Her får du et overblik over de forskellige slags melatin til marmelade, syltetøj og gele. Der findes nemlig en rød, gul, grøn og blå udgave.
Melatin anvendes når du skal lave marmelade, syltetøj eller gelé, og der findes fire forskellige udgaver, som produceres af Tørsleff.
For nemhedens skyld har de fået fire forskellige farver, og det er rød melatin, gul melatin, grøn melatin og den blå melatin.
De anvendes naturligvis til forskellige ting, og det kommer jeg lidt nærmere ind på her.
Rød melatin
Rød melatin er et geleringspulver med konserveringsmiddel, og den er god uanset hvor meget sukker du har i din marmelade.
Den røde udgave er den mest anvendte, og også den jeg bruger mest. Den er fremstillet af et vegetabilsk fortykningsmiddel.
En pose Rød melatin er nok til cirka fem kilo marmelade eller syltetøj.
Opskriften på syltetøj er et kilo bær eller frugt til 500 gram sukker, og det jævnes med en lille teskefuld rød melatin.
Vil du lave marmelade, skal du anvende to små teskefulde rød melatin, der blandes med et par spiseskefulde sukker, inden det vendes i.
Efter kogning hældes på skoldede glas.
Brug den blandt andet til min opskrift på brombær marmelade.
Gul melatin
Gul melatin er et geleringspulver med konserveringsmiddel lavet af frugtpektin.
Den tykner sammen med sukker og kan anvendes til gelé og marmelade af bær og frugt, der ikke indeholder så meget pektin.
Når du laver marmelade med gul melatin skal du til et brev anvende 1,6 kilo bær eller frugt og 1,1 kilo sukker. Når frugten er kogt mør tilsættes melatin. Husk at gul melatin ALTID kommes i frugten FØR sukkeret!
Skal du lave gelé, rækker en pose gul melatin til en liter saft.
Se også: Figenmarmelade med valnødder og citronsaft
Grøn melatin
Grøn melatin er et geleringspulver med konserveringsmiddel, og det er tilsat sødemidlet stevia.
Ved at anvende den grønne melatin kan du lave marmelade og syltetøj uden brug af sukker.
Her skal du bruge ca. 750 gram frugt, der koges mør, hvorefter melatinen tilsættes under omrøring. Kog et par minutter mere, og så kan marmeladen hældes på skoldede glas.
Se også: Hvad er forskellen på syltetøj og marmelade?
Blå melatin
Den blå melatin er også et geleringspulver med konserveringsmiddel, og den er groft sagt en mellemting mellem den grønne med stevia og den almindelige røde melatin.
Med den blå udgave kan du nemlig lave marmelade med et lavere indhold af sukker.
Her skal du til et brev blå melatin bruge cirka to kilo frugt og 500 gram sukker.
Kog frugten mør og tilsæt derefter sukker. Bland indholdet i brevet med blå melatin med et par spiseskefulde sukker og rør det i marmelade. Kog et minuts tid mere.
Se også: Jordbærmarmelade
Lav en tallerkentest
Når du står og laver marmelade kan det være svært, at bedømme hvor tyk den færdige marmelade bliver. Det ser du jo først når marmeladen er kølet af.
Men du kan faktisk lave en lille nem test, der også kaldes for en tallerkentest.
Inden du går i gang med at koge marmeladen, stiller du en lille tallerken i køleskabet, så den når at blive helt kold.
Når du så har kogt marmeladen, kan du komme en teskefuld på den kolde tallerken, og lade den stå to minutter i køleskabet.
Så har du en ret god fornemmelse af, hvor tyk eller tynd den endelige marmelade bliver.
Og er marmeladen for tynd, ja så kan du lige nå at tilsætte lidt mere melatin, og dermed opnå den rette konsistens.
Se i øvrigt også her hvordan du laver en hjemmelavet hindbærmarmelade.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden