• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Kager

Norske klejner

billederesultat for norske klejner
Lækre og luftige norske klejner, der her er pyntet med lidt gul glasur. Klejnerne koges i palmin, og er ret nemme at lave. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  3. april 2024 - Udgivet:  4. december 2022

Del gerne:
672
SHARES
FacebookMessenger672PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Se her hvordan du nemt koger luftige og lækre norske klejner. Klejnerne er nemme at skære ud og vride, hvorefter de koges i palmin.
  2. Varm palmin
  3. Forskellen på almindelige og norske klejner
  4. Opskrift på norske klejner
  5. Norske klejner
  6. Ingredienser
  7. Fremgangsmåde
  8. Næringsindhold
  9. Gul glasur til norske klejner
  10. Opbevaring
4.8 fra 101 stemmer
Gå til opskrift

Se her hvordan du nemt koger luftige og lækre norske klejner. Klejnerne er nemme at skære ud og vride, hvorefter de koges i palmin.

Norske klejner er super lækre og meget nemme at lave.

Klejnerne skæres ud i firkanter, som derefter vrides og koges i palmin.

Derefter kan de norske klejner pyntes med gul glasur.

Varm palmin

Du skal bruge et kilo palmin til at koge klejnerne i, hvilket svarer til to pakker.

Det er vigtigt at palminen bliver godt varm, inden du begynder at koge de norske klejner.

Det vil sige, at palminen skal være cirka 180 grader. Mål gerne med et termometer.

Skru derefter lidt ned, så den holder temperaturen. På mine kogeplader plejer det at passe med 6 på en skala fra 1-9.

Du kan også koge klejner i svinefedt, som er lidt billigere. Eller bruge en pakke af hver. Det er op til dig.

Forskellen på almindelige og norske klejner

Måske undrer du dig over, hvad forskellen egentlig er på mormors traditionelle klejner og norske klejner.

Forskellen er, at de almindelige klejner nærmest er lavet af en dej, der minder om småkagedej.

Mens de norske klejner er lavet med gærdej, og derfor bliver mere luftige. De er bløde indeni, men sprøde uden på.

Så det er den grunlæggende forskel på de to typer af klejner. Opskriften giver 20 stk.

Du skal også prøve mine populære opskrifter på brunkager, vaniljekranse og pebernødder.

Opskrift på norske klejner

billederesultat for norske klejner

Norske klejner

Se her hvordan du nemt koger luftige og lækre norske klejner. Klejnerne er nemme at skære ud og vride, hvorefter de koges i palmin.
Bedømmelse
4.8 fra 101 stemmer
RetKager
Arbejdstid: 15 minutter minutter
Tilberedning: 5 minutter minutter
Samlet tid: 50 minutter minutter
Antal 20 stk.
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Opskrift udviklet af: Holger Rørby Madsen

Ingredienser

  • 150 g vand - lunkent
  • 50 g gær
  • 500 g hvedemel
  • 1 tsk stødt kardemomme
  • 10 g vaniljesukker
  • 1 citron - økologisk
  • 2 æg
  • 100 g smør - blødt
  • 1 nip salt
  • 1 kg palmin - til kogning

Fremgangsmåde

  • Find røremaskinen frem med påmonteret dejkrog.
  • Vej vandet af og smuldr gæren i. Rør gæren ud i vandet.
  • Hvedemel vejes af sammen med vaniljesukker og blandes med kardemomme.
  • Kom melblandingen i røreskålen, og tilsæt også æg, blødt smør og et lille nip salt. Riv også lidt citronskal i.
  • Ælt nu dejen ved middel hastighed i cirka 10 minutter.
  • Tag skålen med dejen af og dæk til med husholdningsfilm og et viskestykke. Hæver i cirka 30 minutter til dobbelt størrelse.
  • Rul så dejen ud til en rektangel på cirka 50 gange 20 centimeter. Med en klejnespore deles dejen på den lange led, så du har to baner på hver 10 centimeter i bredde og cirka 50 centimeter i længden. Skær så også den anden vej med cirka fem centimeters mellemrum, så du nu har 20 stykker på hver cirka fem gange 10 centimeter.
  • Med klejnesporen laves du også et lille aflangt snit midt i hvert stykke, hvorefter du vrider klejnerne.
  • Kog palminen op, så den kommer på 180 grader.
  • Kog klejnerne cirka to minutter på hver side, men kom ikke for mange i gryden ad gangen. Hav tålmodighed og kog klejnerne så de bliver lysebrune.
  • Læg klejnerne på et stykke køkkenrulle og fortsæt indtil alle klejner er kogt.

