Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Opskrifter › Tilbehør › Kogetid på ris

Kogetid på ris (og hvor meget ris du skal bruge til hver person)

billede med kogetid på løse ris
5 fra 1 stemme
Gå til opskrift
Del gerne:
11
SHARES
FacebookMessenger11PinterestEmailSMS
Indhold
  • Kogetid på ris
  • Ingredienser
  • Fremgangsmåde
  • Næringsindhold
  • Kogetid på ris
  • Kogte ris pr. portion
  • Hvor meget vand skal ris koges i?
  • Hvor meget salt skal kogte ris have?
  • Se på pakken
  • Hvad er parboiled ris?
  • Hvad er brune ris og er de sundere?
  • Kommentarer

Kogetid på ris

holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen
5 fra 1 stemme
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Forb. tid: 5 minutter min
Tilb. tid: 15 minutter min
Samlet tid: 20 minutter min
Hvor lang tid skal ris koge og hvad er den perfekte kogetid på løse ris? Og hvor meget skal man beregne pr. portion? Her er alt du skal vide.
Antal: 4 personer
Ret: Tilbehør
Køkken: Dansk
Ugens madplan fra Madens VerdenFind den aktuelle madplan her!

Ingredienser

  • 6 dl vand
  • 4 dl ris
  • salt

Fremgangsmåde

  1. Kom risene i en sigte og skyl dem grundigt under den kolde hane.
  2. Kogning af ris: Kom vand, ris og salt i en gryde og lad det koge op.
  3. Koges som anvist på pakken, da kogetiden kan variere en del.
  4. Ris koges under låg og ved svag varme.

Næringsindhold

Kalorier274kcalKulhydrater60gProtein5gFedt0.5gMættet fedt0.1gFlerumættet fedt0.1gEnkelumættet fedt0.2gNatrium593mgKalium86mgKostfibre1gSukker0.1gCalcium26mgJern1mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Kom med din mening

Kogetid på ris

Kogetid på ris: Her får du en vejledning til kogning af ris, og her finder du alt du skal vide for få et perfekt resultat hver gang.

Det hele afhænger selvfølgelig af hvilken ris du koger, og hvor sulten du er. Men der er alligevel en god tommelfingerregel på kogetid på ris og mængden.

De fleste ris skal koges omkring 20 minutter. Kogetiden gælder fra det tidspunkt hvor vandet koger, og ris skal koges ved svag varme, hvor risene blot står og "simrer".

Kogte ris pr. portion

Du skal bruge 1 deciliter ris pr. portion. Det gælder alle sorter af ris, og dækker langt de fleste almindelige portioner.

Er du megasulten, kan du selvfølgelig lave lidt flere ris, men ellers passer det med en deciliter til hver.

Se også: Brune ris - fakta og kogetid på de mere sunde ris

Hvor meget vand skal ris koges i?

Du skal beregne cirka 1,5 deciliter vand pr. 1 deciliter ris. Så hvis laver ris til 4 personer, skal du bruge 4 deciliter ris og 6 deciliter vand.

Ris til to personer er på samme måde 2 deciliter ris og 3 deciliter vand.

Hvor meget salt skal kogte ris have?

Du skal beregne cirka en teskefuld fint salt pr. 4 deciliter ris (hvilket rækker til 4 personer).

Kom salt i vandet når du kommer risene i.

Ris og karrysovs hører sammen. Find opskriften i linket.

Se på pakken

Kogetiden kan dog variere en del, og der er også ristyper, der kun skal koges i 10 eller 12 minutter. Så kig lige på pakken inden du går i gang.

Især ris i kogeposer har typisk en noget kortere kogetid.

Ris koges altid med låg på gryden!

Husk altid at lade ris trække i vandet efter kogning. Tag gryden af kogepladen, og lad dem stå under låg.

Det er i øvrigt altid en god idé, at skylle risene under rindende vand inden kogning.

Kom risene i en sigte - og skyld dem under lunkent vand. Så fjerner du støv og andre eventuelle urenheder, som altså ikke er så lækre at spise efterfølgende. Så det er VIGTIGT, at skylle risene grundigt! Du kan også lave lækre karryris.

Se også: Ristaffel - hyggemad med kylling, karry, ris og tilbehør

Hvad er parboiled ris?

Parboiled ris er en særlig metode til behandling af ris. Og altså ikke en særlig sort.

Kort fortalt gør denne behandling af risene det, at man "trykker" næringsstofferne ind i riskornene, og derfor er de lidt sundere end polerede ris.

Husk dog stadig på, at kostfiberindholdet i ris ikke er særlig højt.

Se også: Risengrød - klassisk opskrift med kanelsukker og smørklat

Hvad er brune ris og er de sundere?

Brune ris er de sundeste af ristyperne, og meget på linje med røde ris.

De brune ris sælges ofte som fuldkornsris, og de indeholder langt flere fibre end de hvide ris, som eksempelvis basmati og lignende ristyper.

Se flere opskrifter:

  • Oksekød og ris i ovn - hakket oksekød med ris
  • Kylling i karry (nem opskrift med grøntsager og ris)
  • Boller i karry (nem opskrift på kødboller i karry med ris)
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Kennet Fischer Foh skriver

    august 28, 2025 at 5:06 pm

    Jeg laver altid Basmatris og altid i det forhold du nævner - 2 dl ris til 3 dl vand.
    Tiden er dog en anden. Det er simpelthen til Der ikke er mere vand. Jeg bruser en gaffel til forsigtigt at se om vandet er væk. Så er den klar. Jeg plejer at ligge et stykke køkkenrulle under grydelåg til at tage det. Sidste fugt. Jeg ved ikke om de virker

    Svar
  2. Allan skriver

    april 27, 2025 at 7:26 am

    Halløj, Prøv at koge ris som pasta - dvs. i rigeligt vand med salt. Når vandet koger, tilsættes ris, og de koger i 8 min. Vandet hældes herefter fra, og risene damper i den samme gryde under låg i 8 min. Det er meget nemmere, og det virker altid. Risene bliver lette og løse.

    Svar
  3. Holger Rørby Madsen skriver

    december 11, 2024 at 6:09 am

    Tak fordi du bruger opskriften. Skriv gerne din mening om den her.

    Svar
  4. Kog ris skriver

    juni 13, 2017 at 12:37 pm

    Bruger aldrig andet end tommelfingeren til at måle af med. Vælg den rette mængde ris, du kan spise, hæld vand på til et fingerled over risene, kog op og lad stå på laveste blus i 10 min (under låg) og sluk så. Lad risene trække yderligere ti minutter og så er der lækre dampede ris.

    Svar
  5. Rasmus skriver

    februar 27, 2017 at 9:19 am

    Ris er heldigvis noget af det mest enkle man kan lave. Se hvordan man koger ris her.

    Svar

Mere inspiration

  • Billede af salat med brændt blomkål og rucola.
    Salat med brændt blomkål, rucola og pinjekerner
  • Billede af tomatrisotto.
    Tomatrisotto (klassisk risotto med masser af tomat)
  • Billede af havreris.
    Kogetid på havreris (sådan koger du havreris perfekt)
  • Billede af frisk kartoffelsalat med spinat.
    Frisk kartoffelsalat med spinat

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Du kan også fortsætte gratis med annoncer.

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required