Miso er uundvรฆrlig i det japanske kรธkken. Den bruges blandt andet i supper og nudelretter for at give en mere fyldig smag. Her er alle fakta.
Miso er bedst kendt som hovedingrediensen i misosuppe. En enkel, klar suppe med en masse umami-smag.
Men misoen er anvendelig til sรฅ meget andet. Spรธrger du en japaner, har vedkommende helt sikker altid miso pรฅ lager.
Den kan nemlig noget helt sรฆrligt som smagsgiver, hvad enten du laver marinader, nudelretter eller supper.
Hvad er miso
Miso er en pasta, som laves af fermenterede sojabรธnner. Og det er faktisk prรฆcis det, ordet betyder.
Bรธnnerne fermenteres med vand, koji og salt i op til et รฅr, sรฅ du fรฅr en naturlig gรฆret pasta, der kan bruges til lidt af hvert.
Der findes mange forskellige slags, alt efter om misoen er lavet udelukkende pรฅ bรธnner eller har gรฆret med for eksempel ris eller korn.
Gรฆringstiden er ogsรฅ med til at afgรธre smagen. Ligesom med ost bliver smagen kraftigere med tiden.
Forskellige typer
Bรธnnepastaen kan groft sagt inddeles i tre: mamemiso kun med bรธnner, komemiso fermenteret med ris og mugimiso fermenteret med korn.
Derudover er der ogsรฅ andre forskelle, du kan fรฅ bรฅde stรฆrk og sรธd miso samt rรธd og hvid.
Den hvide miso, shiro, er sรธdere og mindre salt i smagen end den farvede. Den er fin i supper som ramen og misosuppe sรฅvel som i desserter. Du kan ogsรฅ bruge den i den kendte sesamdressing goma.
Den rรธde, aka, er mere krydret og salt i smagen end den hvide. Ogsรฅ den kan bruges til alle slags supper, marinader og wokretter. Her bruger man typisk mindre mรฆngder, da dens smag har masser af kraft.
Hvor sund er miso?
Miso er rig pรฅ protein, og ligesom andre fermenterede grรธntsager er den god for bakteriefloraen i vores tarme.
Men fรธrst og fremmest skal du bruge den for den dybe, gode umami-smag, som breder sig i de retter, vi putter den i.
Og det smarte er, at den kun bliver bedre af at blive opbevaret gennem lรฆngere tid, hvor den med tiden fรฅr en kraftigere smag.
Misosuppe
Misosuppe er som udgangspunkt en klar suppe med en fyldig og rund umamismag.
Den er baseret pรฅ fiskefond og miso, og kan drikkes som en bouillon, spises med nudler og andet fyld eller bruges i den japanske suppe ramen.
Her fรฅr du vores opskrift pรฅ misosuppe. Det er en grundopskrift, hvor du selv kan tilfรธje grรธntsager, tofu eller kรธd efter behag.
Hvor kan jeg kรธbe det
De fleste store kรฆder som SuperBrugsen og Fรธtex sรฆlger bรฅde mรธrk og lys miso.
Hvis du ikke bor i nรฆrheden af en stรธrre butik, kan du kรธbe pastaen pรฅ nettet. Her er flere danske netbutikker, som specialiserer sig i asiatiske ingredienser.
Man kan selv lave hjemmelavet miso, men det er en proces, der tager tid, da bรธnnepastaen skal fermenteres i ca. et halvt รฅr.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode