• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Shop
  • PLUS
Du er her: Forside › Brød › Hjemmebagt pumpernikkel rugbrød

Hjemmebagt pumpernikkel rugbrød

pumpernikkel rugbrød
5 fra 1 stemme
Gå til opskrift
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 16. september 2024 - Udgivet: 15. august 2024

Pumpernikkel rugbrød er et rugbrød som oftest bages i meget lang tid på lav varme. Resultatet er et kompakt brød, meget sødt og oftest ret kraftigt krydret.

Brødet er sundt, det smager vanvittigt godt og både børn og voksne elsker det.

Det er sjovt at eksperimentere med tilsætning af forskellige krydderier alt efter årstiden.

Til jul kan man eksempelvis tilsætte 1 spsk. koriander, 1 tsk. kommen, 5 kardemommekapsler, 2 stjerneanis, 5 knuste nelliker, 1 spsk. kanel, 1 tsk. allehånde og en lille håndfuld citrusskal.

I denne opskrift er bagetiden kortere, men brødene er gennembagte og kan skæres millimetertyndt, hvis man ønsker det. Smagen er fin og brødet er ikke klægt på nogen måde.

Se også disse opskrifter:

  • Hjemmebagt rugbrød
  • Farmors franskbrød
  • Kernerugbrød
  • Vesterhavsrugbrød

Opskrift

pumpernikkel rugbrød
kurt dahlKurt Dahl

Pumpernikkel

5 fra 1 stemme
Pumpernikkel rugbrød stammer oprindeligt fra Tyskland, og her får du et lækkert rugbrød, der tager tid at bage. Men det er tiden værd.
Forb. tid 1 time t
Tilb. tid 8 timer t
Hævetid 2 timer t
Samlet tid 11 timer t
Antal: 2 stk.
Ret: Brød
Køkken: Tysk
Kalorier: 2946
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser

  • 5 dl knækkede rugkerner
  • 5 dl knækkede hvedekerner
  • 1 l vand
  • 0,5 dl honning
  • 0,75 dl olie
  • 2 tsk kommen
Senere skal bruges
  • 10 g gær
  • 1 dl vand
  • 2 spsk salt
  • 850 g grahamsmel

Fremgangsmåde
 

  1. Kom 5 deciliter knækkede rugkerner og 5 deciliter knækkede hvedekerner i en stor skål og overhæld dem med 1 liter vand (kogende).
  2. Rør 0,5 deciliter honning, 0,75 deciliter olie og 2 teske kommen i og dæk skålen med staniol eller husholdningsfilm og lad det stå og trække ved stuetemperatur i 2 døgn.
  3. Opløs 10 gram gær i 1 deciliter vand og rør gæren med 2 spiseske salt og det meste af 850 gram grahamsmel.
  4. Rør denne blanding sammen med den anden blanding med kernerne i.
  5. Der tilsættes nu: 2 spiseske byg maltekstrakt (kan erstattes af mørk sirup) og 3 teske kakao.
  6. Ælt dejen godt igennem og tilsæt evt. mere grahamsmel
  7. Følgende krydderier kværnes i morter og tilsættes blandingen: 1 teske allehånde, 2 teske kommen, 1 teske fennikelfrø og 1 teske kardemomme.
  8. Smør to forme og fordel dejen heri.
  9. Lad brødene hæve 2-3 timer.
  10. Sæt ovnen på 125 grader over- og undervarme. Pensl brødene med vand.
  11. Dæk overfladen med 3 lag staniol, og tryk det ned langs siderne, så det slutter tæt.
  12. Bag brødene 8–10 timer på næstnederste rille. Overfladen skal være mørk og kanterne slippe formen.

