Her er min opskrift på stegning af Presa nakkefilet, der er et super mørt og lækkert stykke kød, som du kan stege i ovn eller på grillen.
Presa nakkefilet er et meget mørt stykke kød, og det er nemt at tilberede i ovnen eller grillen.
Her er den bedste fremgangsmåde, og til fire personer skal du bruge ca. 700 gram kød.
Længere nede kan du se, hvordan du griller nakkefileten, der er forslag til tilbehør og lidt mere fakta om det spanske svinekød.
Se også disse opskrifter:
Grillet Ibérico Presa med hvidløg og rosmarin
Ibérico Presa - kød fra spansk sortfodsgris
Husarsteg - opskrift på fyldt nakkefilet i ovn
Opskrift på Presa nakkefilet
Presa nakkefilet
Ingredienser
- 700 g nakkefilet - af Presa
- 2 spsk olivenolie
- 1 tsk timian
- 1 tsk hvidløgspulver
- salt og friskkværnet peber
Fremgangsmåde
- Tænd din ovn på 125 grader varmluft.
- Varm en pande op ved høj varme og olivenolie på.
- Læg din Presa nakkefilet på panden, og brun nu kødet grundigt hele vejen rundt. Det skal havce en god stegeskorpe.
- Krydr med salt og peber på alle sider.
- Læg kødet i et ildfast fad, og krydr også med lidt timian og hvidløgspulver.
- Steges nu ca. 40 minutter i ovnen - eller indtil kernetemperaturen er på 75 grader. Det er altså en god at anvende et stegetermometer.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Noter
Den færdigstegte Presa nakkefilet tages ud af ovnen, og nu må den gerne hvile i ca. 10 minutter inden udskæring.
Tilbehør kan være som på billedet, hvor jeg har serveret den med perlespelt med knoldselleri og dampede pak choy.
Presa nakkefilet i grill
Du kan også nemt grille kødet med et godt resultat.
Her brunes kødet først af ved direkte varme, hvorefter det steges færdigt ved indirekte varme indtil det har en kernetemperatur på 75 grader.
Det kan være svært at holde en temperatur på 125 grader i grillen, men grill kødet ved så lav temperatur som muligt. Derfor er tilberedningstiden også lidt kortere end i ovnen, men det er altså kernetemperaturen der afgør hvornår stegen er færdig.
Fakta om Presa svinekød
Presa kød er en type kød, der stammer fra en specifik race af gris, kendt som Iberico-grisen eller Iberico-svinet.
Denne race stammer oprindeligt fra den Iberiske halvø i Spanien og Portugal.
Presa kød er kendt for sin unikke smag og tekstur, som er resultatet af grisens fritgående livsstil og den specielle diæt, bestående af majs og græs.
Presa kød er meget mørt og saftigt og har en dyb, naturlig smag. Det er ofte anvendt i klassiske spanske retter som chorizo og jamón ibérico. Kødet er også populært som en delikatesse i mange andre lande.
Det er vigtigt at bemærke, at presa kød kan være dyrere end almindelig grisekød, da Iberico-grisene kun producerer et begrænset antal kilo kød om året, og fordi produktionen kræver en højere grad af faglig viden og opmærksomhed.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Flemming Eriksen
Hvordan kan det være at du giver kødet en kernetemp. på 75 gr. når næsten alle andre opskrifter ligger på fra 54 gr og op til ca. 60 gr. Kødet skal være svagt rosa og det er det ihertfald ikke ved 75 gr.