Ø-mærket er det officielle økologimærke i Danmark og din garanti for at økologiske produkter er produceret efter de gældende krav. Læs mere om mærket her.
Ø-mærket har været Danmarks officielle økologimærke siden 1990. Det røde Ø gør det lettere for forbrugeren at finde de økologiske produkter på supermarkedets hylder.
Ø-mærket garanterer, at reglerne for økologisk produktion er blevet overholdt i økologiske produkter.
Fødevarestyrelsen har ansvaret for reglerne om brug af Ø-mærket og de danske myndigheder fører jævnligt kontrol med de gårde og virksomheder der producerer, forarbejder, pakker eller mærker de økologiske varer i Danmark.
Ikke kun danske produkter
Selvom Ø-mærket er det danske økologimærke, kan udenlandske produkter godt få det røde Ø.
Produkter fra udlandet kan få det røde Ø-mærke, hvis de har været underlagt kontrol i Danmark. Det kan for eksempel være, hvis den seneste forarbejdning eller ompakning er sket under den danske økologikontrol, som hvis økologiske appelsiner fra udlandet er lagt i plastikposer på en virksomhed i Danmark. De danske myndigheder fører dog kun kontrol i Danmark.
Udenlandske produkter kan også være mærket med et udenlandsk økologimærke som det grønne EU økologimærke.
Uanset om produkter har det danske Ø-mærke, et udenlandsk økologimærke eller om de blot bærer betegnelsen ”økologisk”, så skal fødevarer, der sælges som økologiske i Danmark, være fremstillet efter de økologiske principper, som gælder i Danmark.
I Danmark har vi dog på nogle punkter ekstra krav til økologisk producerede produkter i forhold til økologiske produkter produceret i resten af EU.
Krav til økologiske produkter i Danmark
Der stilles en del krav til økologiske produkter både i forhold til produktion og indhold.
Økologiske fødevarer er som udgangspunkt produceret uden brug af sprøjtemidler og indeholder derfor meget sjældent pesticidrester. Det er desuden kun ganske få tilsætningsstoffer, der er tilladt i økologiske fødevarer.
Desuden er det ikke tilladt at anvende genmodificerede ingredienser (GMO) i økologiske fødevarer, ligesom det ikke er tilladt at anvende genmodificeret foder til dyr, der bruges til økologisk kød, mælk og æg.
Der stilles desuden krav til bedre dyrevelfærd og en mere miljørigtig produktion i økologiske fødevarer sammenlignet med konventionelle fødevarer. Blandt andet skaber økologiske landbrug en højere grad af biodiversitet.
Bedre dyrevelfærd
Der stilles en række krav om bedre dyrevelfærd til producenter af økologiske høns, køer, svin og andre husdyr.
Der er helt specifikke krav for de forskellige dyr, men overordnet gælder følgende for økologiske dyr:
- Bedre plads til at bevæge sig på
- Kan gå ud under åben himmel, når årstiden tillader det
- Får økologisk foder
- Får grovfoder, som er godt for dyrenes velbefindende og forebygger sygdomme
- Skal i det hele taget have forhold, der imødekommer deres naturlige adfærd og behov
For eksempel skal alle økologiske køer på græs om sommeren i mindst seks timer om dagen, medmindre vejret er for dårligt. Til sammenligning kommer kun 14 procent af de ikke-økologiske køer på græs om sommeren.
Se alle de specifikke regler for de forskellige dyr her:
Fødevarestyrelsen – hvorfor vælge økologi
Der er altså mange grunde til at vælge økologiske fødevarer, og det røde Ø-mærke gør det nemmere at finde de økologiske produkter.
Ø-mærket har i øvrigt 30-års jubilæum i 2020 - læs mere her:
Ø-mærket fejrer rund og sund fødselsdag i år
Læs også om det officielle danske ernæringsmærke, Nøglehulsmærket her:
Nøglehulsmærket – det officielle ernæringsmærke
Kilder: Miljø- og Fødevareministeriet – Landbrugsstyrelsen og Fødevarestyrelsen, Økologisk Landsforening.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: