Pirogger med krydret oksekød er skøn til aftensmad serveret med en stor skål salat. Men de er også gode og nemme at have med i madpakken.
Pirogger er mættende og nemme at håndtere til frokost eller på en skovtur. Også for børn, som sagtens kan have en med i madpakken, der giver energi til resten af skoledagen.
Jeg har valgt at lave et fyld med oksekød og krydderier a la Mexico, så der er godt med smag i disse pirogger.
Det er pærelet at lave selve fyldet. Det mest tidskrævende ved retten er rulle dejen ud og forme pirogger.
Her skal man holde tungen lige i munden, så det bliver delikate pakker i stedet for en klump brød med lidt kød i.
Opskrift på pirogger med oksekød
Pirogger med oksekød - til aftensmad eller madpakken
Ingredienser
Dej
- 25 g gær
- 2 dl vand
- 1 dl mælk - el. skyr
- 2 spsk olivenolie
- 350 g hvedemel
- 100 g grahamsmel
- 1 tsk salt
- 1 æg
Fyld
- 1 tsk chili
- 1 tsk paprika - røget
- 1 løg - hakket
- 1 fed hvidløg
- 400 g hakket oksekød
- 100 g champignon - hakket
- 1 dåse tomatpure
- 1 dl hvidvin
- 2 spsk jalapenos - hakket
- 1 spsk kapers
- salt og friskkværnet peber
Fremgangsmåde
Dej
- Kog vand og bland den kold mælk i. Når det er lillefingervarmt, blandes gæren i.
- Tilsæt derefter salt, olivenolie og grahamsmel. Rør rundt og tilsæt hvedemelet lidt ad gangen.
- Hæld blandingen ud på et bord og ælt, tilføj eventuelt hvedemel, til dejen ikke klistrer.
- Form dejen som en kugle og lad den hæve i en halv time.
Fyld
- Hak løg, hvidløg og jalapenos og skær champignons i tern.
- Steg løg, hvidløg, paprika og chili i olivenolie..
- Tilsæt oksefars og steg, til det har fået farve.
- Tilsæt champignons og rør rundt i et par minutter.
- Tilsæt tomatpure og lad det stege med et par minutter.
- Hæld vin, jalapenos og kapers i panden og lad retten simre ca. 15 minutter.
- Kødblandingen skal afkøles, før du kommer den i dine pirogger.
Pirogger
- Tænd ovnen på 180 grader over- og undervarme. Beklæd to bageplader med bagepapir.
- Tag den hævede dej og rul den flad. Jo tyndere, desto bedre.
- Del dejen i ca. 12 firkanter. Fyld herefter to spiseskefulde kød op på halvdelen af en firkant - de skal formes som trekantede pirogger. Fold resten af dejen ned over kødet og luk sammenføjningerne med en gaffel.
- Gentag med alle de andre. Lad dem hvile i 10 minutter og pensl med et sammenpisket æg.
- Bag piroggerne i ovnen i 20 minutter. Er de ikke gyldne, skal de have fem minutter ekstra.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Ekstra tips
Du kan sagtens undlade de syltede jalapenos i pirogger, hvis de skal serveres for nogen, der ikke bryder sig om stærk mad. Og så kan du sådan set vælge at komme alt muligt i dit oksekød.
Bønner, majs, revet gulerod - ja, hvad du har lyst til. Eneste regel er, at du ikke skal lave blandingen for våd.
Hvis der er for meget væde, bliver brødet blødt og sjasket i bunden, og det bliver mindre appetitligt. Plus de ikke kan bruges i en madpakke eller picnickurv.
Jeg har også eksperimenteret med en tartelet-agtig udgave, hvor jeg steger kyllingetern, grønne asparges og champignons, og kommer dem i pirogger med revet ost.
De smager lige så godt, og er måske en anelse mere børnevenlige på grund af den milde smag.
Prøv også en af disse opskrifter:
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
mie
kommer du ikke æg i dejen
Karen Seneca
Nej, jeg pensler blot med et sammenpisket æg. Mvh Karen