• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Forside › Råvareguide › Okra (fakta og tips til at lave retter med okra)

Okra (fakta og tips til at lave retter med okra)

Billede af okra.
Del gerne:
6
SHARES
FacebookMessenger6PinterestEmailSMS
Opdateret: 20. juli 2025 - Udgivet: 18. februar 2020

Retter med okra som gumbo får en særlig konsistens og smag. Her får du viden om den eksotiske grøntsag samt ideer til, hvad du kan bruge den til.

Der skal fantasi til for at forestille sig ligheden mellem en okra og en kvindes finger. Ikke desto mindre er det, hvad den lille, spidse grøntsag kaldes på engelsk: lady's finger.

Okra kan bruges til de fleste supper og gryderetter, men gumbo er en af de kendte retter med okra. Det er den amerikanske sydstat Louisianas nationalret. Da gumbo ligefrem er det nordafrikanske navn for okra, hænger retten og grøntsagen uværgerligt sammen.

Og hvad er en okra så? Den er populær i afrikanske, indiske og mellemøstlige køkkener, men knap så brugt herhjemme.

Oversigt over indhold
  • Retter med okra som gumbo får en særlig konsistens og smag. Her får du viden om den eksotiske grøntsag samt ideer til, hvad du kan bruge den til.
  • Kommentarer

Grøntsagen med masser af stivelse

I nordafrikanske lande har de vidst det i hundrede af år: Man behøver ikke bruge mel til at jævne retter med okra, for det klarer den. Den umodne frugt af hibiscus-slægten indeholder en geleagtig saft, der er perfekt som stivelse.

Af den grund foretrækker jeg at bruge okra i hele stykker - når de er halveret, risikerer man, at geleen gør retten for tyk.

De kan ikke spises rå, her er bitterheden for stor, men i en gryderet eller grøntsagssuppe har det en mild, fin smag. Og så ser det flot ud med de grønne "fingre" i retten.

Næringsindhold

Der er 149 kJ svarende til 35 kalorier i 100 gram okra. Energien fordeler sig således:

Kulhydrater: 6,1 gram.

Protein: 2 gram.

Fedt: 0,1 gram.

En okra er rig på vitaminer, navnlig A og C-vitaminer, samt mineralerne calcium, kalium, magnesium og fosfor.

Kilde: Frida Fooddata.dk

Ideer til anvendelse

Du kan tilføje noget ekstra til din suppe eller gryderet, hvis du kommer hele okra i. Blot skal du være opmærksom på stivelses-faktoren i den lille, grønne sag. Hvis du vil være sikker på, at retter med okra ikke bliver slimede, skal du lægge dem i en skål med eddike en halv times tid før tilberedningen.

Friturestegt bhindi: Inderne skærer okra i aflange skiver, dypper dem i dej og friterer dem. De bliver helt sprøde og smager fantastisk med citronsaft.

Gumbo: En herlig kreolsk gryderet med skaldyr, kød, grøntsager og okra som stjernen.

Bamia: Tyrkisk ret med citronsaft, okra, tomater, hvidløg og løg, der svitses og simrer en halv times tid.

På grillen: Hvis okra bliver sat direkte på spyd på en varm grill, bliver de virkelig lækre, nærmest fløjsbløde indeni med en mild, lidt nøddeagtig smag.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Alfred

    september 10, 2021 at 2:45 pm

    Fine opskrifter

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.