Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Her er du: Forside › Råvareguide › Piment d'Espelette - fakta om det franske krydderi

Piment d'Espelette - fakta om det franske krydderi

billede med Piment d'Espelette
Del gerne:
2
SHARES
FacebookMessenger2PinterestEmailSMS
Opdateret: 20. november 2024 - Udgivet: 13. juni 2022

Piment d'Espelette bliver kaldt Baskerlandets krydderi. Det er nærmest umuligt at få en ret i det franske Baskerland uden et drys Piment d'Espelette.

Det er simpelthen egnens gastronomiske stolthed, et smukt chilikrydderi med en mildere smag end det vi kender fra Mexico og Thailand.

Piment betyder chilipeber, og det er, hvad krydderiet indeholder: Tørrede, malede chilifrugter fra området omkring byen Espelette.

billede med chilifrugter der hænger til tørre i Espelette i Baskerlandet
Chilifrugter hænger til tørre i Espelette i Baskerlandet. Foto: iStock.com.
Oversigt over indhold
  • Det kan du bruge krydderiet til
  • Et lokalt produkt
  • Espelette den maleriske by
  • Kommentarer

Det kan du bruge krydderiet til

Piment d'Espelette har den fineste smag - en nuanceret peberagtig smag med lidt frugttoner og varme.

Det er ikke en stærk chili, faktisk ligger den næsten nederst på Scoville-skalaen, der bedømmer chiliens styrke.

Du kan bruge det til alt fra ratatouille og kødretter til dressinger, grillmad og drys på salater. Det er også det krydderi, som bruges til den kendte bayonneskinke og i retten fyldt kyllingebryst med soltørrede tomater.

Kan du lide chokoladeretter eller varm kakao med et nip chili, er det dette krydderi du skal bruge.

Et lokalt produkt

Chilifrugter gror ikke naturligt i Europa. De kommer fra Sydamerika, og blev taget med til Europa i 1500-tallet.

Her begyndte franske bønder i dalene ved Pyrenæerne at dyrke dem i 1523. Vejret og jordforholdene på egnen gør, at peberfrugterne får en helt særlig smag.

Krydderiet har fået certificeringen A.O. P - Appellation d'Origine Protégée. Det betyder, at det er et beskyttet, lokalt produkt og kun det chilipeber der produceres i området, må sælges under navnet Piment d'Espelette.

Det er i øvrigt samme certificering som champagne.

billede med tørrede chili i Espelette
De tørrede chilifrugter males og bliver det skønne krydderi piment d'espelette. Foto: iStock.com.

Espelette den maleriske by

Vi kender mest Baskerlandet fra Spanien, men den sydvestlige del af Frankrig er også en del af det baskiske område.

Og det er her, chilipebrene dyrkes, tørres i solen og males for at blive til dette krydderi.

Har du været på ferie i området, har du formentlig set de lange, smukke rækker af chilifrugter hænge.

Billede med Piment d'Espelette, der hænger til tørre i byen Espelette i den franske del af Baskerlandet
Piment d'Espelette hænger til tørre i byen Espelette i den franske del af Baskerlandet. Foto: iStock.com.

Krydderiet har fået navn efter den kønne by Espelette, som er centrum for chiliproduktionen. Og byen bærer præg af det.

Ikke nok med at man kan se de dekorative chiliranker, så har mange af husene en dyb, rød farve.

Her kan du læse om andre krydderier:

  • Hvad er paprika? Alt du skal vide
  • Chilipeber og deres styrke
  • Sådan laver du hjemmelavet karry
Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. BIRGER FJELDSTED PETERSEN skriver

    februar 10, 2024 at 9:14 am

    Hej, hvornår er det nordøstlige Frankrig (Alsace) blevet en del af Baskerlandet ???

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube
Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.