• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Hvad er pistacienødder? Her er fakta om den lille nød

Hvad er pistacienødder? Her er fakta om den lille nød

Billede med pistacienødder.
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  3. maj 2025 - Udgivet:  3. maj 2025

Salte snacks eller lækker smagsgiver i dine kager og desserter? Man kan fristes til at spørge: hvorfor vælge? Pistacienødder er nemlig en alsidig størrelse og kan bruges i mange variationer.

Her kan du blive lidt klogere på den lille smukke pistacienød med de fine farver.

Indhold
  • En sund superfood?
  • Oprindelse
  • Næringsindhold
  • Fakta
  • Opskrifter
  • Pistaciestang
  • Verdens bedste pistaciemuffins
  • Hjemmelavet pistacieis uden ismaskine
  • Pasta Primavera med pistaciepesto og asparges
  • Fransk nougat med mandler og pistacienødder
  • Baklava - en favoritdessert fra Mellemøsten
  • Mozartkugler
  • Fudge med vanilje og nødder - bløde og søde
  • FAQ
  • Kommentarer

En sund superfood?

Det er en veldokumenteret opfattelse, at mandler er sunde snacks på grund deres indhold af sunde fedtstoffer. Men hvad med pistacienødder – er de ligeså sunde?

Mandler består af op til 90% umættet fedt og en masse vitamin E.

Pistacienødder indeholder næsten den samme mængde umættet fedt og har den samme gode fedtsyrefordeling, som er karakteristisk for de fleste nødder.

Så du kan med nogenlunde god samvittighed snacke løs af nødderne, som erstatning for de søde sager – dog er kalorieindholdet forholdsvist højt. Vær også opmærksom på saltmængden i de saltede udgaver af nødderne – vælg evt. de usaltede for at undgå for megen salt.

Prøv at bruge pistacienøddekernerne i en lækker salat, som finthakket drys på din chokoladekonfekt eller til at give smag og konsistens til dine kager og desserter. Bruges eks. til pistaciestang.

Oprindelse

Pistacienødden er en lille, ca. 1-2 cm lang, lysende grøn nød med mørkerød/violet hinde. Den ligger inden i en hård skal, som ved modning åbnes i den ene side.

Nødderne kan siges også at have været en lækkerbisken for hulemændene. Den daterer den sig efter sigende tilbage til ca. 6.000 år før vores tidsregning. Den er sågar også nævnt i Biblen.

Nødden er det spiselige frø af pistacietræet (Pistacia vera).  Pistacietræet er medlem af cashew-familien og er naturligt hjemmehørende i Centralasien og Mellemøsten.

Næringsindhold

Pistacienødder er en god kilde til protein, fiber, kalcium, kalium, magnesium og fosfor.

100 g indeholder:

Kalorier: 562
Protein: 23 gram
Kulhydrater: 11 gram
Fedt: 52 gram
Fibre: 7 gram

Fakta

I Iran kaldes pistacienødden for ”Den smilende nød” og i Kina ”Den glade nød”. Det skyldes, at den åbne side kan ligne et smil.

Ofte gives pistacienødden som gave i forbindelse med Kinesisk Nytår som symbol på lykke, godt helbred og en god skæbne.

Mange steder kaldes den også ”den grønne mandel”.

Pistacienødder indeholder lige så meget protein som æg.

Pistacietræet kan blive op til 150 år gammelt.

Iran og USA er de største producenter og står for ca. 75% af verdensproduktionen.

Studier har vist indikationer af, at pistacienødder i skal hjælper med at reducere vores kalorieindtag. Muligvis fordi arbejdet med at åbne skallerne giver hjernen tid til at mærke mæthed, men også fordi de åbne skaller giver os et visuelt bevis for, hvor meget, vi har spist – og det kan få os til at spise færre.

