Pumpernikkel rugbrød stammer oprindeligt fra Tyskland, og her får du et lækkert rugbrød, der tager tid at bage. Men det er tiden værd.
Pumpernikkel rugbrød er et rugbrød som oftest bages i meget lang tid på lav varme. Resultatet er et kompakt brød, meget sødt og oftest ret kraftigt krydret.
Brødet er sundt, det smager vanvittigt godt og både børn og voksne elsker det.
Det er sjovt at eksperimentere med tilsætning af forskellige krydderier alt efter årstiden.
Til jul kan man eksempelvis tilsætte 1 spsk. koriander, 1 tsk. kommen, 5 kardemommekapsler, 2 stjerneanis, 5 knuste nelliker, 1 spsk. kanel, 1 tsk. allehånde og en lille håndfuld citrusskal.
I denne opskrift er bagetiden kortere, men brødene er gennembagte og kan skæres millimetertyndt, hvis man ønsker det. Smagen er fin og brødet er ikke klægt på nogen måde.
Se også de populære opskrifter på:
Opskrift på pumpernikkel rugbrød
Pumpernikkel
Ingredienser
- 5 deciliter knækkede rugkerner
- 5 deciliter knækkede hvedekerner
- 1 liter vand
- 0,5 deciliter honning
- 0,75 deciliter olie
- 2 teske kommen
Senere skal bruges
- 10 gram gær
- 1 deciliter vand
- 2 spiseske salt
- 850 gram grahamsmel
Sådan gør du
- Kom 5 deciliter knækkede rugkerner og 5 deciliter knækkede hvedekerner i en stor skål og overhæld dem med 1 liter vand (kogende).
- Rør 0,5 deciliter honning, 0,75 deciliter olie og 2 teske kommen i og dæk skålen med staniol eller husholdningsfilm og lad det stå og trække ved stuetemperatur i 2 døgn.
- Opløs 10 gram gær i 1 deciliter vand og rør gæren med 2 spiseske salt og det meste af 850 gram grahamsmel.
- Rør denne blanding sammen med den anden blanding med kernerne i.
- Der tilsættes nu: 2 spiseske byg maltekstrakt (kan erstattes af mørk sirup) og 3 teske kakao.
- Ælt dejen godt igennem og tilsæt evt. mere grahamsmel
- Følgende krydderier kværnes i morter og tilsættes blandingen: 1 teske allehånde, 2 teske kommen, 1 teske fennikelfrø og 1 teske kardemomme.
- Smør to forme og fordel dejen heri.
- Lad brødene hæve 2-3 timer.
- Sæt ovnen på 125 grader over- og undervarme. Pensl brødene med vand.
- Dæk overfladen med 3 lag staniol, og tryk det ned langs siderne, så det slutter tæt.
- Bag brødene 8–10 timer på næstnederste rille. Overfladen skal være mørk og kanterne slippe formen.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tips
Tag brødene ud af formene og pak dem ind i viskestykker, og lad dem hvile i mindst et døgn før der skæres af dem. Velbekomme.
Ruth
Jeg kommer altid i tvivl om det er rigtig bihonning eller flydende honning jeg skal bruge i opskrifter, når det ikke står der. Hvad skal jeg bruge i denne opskrift?
Lone Mathilde Marie Jørgensen
Jeg har før prøvet at bage pumpernikkel brød efter Camilla Plums opskrift. Jeg skal prøve din nu. Jeg kan huske min mormor bagte pumpernikkel brød. Det elskede morfar. Vi unger synes det smagte spændende. Min mor lånte opskriften og har bagt det mange gange. Mig og min bror elskede der i skolemadpakken. Rigtig god dag fra Nordjylland 😊
Holger Rørby Madsen
Tak fordi du bruger opskriften. Skriv gerne hvad du synes om den her i kommentarfeltet.