Plankebøf stammer oprindeligt fra Ungarn, og min opskrift er en hakkebøf, der steges i ovn med en rand af kartoffelmos og fyld. God gæstemad!
Plankebøf med kartoffelmos er faktisk en af de retter, som jeg altid har holdt meget af.
Konceptet stammer oprindeligt fra Ungarn tilbage fra starten af 1900-tallet, og her går den stadig under navnet fatányéros.
Helt konkret blev plankebøffen opfundet på restauranten Gundels, der ligger i Budapest, men siden har man mange steder jorden rundt taget retten til sig.
Plankebøf kan laves på mange forskellige måder, men typisk er det med hakket oksekød (som hakkebøf) - gerne krydret med paprika. Det er jo en ungarsk ret. Den kan dog også laves med oksebøffer af eks. oksefilet.
Sikkert er det, at plankebøffen får en rand af kartoffelmos rundt om eller på kødet, og i midten kan man så komme lidt fyld - inkl. sovs. Men ikke for meget.
Her har jeg lavet plankebøffen på en støbejernstallerken, men det er præcist samme fremgangsmåde på en planke.
Opskriften her er beregnet til to personer, men du kan jo meget nemt gange op til fire eller flere. Plankebøfferne kan selvfølgelig også laves mindre, men jeg synes denne størrelse er ret perfekt.
Se også disse opskrifter:
Opskrift på plankebøf
Plankebøf
Ingredienser
- 400 g hakket oksekød - med 10% fedt
- 1 tsk paprika
- 1 tsk løgpulver
- 1 tsk salt
- friskkværnet peber
- 400 g kartofler - skrællede
- 40 g smør
- 4 pasteuriserede æggeblommer
- 2 forårsløg
- 0,25 rød peberfrugt
- 2 grønne asparges
- 1 spsk kalvefond - koncentreret
- 3 spsk piskefløde
- 3 spsk persille - finthakket
Fremgangsmåde
- Kartoflerne skæres i tern og koges møre i usaltet vand. Det tager cirka 15-20 minutter. Brug gerne kartofler, der er gode til mos.
- Hakket oksekød æltes grundigt med paprika, løgpulver, salt og friskkværnet peber.
- Formes til to stykker hakkebøffer på hver ca. 200 gram, som hakkes med bagsiden af en kniv. Bøfferne skal være ca. en centimeter høje.
- Steges ved høj varme i lidt smør og olie - cirka to minutter på hver side. Lægges derefter på planke eller støbejernstallerken.
- Forvarm ovnen til 225 grader varmluft.
- Hæld vandet fra kartoflerne og damp dem tørre. Mos dem med smør og pasteuriserede æggeblommer. Smag kartoffelmosen til med salt og peber.
- Kom mosen i en sprøjtepose med stor stjernetyl, og sprøjt en god rand rundt på hver hakkebøf. Gerne i to lag.
- Forårsløg, peberfrugt og asparges snittes i små tern, og sauteres af i en lille gryde i en klat smør. Steges ca. et minut, hvorefter der tilsættes lidt koncentreret kalvefond og piskefløde. Koges næsten helt ind og smages til med lidt peber.
- Fordel fyldet i midten af kartoffelmosen - afslut eventuelt med et stykke asparges på toppen.
- Plankebøf med kartoffelmos stilles ind på en rist midt i ovnen, og her skal de have 15 minutter, så mosen når at få en smule farve.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tips
Plankebøf med kartoffelmos serveres straks - gerne med kogte grønne bønner som tilbehør. En bønnesalat kan også bruges.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Ilse
Hej,
Hvad skal persillen bruges til?
Holger Rørby Madsen
Hej Ilse
Den er bare til pynt 🙂
Og kan udelades.
God fornøjelse
Alt det bedste
Holger
Johnny Michael Krøyer Berthelsen
Ang. Plankebøf
Støbejerns tallerken med træbund
( som billede )
Hvor kan man købe dem ?
Mvh. Johnny
Henning Palm
Under Ingredienser skriver du "200 gram hakket oksekød " men under fremgangsmåde skriver du "Formes til to stykker hakkebøffer på hver ca. 200 gram"
Det han ikke helt få til at hænge sammen? Tænker det er 400 kr hakket oksekød!
Holger Rørby Madsen
Hej Henning
Tak for det - og du har fuldstændig ret: Ialt 400 gram fordelt på to bøffer. Eller hvor store du nu ønsker dine plankebøffer 🙂
Jeg har rettet den til.
God fornøjelse - det er en kongeret!
Alt det bedste
Holger