Opskrifter

Her er de bedste opskrifter med pistacienødderne:

Pistaciestang

4.7 fra 6 stemmer
Her er den bedste opskrift på pistaciestang. Lækre og nemme pistaciestænger med pistaciemasse og creme, og den smukke grønne farve.
Gå til opskrift
pistaciestang

Verdens bedste pistaciemuffins

4.8 fra 6 stemmer
Pistaciemuffins med marcipan og en top af cream cheese frosting med hakkede pistacienødder. En absolut lækkerbisken til kaffebordet.
Gå til opskrift
billede med pistaciemuffins

Hjemmelavet pistacieis uden ismaskine

4.9 fra 7 stemmer
Hjemmelavet pistacieis er nem at lave, den smager helt fantastisk, og så kræver den kun fem ingredienser. Den kan laves den uden ismaskine.
Gå til opskrift
Hjemmelavet pistacieis

Pasta Primavera med pistaciepesto og asparges

5 fra 3 stemmer
Pasta Primavera med asparges og persille-pistaciepesto er en ret, som du kan servere for gæster. Den er smuk, velsmagende og hurtig at lave.
Gå til opskrift
Pasta Primavera

Fransk nougat med mandler og pistacienødder

5 fra 1 stemme
Fransk nougat med mandler og pistacienødder er obligatorisk juleslik i mange lande. Og den søde, hvide nougat klæder de knasende nødder.
Gå til opskrift
Fransk nougat

Baklava - en favoritdessert fra Mellemøsten

4.9 fra 12 stemmer
Baklava kan bedst beskrives ved dens sprøde skorpe, sødmen fra honningen og smagen af nødder. Denne kombination skaber den perfekte dessert.
Gå til opskrift
Billederesultat for baklava

Mozartkugler

5 fra 2 stemmer
Mozartkugler med hjemmelavet nougat og pistaciemarcipan er den lækreste konfekt, der passer til alle anledninger. Og de smager som originalen.
Gå til opskrift
Hjemmelavede Mozartkugler

Fudge med vanilje og nødder - bløde og søde

5 fra 2 stemmer
Fudge med vanilje bliver lyse og lækre. Opskriften er til alle jer, der er vilde med karamelsmag og nødder. Her er både pistacie og valnødder.
Gå til opskrift
Fudge med nødder

FAQ

Hvordan opbevarer man pistacienødder?

Pistacienødder opbevares bedst ved –3 til 0 grader og ca. 65-75 % relativ fugtighed, hvor de kan holde sig i op til 12 måneder.

Hvor længe holder pistiacenødder?

I køkkenskabet kan de holde sig i cirka tre måneder – bedst i lufttæt beholder, så de ikke optager smag fra andre fødevarer.

Tåler pistacienødder sollys?

Opbevar aldrig pistacienødder i sollys. Så kommer de til at smage dårligt.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af sød kartoffelgryde.

Sød kartoffelgryde - lækker gryderet med søde kartofler

Billede af grillede grøntsager.

Grillede grøntsager - sundt tilbehør lavet på grill

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Billede af valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel.

Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Forsiden lige nu

mad på 30 minutter
Mad på 30 minutter (lækre retter på en halv time)→ Se opskriften
billede med simpel pastaret
Simpel pastaret - nem mad uden gryde og pande→ Se opskriften
billederesultat for æggewraps med laks og kylling
Æggewraps - skøn opskrift med laks eller kylling→ Se opskriften
billede med creme anglaise med jordbær
Creme Anglaise med jordbær (lækker vaniljecreme)→ Se opskriften
billede med grøn kartoffelsalat
Grøn kartoffelsalat med ærter og majs→ Se opskriften
vegetar kødsovs uden kød
Vegetar kødsovs: En lækker pastasauce uden kød→ Se opskriften
Hyldeblomst
Hyldeblomst - sommerlige opskrifter og fakta→ Se opskriften
torskekrebinetter med grøntsagsfrikassé
Torskekrebinetter med grøntsagsfrikassé→ Se opskriften
edamamesalat med tomat og dressing
Simpel edamamesalat med tomat og agurk→ Se opskriften
Billede resultat for jordbær parfait
Jordbær parfait - nem jordbæris uden ismaskine→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her