• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Råvareguide

Alt om nudler - glasnudler, risnudler, næringsindhold

Billede med nudler.
De asiatiske nudler er populære, og kan bruges til blandt andet wokretter eller en hjemmelavet portion kopnudler. Der findes flere forskellige slags udover de almindelige hvedenudler. Der er blandt andet også glasnudler og risnudler. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  5. maj 2025 - Udgivet:  5. maj 2025

Del gerne:
24
SHARES
FacebookMessenger24PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Kogetid
  2. Almindelige
  3. Ægnudler
  4. Risnudler
  5. Glasnudler
  6. Fuldkornsnudler
  7. Opskrifter
  8. Næringsindhold

Nudler stammer fra Asien, nærmere bestemt Kina, men har siden spredt sig til hele kloden.

Kineserne hævder fortsat, at det var dem der for mange, mange år siden opfandt nudler, og at det var den italienske opdagelsesrejsende Marco Polo, der tog dem med hjem til Italien.

Her blev de hurtigt udbredt som pasta, og de findes i dag i mange forskellige udgaver verden over.

I Tyskland hedder pasta typisk Nudeln, så det kan også være noget forvirrende.

I Danmark er pasta heldigvis pasta og nudlerne er noget andet, bortset fra helt små stykker pasta, som godt kan kaldes en nudel. Herunder til supper.

Den grundlæggende forskel er, at pasta typisk er lidt tykkere end de ofte noget tynde nudelstykker.

Kogetid

Kogetiden på nudlerne kan variere en smule, så kig efter på pakken.

Men typisk skal nudlerne koges i 2-4 minutter.

Du kan enten komme nudlerne i kogende vand, eller blot overhælde dem med kogende vand, for derefter at lade dem trække i 4-5 minutter indtil de er møre.

Medmindre du skal bruge dem varme, kan du nu straks overhælde dem med koldt vand, så de ikke bliver så klistrede.

Almindelige

De almindelige nudler er typisk blot lavet af hvedemel og vand. Plus en smule salt.

Så det er samme fremgangsmåde, som når man laver pasta.

Ægnudler

Ægnudler er almindelige nudler, der som sagt typisk er lavet af hvedemel.

Men her altså tilsæt æg, og kogetiden er den samme som de almindelige nudler.

Risnudler

Risnudler er lavet af rismel og vand. Deraf navnet.

De fås i både en meget tynd udgave, og en version i mere tykke bånd, som du kender det fra den italienske pasta.

Tilberedningen af risnudler er en smule anderledes.

Det gode trick er nemlig, at du lægger risnudlerne i en skål med koldt vand, og her skal de trække i gerne 20 minutter. Du kan også komme nudlerne i lunkent vand, og så kan du blødgøre risnudler lidt hurtigere.

Kog en gryde vand op, og når vandet er spilkogende kommes risnudlerne i.

Lad dem koge i blot fem sekunder, hvorefter du straks hælder vandet fra.

Skal du anrette risnudlerne varme kan du gøre det nu, eller overhælde dem med koldt vand, hvis de eksempelvis skal bruges i en salat.

Glasnudler

Glasnudler er lavet af stivelse fra mungbønner.

Navnet har nudlerne selvfølgelig fået, fordi de er klare som glas, og du kan næsten se igennem dem.

Kogetiden for glasnudler er ganske kort, men kig på pakken.

Fuldkornsnudler

Fuldkornsnudler er, som navnet antyder, lavet på fuldkornsmel.

Typisk er det på en fuldkorns hvedemel, og disse nudler er noget sundere, da de indeholder flere kostfibre.

Fuldkornsnudler koges også som anvist på pakken, hvorefter de skylles i koldt vand.

Opskrifter

Der findes et utal af lækre opskrifter med nudler, men prøv blandt andet at lave dine egne kopnudler med friske grøntsager.

Du kan også se hvordan du laver denne lækre nudelret med kylling og spidskål.

Snyd heller ikke dig selv for en hjemmelavet thaisuppe med nudler.

Næringsindhold

Indhold pr. 100 gram nudler:

Kalorier: 140
Fedt: 2
Kulhydrater: 25
Protein: 4
Kostfibre: 1 gram

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Rabarberhapsere

Rabarberhapsere - lækre små kager med rabarber

Billede med marmoreret grillfilet.

Marmoreret grillfilet - opskrift med stegetid og tips

Billede med asparges i butterdej.

Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Gør noget godt for dig selv - bliv medlem af Madens Verden nu
Det er billigere end du tror.
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her