• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Aftensmad › Plankebøf med kartoffelmos - nem og lækker opskrift

Plankebøf med kartoffelmos - nem og lækker opskrift

billederesultat for plankebøf med kartoffelmos
5 fra 17 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
754
SHARES
FacebookMessenger754PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  28. februar 2025 - Udgivet:  29. september 2020

Plankebøf stammer oprindeligt fra Ungarn, og min opskrift er en hakkebøf, der steges i ovn med en rand af kartoffelmos og fyld. God gæstemad!

Plankebøf med kartoffelmos er faktisk en af de retter, som jeg altid har holdt meget af.

Konceptet stammer oprindeligt fra Ungarn tilbage fra starten af 1900-tallet, og her går den stadig under navnet fatányéros.

Helt konkret blev plankebøffen opfundet på restauranten Gundels, der ligger i Budapest, men siden har man mange steder jorden rundt taget retten til sig.

Plankebøf kan laves på mange forskellige måder, men typisk er det med hakket oksekød (som hakkebøf) - gerne krydret med paprika. Det er jo en ungarsk ret. Den kan dog også laves med oksebøffer af eks. oksefilet.

Sikkert er det, at plankebøffen får en rand af kartoffelmos rundt om eller på kødet, og i midten kan man så komme lidt fyld - inkl. sovs. Men ikke for meget.

Her har jeg lavet plankebøffen på en støbejernstallerken, men det er præcist samme fremgangsmåde på en planke.

Opskriften her er beregnet til to personer, men du kan jo meget nemt gange op til fire eller flere. Plankebøfferne kan selvfølgelig også laves mindre, men jeg synes denne størrelse er ret perfekt.

Se også disse opskrifter:

Plankekylling

Mørbrad med mos

Pariserbøf

Brændende kærlighed

Opskrift på plankebøf

billederesultat for plankebøf med kartoffelmos
holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen

Plankebøf

4.95 fra 17 stemmer
Plankebøf stammer oprindeligt fra Ungarn, og min opskrift er en hakkebøf, der steges i ovn med en rand af kartoffelmos og fyld. God gæstemad!
Forb. tid 45 minutter min
Tilb. tid 15 minutter min
Samlet tid 1 time t
Antal: 2 personer
Ret: Aftensmad
Køkken: Dansk
Kalorier: 1016
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser
  

  • 400 g hakket oksekød - med 10% fedt
  • 1 tsk paprika
  • 1 tsk løgpulver
  • 1 tsk salt
  • friskkværnet peber
  • 400 g kartofler - skrællede
  • 40 g smør
  • 4 pasteuriserede æggeblommer
  • 2 forårsløg
  • 0,25 rød peberfrugt
  • 2 grønne asparges
  • 1 spsk kalvefond - koncentreret
  • 3 spsk piskefløde
  • 3 spsk persille - finthakket

Fremgangsmåde
 

  1. Kartoflerne skæres i tern og koges møre i usaltet vand. Det tager cirka 15-20 minutter. Brug gerne kartofler, der er gode til mos.
  2. Hakket oksekød æltes grundigt med paprika, løgpulver, salt og friskkværnet peber.
  3. Formes til to stykker hakkebøffer på hver ca. 200 gram, som hakkes med bagsiden af en kniv. Bøfferne skal være ca. en centimeter høje.
  4. Steges ved høj varme i lidt smør og olie - cirka to minutter på hver side. Lægges derefter på planke eller støbejernstallerken.
  5. Forvarm ovnen til 225 grader varmluft.
  6. Hæld vandet fra kartoflerne og damp dem tørre. Mos dem med smør og pasteuriserede æggeblommer. Smag kartoffelmosen til med salt og peber.
  7. Kom mosen i en sprøjtepose med stor stjernetyl, og sprøjt en god rand rundt på hver hakkebøf. Gerne i to lag.
  8. Forårsløg, peberfrugt og asparges snittes i små tern, og sauteres af i en lille gryde i en klat smør. Steges ca. et minut, hvorefter der tilsættes lidt koncentreret kalvefond og piskefløde. Koges næsten helt ind og smages til med lidt peber.
  9. Fordel fyldet i midten af kartoffelmosen - afslut eventuelt med et stykke asparges på toppen.
  10. Plankebøf med kartoffelmos stilles ind på en rist midt i ovnen, og her skal de have 15 minutter, så mosen når at få en smule farve.

Næringsindhold

Kalorier: 1016kcalKulhydrater: 41gProtein: 46gFedt: 74gMættet fedt: 34gFlerumættet fedt: 4gEnkelumættet fedt: 28gTransfedt: 3gKolesterol: 599mgNatrium: 1496mgKalium: 1605mgKostfibre: 6gSukker: 4gVitamin A: 2673IUVitamin C: 74mgCalcium: 155mgJern: 8mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.
Kom med din mening
fyld til plankebøf
Fyldet kommes forsigtigt i hullet i midten på plankebøffen, men pas på med ikke at komme for meget i. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Tips

Plankebøf med kartoffelmos serveres straks - gerne med kogte grønne bønner som tilbehør. En bønnesalat kan også bruges.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Ilse

    marts 15, 2023 at 3:31 pm

    Hej,
    Hvad skal persillen bruges til?

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      marts 15, 2023 at 3:41 pm

      Hej Ilse
      Den er bare til pynt 🙂
      Og kan udelades.
      God fornøjelse
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  2. Johnny Michael Krøyer Berthelsen

    oktober 06, 2022 at 3:57 pm

    Ang. Plankebøf
    Støbejerns tallerken med træbund
    ( som billede )
    Hvor kan man købe dem ?
    Mvh. Johnny

    Svar
  3. Henning Palm

    oktober 01, 2020 at 1:46 pm

    Under Ingredienser skriver du "200 gram hakket oksekød " men under fremgangsmåde skriver du "Formes til to stykker hakkebøffer på hver ca. 200 gram"
    Det han ikke helt få til at hænge sammen? Tænker det er 400 kr hakket oksekød!

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      oktober 01, 2020 at 3:03 pm

      Hej Henning
      Tak for det - og du har fuldstændig ret: Ialt 400 gram fordelt på to bøffer. Eller hvor store du nu ønsker dine plankebøffer 🙂
      Jeg har rettet den til.
      God fornøjelse - det er en kongeret!
      Alt det bedste
      Holger

      Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Billede af valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel.

Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Forsiden lige nu

Billede af ramen.
Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe→ Se opskriften
billede til Sund aftensmad
Sund aftensmad - nemme og lækre retter→ Se opskriften
Kylling med blomkål i fad er en nem ret, hvor du også kommer porrer og gulerødder i fadet sammen med fløde og bouillon. Retten kan nydes som den er, eller serveres med ris eller pasta. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.
Kylling med blomkål, porrer og gulerødder i fad→ Se opskriften
salat med laks og ærter
Salat med laks og ærter→ Se opskriften
kartoffelsalat med asparges
Kartoffelsalat med asparges, tomat og sennepsdressing→ Se opskriften
billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required