Næringsindhold

Kalorier: 2946kcalKulhydrater: 514gProtein: 90gFedt: 56gMættet fedt: 5gFlerumættet fedt: 4gEnkelumættet fedt: 27gNatrium: 7021mgKalium: 45mgKostfibre: 90gSukker: 21gVitamin C: 0.1mgCalcium: 135mgJern: 30mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.
Kom med din mening

Tips

Tag brødene ud af formene og pak dem ind i viskestykker, og lad dem hvile i mindst et døgn før der skæres af dem. Velbekomme.

en skive pumpernikkel brød
Sådan ser en skive af det færdigbagte pumpernikkel brød ud. Foto: Kurt Dahl, Madensverden.dk.
Om Kurt
kurt dahl
Kurt Dahl

Kurt Dahl er pensioneret skoleinspektør med en livslang interesse for madlavning. Har undervist børn og unge i folkeskole og ungdomsskole og ældre i voksenundervisningsregi. Har i sin fritid fungeret som kogekone ved utallige arrangementer i både privat og offentlig regi. Han har selv søgt inspiration ved kurser og rejser i Italien og Frankrig, men især dansk madkultur har haft hans store interesse. Mottoet har altid været: man kan aldrig være for ung eller for gammel til at lære at lave mad.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Ruth

    august 20, 2024 at 10:53 pm

    Jeg kommer altid i tvivl om det er rigtig bihonning eller flydende honning jeg skal bruge i opskrifter, når det ikke står der. Hvad skal jeg bruge i denne opskrift?

    Svar
  2. Lone Mathilde Marie Jørgensen

    august 18, 2024 at 11:19 am

    Jeg har før prøvet at bage pumpernikkel brød efter Camilla Plums opskrift. Jeg skal prøve din nu. Jeg kan huske min mormor bagte pumpernikkel brød. Det elskede morfar. Vi unger synes det smagte spændende. Min mor lånte opskriften og har bagt det mange gange. Mig og min bror elskede der i skolemadpakken. Rigtig god dag fra Nordjylland 😊

    Svar
  3. Holger Rørby Madsen

    august 15, 2024 at 9:17 am

    Tak fordi du bruger opskriften. Skriv gerne hvad du synes om den her i kommentarfeltet.

    Svar

Mere inspiration

  • billede med pølsehorn bagt med fuldkornsmel
    Verdens bedste pølsehorn med fuldkorn
  • Billede af sandwichboller.
    Sandwichboller - lækre og nemme brød til sandwich
  • Billede med rabarberbrud.
    Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan
  • Rugboller
    Rugboller - skøn opskrift med rugmel og hvidtøl

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af squashfritter.

Squashfritter - sprøde og lækre fritter af squash

uge34-bedsteVinkøbMV

Ugens vine, uge 34, 2025: 20 topkøb fra Australien til Champagne!

Ugens madplan uge 34

Ugens madplan uge 34 med skøn aftensmad til hele ugen

Billede af hvid bolognese.

Hvid bolognese uden tomater

Billede af kyllingelår i fad med tomater og kartofler.

Kyllingelår i fad med tomater og kartofler

Billede resultat for kalkun nuggets.

Sprøde kalkun nuggets i panko rasp

Forsiden lige nu

billede med squashfrikadeller
Squashfrikadeller - vegetariske deller med squash→ Se opskriften
billederesultat for vegetarisk pastaret
Vegetarisk pastaret med squash og tomater på 15 min.→ Se opskriften
billede til peberfrugt i peberfrugt
Peberfrugt i peberfrugt med kylling og blomkål→ Se opskriften
Billede med figner.
Figner - opskrifter med figen, sæson, og holdbarhed→ Se opskriften
billede med kefirboller
Kefirboller - koldhævede→ Se opskriften
Billede af kyllingelår i fad med tomater og kartofler.
Kyllingelår i fad med tomater og kartofler→ Se opskriften
Ugens madplan uge 34
Ugens madplan uge 34 med skøn aftensmad til hele ugen→ Se opskriften
Billede resultat for kalkun nuggets.
Sprøde kalkun nuggets i panko rasp→ Se opskriften
billede med brombærmarmelade
Brombærmarmelade - nem marmelade med brombær→ Se opskriften
Billede med havregryn.
Havregryn - fakta, opskrifter og derfor er havren så sund→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required