Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Her er du: Forside › Viden om mad › Miso

Miso

billede med miso bønnepasta
Del gerne:
5
SHARES
FacebookMessenger5PinterestEmailSMS
Opdateret: 16. januar 2024 - Udgivet: 3. november 2023

Miso er uundværlig i det japanske køkken. Den bruges blandt andet i supper og nudelretter for at give en mere fyldig smag. Her er alle fakta.

Miso er bedst kendt som hovedingrediensen i misosuppe. En enkel, klar suppe med en masse umami-smag.

Men misoen er anvendelig til så meget andet. Spørger du en japaner, har vedkommende helt sikker altid miso på lager.

Den kan nemlig noget helt særligt som smagsgiver, hvad enten du laver marinader, nudelretter eller supper.

Hvad er miso

Miso er en pasta, som laves af fermenterede sojabønner. Og det er faktisk præcis det, ordet betyder.

Bønnerne fermenteres med vand, koji og salt i op til et år, så du får en naturlig gæret pasta, der kan bruges til lidt af hvert.

Der findes mange forskellige slags, alt efter om misoen er lavet udelukkende på bønner eller har gæret med for eksempel ris eller korn.

Gæringstiden er også med til at afgøre smagen. Ligesom med ost bliver smagen kraftigere med tiden.

Forskellige typer

Bønnepastaen kan groft sagt inddeles i tre: mamemiso kun med bønner, komemiso fermenteret med ris og mugimiso fermenteret med korn.

Derudover er der også andre forskelle, du kan få både stærk og sød miso samt rød og hvid.

Den hvide miso, shiro, er sødere og mindre salt i smagen end den farvede. Den er fin i supper som ramen og misosuppe såvel som i desserter. Du kan også bruge den i den kendte sesamdressing goma.

Den røde, aka, er mere krydret og salt i smagen end den hvide. Også den kan bruges til alle slags supper, marinader og wokretter. Her bruger man typisk mindre mængder, da dens smag har masser af kraft.

Hvor sund er miso?

Miso er rig på protein, og ligesom andre fermenterede grøntsager er den god for bakteriefloraen i vores tarme.

Men først og fremmest skal du bruge den for den dybe, gode umami-smag, som breder sig i de retter, vi putter den i.

Og det smarte er, at den kun bliver bedre af at blive opbevaret gennem længere tid, hvor den med tiden får en kraftigere smag.

Misosuppe

Misosuppe er som udgangspunkt en klar suppe med en fyldig og rund umamismag.

Den er baseret på fiskefond og miso, og kan drikkes som en bouillon, spises med nudler og andet fyld eller bruges i den japanske suppe ramen.

Her får du vores opskrift på misosuppe. Det er en grundopskrift, hvor du selv kan tilføje grøntsager, tofu eller kød efter behag.

Hvor kan jeg købe det

De fleste store kæder som SuperBrugsen og Føtex sælger både mørk og lys miso.

Hvis du ikke bor i nærheden af en større butik, kan du købe pastaen på nettet. Her er flere danske netbutikker, som specialiserer sig i asiatiske ingredienser.

Man kan selv lave hjemmelavet miso, men det er en proces, der tager tid, da bønnepastaen skal fermenteres i ca. et halvt år.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube
Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.