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Ernæring i opskriften
Mængde pr. portion
Kalorier
181
% Daglig værdi*
Fedt
 
10
g
15
%
Mættet fedt
 
7
g
44
%
Transfedt
 
0.2
g
Flerumættet fedt
 
0.4
g
Enkelumættet fedt
 
2
g
Kolesterol
 
27
mg
9
%
Natrium
 
42
mg
2
%
Kalium
 
50
mg
1
%
Kulhydrater
 
21
g
7
%
Kostfibre
 
1
g
4
%
Sukker
 
1
g
1
%
Protein
 
3
g
6
%
Vitamin A
 
151
IU
3
%
Vitamin C
 
1
mg
1
%
Calcium
 
10
mg
1
%
Jern
 
1
mg
6
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.
Kom med din mening

Gul glasur til norske klejner

Gul glasur laves nemt af 150 gram flormelis og en smule kogende vand.

Rør det godt ud og tilsæt lidt gul frugtfarne og en smule citronsaft. Glasuren skal hverken være for tynd eller tyk.

Når de norske klejner er kølet lidt af, kommes glasuren i en frysepose, der klippes et lille hul i hjørnet, og glasuren sprøjtes på.

Kom ikke glasur på klejner, som du ikke spiser straks.

norske klejner klar til kogning
Her er de norske klejner skåret ud, vredet og klar til at blive kogt i palmin. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opbevaring

De norske klejner køles af, hvorefter de opbevares i en tætsluttende kagedåse.

Som sagt skal du ikke komme glasur på dem før de skal spises.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Jannie

    december 20, 2024 at 4:22 pm

    Kan man kom nogle i fryseren eller er det ikke godt ? De er vildt gode, men synes ikke de er så gode dagen efter og 20 når vi ikke at spise på en dag 😅🙈

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      december 20, 2024 at 4:38 pm

      Hej Jannie
      Godt du spørger - og du kan sagtens fryse dem. Gør det gerne uden glasur. Og så er det bare at tage op efterhånden, for jeg er enig i de er bedst på dagen - eller taget ud af fryseren 🙂
      Med ønsket om en glædelig jul
      Holger

      Svar
      • Jannie

        december 20, 2024 at 6:15 pm

        Tak for svar 😃
        Ja selvfølgelig inden glasur ☺️ hvordan vil du gøre når du tager dem op af fryseren ? Bare ligge på køkkenbordet og tø op og så de klar eller, skal de lunes lidt efter optøning ?

  2. Kaja Rosenvinge

    december 12, 2024 at 7:50 am

    Tak for endnu en grundig opskrift, som skal prøves inden længe. Jeg glæder mig til at smage resultatet og glæde vores familie, da jeg aldrig har kogt norske klejner før!
    Mvh. og mange tak ♥️
    Kaja Rosenvinge

    Svar
  3. Birgit

    december 07, 2022 at 8:13 am

    Smagsløse og alt for kompakte.
    Tilsæt lidt sukker ( som i andre opskrifter) og lad dem efterhæve før kogning.

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      december 07, 2022 at 2:32 pm

      Hej Birgit
      Tak for tilbagemelding, men jeg synes nu aldrig de bliver kompakte. Jeg ved ikke lige hvad der er gået galt hos dig 🙂
      Sukker synes jeg ikke er nødvendigt, men det er jo en smagssag.
      Og man kan sagtens lade dem efterhæve i eks. 15 minutter, men det synes jeg heller er nødvendigt.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
    • Karen Margrethe Najbjerg

      december 08, 2024 at 10:42 am

      Lækre

      Svar
  4. Dorte Møller

    november 28, 2022 at 10:55 am

    Jeg har lige lavet disse klejner og synes ikke de smager af særlig meget, tiltrods for jeg tilsatte 2 spsk sukker og en stor revet citron. Hvorfor er der ingen sukker i opskriften? Mvh Dorte Møller

    Svar
  5. Josefine

    december 20, 2019 at 12:50 pm

    Nu har jeg lavet de norske klejner, og det var egentlig mega nemt og de blev rigtig flotte som dem på dit billede. Men jeg synes de mangler en smule smag, altså noget salt. Men er der en grund til at der slet ingen salt skal i dem? Jeg vil nemlig forsøge med det næste gang jeg skal lave dem. ☺️

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      december 20, 2019 at 1:40 pm

      Hej Josefine
      Mange tak for det, og det er jeg glad for at høre. Normalt synes jeg det saltede smør er nok salt, men du har da ret i, at man med fordel lige kan komme et nip salt i også. Det har jeg tilføjet i opskriften 🙂
      Med de bedste hilsner og ønsket om en god jul
      Holger

      Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Rabarberhapsere

Rabarberhapsere - lækre små kager med rabarber

Billede med marmoreret grillfilet.

Marmoreret grillfilet - opskrift med stegetid og tips

Billede med asparges i butterdej.

Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Gør noget godt for dig selv - bliv medlem af Madens Verden nu
Det er billigere end du tror.
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required