Savner du smagen af sydens sol, så lav din egen italienske citronlikør Limoncello. Det er ikke svært, og du kan få smagen, som du ønsker den.
Rejser du i Syditalien, kan du ikke komme udenom den meget populære citronlikør Limoncello.
Den søde og syrlige likør er en fast bestanddel af menuen, og drikkes som en såkaldt digestivo efter maden. Den anses nemlig som værende god for fordøjelsessystemet og drikkes derfor ofte efter et måltid.
Smagen af solmodne citroner
Limoncello er traditionelt baseret på solmodne citroner fra det sydlige Italien, hvor særligt regionen Campania, der omfatter Napoli, Amalfikysten mm., er kendt for sin Limoncello.
Her er der rigtig gode forhold for citron-produktion og derfor masser af citronplantager, der producerer store citroner med masser af smag og aroma – perfekte til Limoncello.
Det er dog kun skallen man bruger, resten af citronen bliver brugt til at lave slik, kager og andre desserter.
Sørg derfor for at bruge økologiske citroner med masser af smag og aroma, når du laver din egen citronlikør.
Sådan laves Limoncello
Du skal kun bruge fire ingredienser til at lave Limoncello: Citronskal, sukker, alkohol og vand.
Det er vigtigt, at det kun er den yderste gule del af citronskallen, der bruges. Her sidder der masser af aromastoffer, der giver den velkendte citronsmag og duft.
Den hvide del af citronskallen er meget bitter, og vil bidrage med alt for mange bitterstoffer, hvis den medtages.
Citronskallerne skal først trække i alkohol, så aromastoffer og olier trækkes ud af skallerne. Derefter blandes med en sirup lavet af sukker og vand, og så skal den igen trække og lagre.
Hvor mange dage den skal trække i alkohol og derefter lagres er meget forskellig. Hver familie har sin egen måde at gøre det på, og du vil derfor kunne finde mange forskellige opskrifter.
Det vigtigste er at skabe den helt rigtige balance mellem syrlighed, sødme og bitterhed, så smag dig frem.
Hvilken alkohol skal du bruge?
I Italien trækker citronskallerne i ren alkohol med en meget høj alkoholprocent omkring 95 % vol. Som normal forbruger, er det dog ikke noget, man lige kan få fat i.
Du kan derfor bruge en almindelig vodka. Sørg for, at den er så smagsneutral som mulig, og gerne med så høj en alkoholprocent som mulig.
Alkoholen fortyndes med sirup i den færdige Limoncello, og alkoholprocenten vil typisk ende omkring 25-30 % vol.
Opskrift på Limoncello
Ingredienser
- 8 stk citroner økologiske
- 1 liter vodka smagsneutral
- 500 gram sukker
- 700 ml vand
Sådan gør du
- Skyl og skræl citronerne. Sørg for, at du kun får den gule del af skallen med, så du undgår bitterstofferne i den hvide del af skallen.
- Kom citronskallerne i et glas (med låg til) og hæld vodka over. Sørg for at skallerne er helt dækket. Sæt låg på glasset og lad trække et mørkt sted i cirka 10 dage. Duft og smag på den løbende og giv den lidt kortere eller længere tid, afhængig af hvor kraftig du ønsker den.
- Si skallerne fra vodkaen, når den ønskede smag er der.
- Lav en sirup ved at koge halvdelen af vandet (350 ml) med sukker, indtil sukkeret er opløst. Tag siruppen af varmen og hæld derefter de resterende 350 ml vand i og lad siruppen køle helt af.
- Hæld siruppen i din citronalkohol. Smag om den evt. skal justeres med mere sukker.
- Hæld på flaske og opbevar på et mørkt og køligt sted.
- Sever iskold.
Tips og tricks
Limoncello kan bruges som meget andet end en digestivo. Italierne bruger den også i frugtsalat, på is, i desserter og i drinks.
Prøv for eksempel en Limoncello Spritz, som er en mindre bitter udgave af den populære Aperol Spritz.
Se mere indhold:
Comments
No Comments