dk m.fl.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af selleritoppe.
    Hvad kan man bruge selleritoppe til?
  • Billede af chokoladekage med revner.
    Derfor revner din chokoladekage
  • Billede til artikel om grapefrugt og forhøjet kolesteroltal.
    Er grapefrugt godt mod forhøjet kolesteroltal?
  • Sæson i juli
    Sæson i juli: Se alle de danske frugter og grøntsager

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af Axelborg kylling.

Axelborg kylling i tomatflødesauce med ærter

Billede af squashfritter.

Squashfritter - sprøde og lækre fritter af squash

uge34-bedsteVinkøbMV

Ugens vine, uge 34, 2025: 20 topkøb fra Australien til Champagne!

Ugens madplan uge 34

Ugens madplan uge 34 med skøn aftensmad til hele ugen

Billede af hvid bolognese.

Hvid bolognese uden tomater

Billede af kyllingelår i fad med tomater og kartofler.

Kyllingelår i fad med tomater og kartofler

Forsiden lige nu

Billede af nem aftensmad.
Nem aftensmad - nemme og lækre retter på kort tid→ Se opskriften
billederesultat for hakket kylling med broccolimos
Hakket kylling med broccolimos (god børneret)→ Se opskriften
Billede af squashfritter.
Squashfritter - sprøde og lækre fritter af squash→ Se opskriften
spinatsalat med edamamebønner
Spinatsalat med edamamebønner→ Se opskriften
brombærmuffins
Lækre brombærmuffins uden smør og med mindre sukker→ Se opskriften
billede med squashfrikadeller
Squashfrikadeller - vegetariske deller med squash→ Se opskriften
billederesultat for vegetarisk pastaret
Vegetarisk pastaret med squash og tomater på 15 min.→ Se opskriften
billede til peberfrugt i peberfrugt
Peberfrugt i peberfrugt med kylling og blomkål→ Se opskriften
Billede med figner.
Figner - opskrifter med figen, sæson, og holdbarhed→ Se opskriften
billede med kefirboller
Kefirboller - koldhævede→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her