Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Opskrifter › Brød › Pumpernikkel

Hjemmebagt pumpernikkel rugbrød

pumpernikkel rugbrød
5 fra 1 stemme
Gå til opskrift
Del gerne:
2
SHARES
FacebookMessenger2PinterestEmailSMS
Indhold
  • Pumpernikkel
  • Ingredienser
  • Fremgangsmåde
  • Næringsindhold
  • Opskrift på pumpernikkel
  • Tips
  • Kommentarer

Pumpernikkel

kurt dahlKurt Dahl
5 fra 1 stemme
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Forb. tid: 1 time t
Tilb. tid: 8 timer t
Hævetid: 2 timer t
Samlet tid: 11 timer t
Pumpernikkel rugbrød stammer oprindeligt fra Tyskland, og her får du et lækkert rugbrød, der tager tid at bage. Men det er tiden værd.
Antal: 2 stk.
Ret: Brød
Køkken: Tysk
Ugens madplan fra Madens VerdenFind den aktuelle madplan her!

Ingredienser

  • 5 dl knækkede rugkerner
  • 5 dl knækkede hvedekerner
  • 1 l vand
  • 0,5 dl honning
  • 0,75 dl olie
  • 2 tsk kommen
Senere skal bruges
  • 10 g gær
  • 1 dl vand
  • 2 spsk salt
  • 850 g grahamsmel

Fremgangsmåde

  1. Kom 5 deciliter knækkede rugkerner og 5 deciliter knækkede hvedekerner i en stor skål og overhæld dem med 1 liter vand (kogende).
  2. Rør 0,5 deciliter honning, 0,75 deciliter olie og 2 teske kommen i og dæk skålen med staniol eller husholdningsfilm og lad det stå og trække ved stuetemperatur i 2 døgn.
  3. Opløs 10 gram gær i 1 deciliter vand og rør gæren med 2 spiseske salt og det meste af 850 gram grahamsmel.
  4. Rør denne blanding sammen med den anden blanding med kernerne i.
  5. Der tilsættes nu: 2 spiseske byg maltekstrakt (kan erstattes af mørk sirup) og 3 teske kakao.
  6. Ælt dejen godt igennem og tilsæt evt. mere grahamsmel
  7. Følgende krydderier kværnes i morter og tilsættes blandingen: 1 teske allehånde, 2 teske kommen, 1 teske fennikelfrø og 1 teske kardemomme.
  8. Smør to forme og fordel dejen heri.
  9. Lad brødene hæve 2-3 timer.
  10. Sæt ovnen på 125 grader over- og undervarme. Pensl brødene med vand.
  11. Dæk overfladen med 3 lag staniol, og tryk det ned langs siderne, så det slutter tæt.
  12. Bag brødene 8-10 timer på næstnederste rille. Overfladen skal være mørk og kanterne slippe formen.

Næringsindhold

Kalorier2946kcalKulhydrater514gProtein90gFedt56gMættet fedt5gFlerumættet fedt4gEnkelumættet fedt27gNatrium7021mgKalium45mgKostfibre90gSukker21gVitamin C0.1mgCalcium135mgJern30mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Kom med din mening

Opskrift på pumpernikkel

Pumpernikkel rugbrød er et rugbrød som oftest bages i meget lang tid på lav varme. Resultatet er et kompakt brød, meget sødt og oftest ret kraftigt krydret.

Brødet er sundt, det smager vanvittigt godt og både børn og voksne elsker det.

Det er sjovt at eksperimentere med tilsætning af forskellige krydderier alt efter årstiden.

Til jul kan man eksempelvis tilsætte 1 spsk. koriander, 1 tsk. kommen, 5 kardemommekapsler, 2 stjerneanis, 5 knuste nelliker, 1 spsk. kanel, 1 tsk. allehånde og en lille håndfuld citrusskal.

I denne opskrift er bagetiden kortere, men brødene er gennembagte og kan skæres millimetertyndt, hvis man ønsker det. Smagen er fin og brødet er ikke klægt på nogen måde.

Se også disse opskrifter:

  • Hjemmebagt rugbrød
  • Farmors franskbrød
  • Kernerugbrød
  • Vesterhavsrugbrød

Tips

Tag brødene ud af formene og pak dem ind i viskestykker, og lad dem hvile i mindst et døgn før der skæres af dem. Velbekomme.

en skive pumpernikkel brød
Sådan ser en skive af det færdigbagte pumpernikkel brød ud. Foto: Kurt Dahl, Madensverden.dk.
Om Kurt
kurt dahl
Kurt Dahl

Kurt Dahl er pensioneret skoleinspektør med en livslang interesse for madlavning. Har undervist børn og unge i folkeskole og ungdomsskole og ældre i voksenundervisningsregi. Har i sin fritid fungeret som kogekone ved utallige arrangementer i både privat og offentlig regi. Han har selv søgt inspiration ved kurser og rejser i Italien og Frankrig, men især dansk madkultur har haft hans store interesse. Mottoet har altid været: man kan aldrig være for ung eller for gammel til at lære at lave mad.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Ruth skriver

    august 20, 2024 at 10:53 pm

    Jeg kommer altid i tvivl om det er rigtig bihonning eller flydende honning jeg skal bruge i opskrifter, når det ikke står der. Hvad skal jeg bruge i denne opskrift?

    Svar
  2. Lone Mathilde Marie Jørgensen skriver

    august 18, 2024 at 11:19 am

    Jeg har før prøvet at bage pumpernikkel brød efter Camilla Plums opskrift. Jeg skal prøve din nu. Jeg kan huske min mormor bagte pumpernikkel brød. Det elskede morfar. Vi unger synes det smagte spændende. Min mor lånte opskriften og har bagt det mange gange. Mig og min bror elskede der i skolemadpakken. Rigtig god dag fra Nordjylland 😊

    Svar
  3. Holger Rørby Madsen skriver

    august 15, 2024 at 9:17 am

    Tak fordi du bruger opskriften. Skriv gerne hvad du synes om den her i kommentarfeltet.

    Svar

Mere inspiration

  • Billede af koldthævet brød i gryde med surdej.
    Koldhævet brød i gryde med surdej (brød uden gær)
  • Billede med havregrynsbrød.
    Havregrynsbrød (nemt brød med havregryn og havreklid)
  • billede med pølsehorn bagt med fuldkornsmel
    Verdens bedste pølsehorn med fuldkorn
  • Billede af sandwichboller.
    Sandwichboller (lækre og nemme brød til sandwich)

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

Du slipper for reklamer, kan gemme og printe opskrifter og modtage vort populære nyhedsbrev. Du går ikke glip af funktioner på Madens Verden.

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Du kan også fortsætte gratis med annoncer.

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required