Miso er uundværlig i det japanske køkken. Den bruges blandt andet i supper og nudelretter for at give en mere fyldig smag. Her er alle fakta.
Miso er bedst kendt som hovedingrediensen i misosuppe. En enkel, klar suppe med en masse umami-smag.
Men misoen er anvendelig til så meget andet. Spørger du en japaner, har vedkommende helt sikker altid miso på lager.
Den kan nemlig noget helt særligt som smagsgiver, hvad enten du laver marinader, nudelretter eller supper.
Hvad er miso
Miso er en pasta, som laves af fermenterede sojabønner. Og det er faktisk præcis det, ordet betyder.
Bønnerne fermenteres med vand, koji og salt i op til et år, så du får en naturlig gæret pasta, der kan bruges til lidt af hvert.
Der findes mange forskellige slags, alt efter om misoen er lavet udelukkende på bønner eller har gæret med for eksempel ris eller korn.
Gæringstiden er også med til at afgøre smagen. Ligesom med ost bliver smagen kraftigere med tiden.
Forskellige typer
Bønnepastaen kan groft sagt inddeles i tre: mamemiso kun med bønner, komemiso fermenteret med ris og mugimiso fermenteret med korn.
Derudover er der også andre forskelle, du kan få både stærk og sød miso samt rød og hvid.
Den hvide miso, shiro, er sødere og mindre salt i smagen end den farvede. Den er fin i supper som ramen og misosuppe såvel som i desserter. Du kan også bruge den i den kendte sesamdressing goma.
Den røde, aka, er mere krydret og salt i smagen end den hvide. Også den kan bruges til alle slags supper, marinader og wokretter. Her bruger man typisk mindre mængder, da dens smag har masser af kraft.
Hvor sund er miso?
Miso er rig på protein, og ligesom andre fermenterede grøntsager er den god for bakteriefloraen i vores tarme.
Men først og fremmest skal du bruge den for den dybe, gode umami-smag, som breder sig i de retter, vi putter den i.
Og det smarte er, at den kun bliver bedre af at blive opbevaret gennem længere tid, hvor den med tiden får en kraftigere smag.
Misosuppe
Misosuppe er som udgangspunkt en klar suppe med en fyldig og rund umamismag.
Den er baseret på fiskefond og miso, og kan drikkes som en bouillon, spises med nudler og andet fyld eller bruges i den japanske suppe ramen.
Her får du vores opskrift på misosuppe. Det er en grundopskrift, hvor du selv kan tilføje grøntsager, tofu eller kød efter behag.
Hvor kan jeg købe det
De fleste store kæder som SuperBrugsen og Føtex sælger både mørk og lys miso.
Hvis du ikke bor i nærheden af en større butik, kan du købe pastaen på nettet. Her er flere danske netbutikker, som specialiserer sig i asiatiske ingredienser.
Man kan selv lave hjemmelavet miso, men det er en proces, der tager tid, da bønnepastaen skal fermenteres i ca. et halvt år.

- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden