Sådan laver du den bedste pot au feu, en fransk suppe med kød. Pot-au-feu betyder gryde over ild, og suppen er en populær ret i Frankrig.
Pot au feu lyder måske som en underlig ret, men den er fransk og det betyder blot gryde over ild.
Pot-au-feu laves på mange forskellige måder i Frankrig, hvor der også er lokale forskelle på kødsuppen.
Fælles for den er dog, at der er tale om en suppe lavet på kød, typisk oksekød eller kylling. Ofte kommes der flere forskellige slags kød i gryden, og her kan der også anvendes kalvekød.
Jeg plejer at bruge et stykke oksespidsbryst, men du kan også sagtens lave den franske kødsuppe med eks. et stykke cuvette, bov, skank eller lignende. Det er op til dig.
Mængden af indholdet af grøntsager kan også varieres som man synes, men her er min opskrift, som jeg synes en pot au feu skal laves og smage.
Den franske kødsuppe tager selvfølgelig nogle timer at koge, men den passer jo mest sig selv.
Opskrift på pot au feu
Fransk pot au feu suppe
Ingredienser
- 900 g oksespidsbryst
- 2,5 l vand
- 1 stor porre - fintsnittet
- 1 skalotteløg - hakket
- 4 fed hvidløg - pillede, knuste
- 2 gulerødder - i skiver
- 1 persillerod - i skiver
- 1 stykke knoldselleri - ca. en kvart, i tern
- 3 laurbærblade
- 1 håndfuld timian
- 20 peberkorn - hele, sorte
- 2 spsk flagesalt
Fyld i færdig suppe
- 3 mellemstore kartofler - skrællet, i tern
- 3 gulerødder - i tern
- 2 små porrer - i skiver
- 1 stykke knoldselleri - i mindre tern
- 1 potte persille - hakket
- salt og friskkværnet peber
Fremgangsmåde
- Kom ca. 1,5 liter vand i et suppegryde eller anden stor gryde, og læg oksespidsbryst i. Jeg plejer lige at trimme det meste af fedtet af, men det er en smagssag.
- Lad det koge op og skum grundigt af.
- Kom så porre, skalotteløg, hvidløg, gulerødder, persillerod og knoldselleri i gryden sammen med laurbærblade, frisk timian, peberkorn og flagesalt.
- Hæld yderligere ca. 1 liter vand i, så både kød og grøntsager godt dækket med vand.
- Lad din pot au feu koge op, skru derefter ned for varmen. Nu skal den franske suppe med kød og grøntsager simre i ca 2,5 timer under låg.
- Efter de tre timer tages kødet forsigtigt op på et skærebræt. Tag også grøntsagerne op og kassér dem. Du kan eventuelt sigte suppen over i en skål, og derefter hælde suppen tilbage i gryden.
- Kog nu suppen op og lad den koge lidt ind.
- Kom så fyldet i, altså kartofler, gulerødder, porrer og knoldselleri. Lad det koge ca. 10 minutter indtil det er mørt,
- Smag din pot au feu til med salt og friskkværnet peber.
- Skær kødet i mindre stykker og kom det i gryden, hvor det varmes med. Vend lidt persille i lige inden servering.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tips
Den færdige pot au feu serveres i skåle eller dybe tallerkner, hvor der kommes både suppe, grøntsager og kød i.
Nydes gerne med et stykke flute til.
Se også disse opskrifter:
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: