• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Tilbehør › Kogetid på ris og hvor meget ris du skal bruge til hver person

Kogetid på ris og hvor meget ris du skal bruge til hver person

billede med kogetid på løse ris
5 fra 1 stemme
Gå til opskrift
Del gerne:
11
SHARES
FacebookMessenger11PinterestEmailSMSSubscribe

Hvor lang tid skal ris koge og hvad er den perfekte kogetid på løse ris? Og hvor meget skal man beregne pr. portion? Her er alt du skal vide.

Kogetid på ris: Her får du en vejledning til kogning af ris, og her finder du alt du skal vide for få et perfekt resultat hver gang.

Det hele afhænger selvfølgelig af hvilken ris du koger, og hvor sulten du er. Men der er alligevel en god tommelfingerregel på kogetid på ris og mængden.

Kogte ris pr. portion

Du skal bruge 1 deciliter ris pr. portion. Det gælder alle sorter af ris, og dækker langt de fleste almindelige portioner.

Er du megasulten, kan du selvfølgelig lave lidt flere ris, men ellers passer det med en deciliter til hver.

Se også: Brune ris - fakta og kogetid på de mere sunde ris

Hvor meget vand skal ris koges i?

Du skal beregne cirka 1,5 deciliter vand pr. 1 deciliter ris. Så hvis laver ris til 4 personer, skal du bruge 4 deciliter ris og 6 deciliter vand.

Ris til to personer er på samme måde 2 deciliter ris og 3 deciliter vand.

Hvor meget salt skal kogte ris have?

Du skal beregne cirka en teskefuld fint salt pr. 4 deciliter ris (hvilket rækker til 4 personer).

Kom salt i vandet når du kommer risene i.

Ris og karrysovs hører sammen. Find opskriften i linket.

Kogetid på ris

De fleste ris skal koges omkring 20 minutter. Kogetiden gælder fra det tidspunkt hvor vandet koger, og ris skal koges ved svag varme, hvor risene blot står og "simrer".

billede med kogetid på løse ris
holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen

Kogetid på ris

5 fra 1 stemme
Hvor lang tid skal ris koge og hvad er den perfekte kogetid på løse ris? Og hvor meget skal man beregne pr. portion? Her er alt du skal vide.
Forb. tid 5 minutter min
Tilb. tid 15 minutter min
Samlet tid 20 minutter min
Antal: 4 personer
Ret: Tilbehør
Køkken: Dansk
Kalorier: 274
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser
  

  • 6 dl vand
  • 4 dl ris
  • salt

Fremgangsmåde
 

  1. Kom risene i en sigte og skyl dem grundigt under den kolde hane.
  2. Kogning af ris: Kom vand, ris og salt i en gryde og lad det koge op.
  3. Koges som anvist på pakken, da kogetiden kan variere en del.
  4. Ris koges under låg og ved svag varme.

Næringsindhold

Kalorier: 274kcalKulhydrater: 60gProtein: 5gFedt: 0.5gMættet fedt: 0.1gFlerumættet fedt: 0.1gEnkelumættet fedt: 0.2gNatrium: 593mgKalium: 86mgKostfibre: 1gSukker: 0.1gCalcium: 26mgJern: 1mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.
Kom med din mening

Se på pakken

Kogetiden kan dog variere en del, og der er også ristyper, der kun skal koges i 10 eller 12 minutter. Så kig lige på pakken inden du går i gang.

Især ris i kogeposer har typisk en noget kortere kogetid.

Ris koges altid med låg på gryden!

Husk altid at lade ris trække i vandet efter kogning. Tag gryden af kogepladen, og lad dem stå under låg.

Det er i øvrigt altid en god idé, at skylle risene under rindende vand inden kogning.

Kom risene i en sigte - og skyld dem under lunkent vand. Så fjerner du støv og andre eventuelle urenheder, som altså ikke er så lækre at spise efterfølgende. Så det er VIGTIGT, at skylle risene grundigt! Du kan også lave lækre karryris.

Se også: Ristaffel - hyggemad med kylling, karry, ris og tilbehør

Hvad er parboiled ris?

Parboiled ris er en særlig metode til behandling af ris. Og altså ikke en særlig sort.

Kort fortalt gør denne behandling af risene det, at man "trykker" næringsstofferne ind i riskornene, og derfor er de lidt sundere end polerede ris.

Husk dog stadig på, at kostfiberindholdet i ris ikke er særlig højt.

Se også: Risengrød - klassisk opskrift med kanelsukker og smørklat

Hvad er brune ris og er de sundere?

Brune ris er de sundeste af ristyperne, og meget på linje med røde ris.

De brune ris sælges ofte som fuldkornsris, og de indeholder langt flere fibre end de hvide ris, som eksempelvis basmati og lignende ristyper.

Se også: Oksekød og ris i ovn - hakket oksekød med ris

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Allan

    april 27, 2025 at 7:26 am

    Halløj, Prøv at koge ris som pasta - dvs. i rigeligt vand med salt. Når vandet koger, tilsættes ris, og de koger i 8 min. Vandet hældes herefter fra, og risene damper i den samme gryde under låg i 8 min. Det er meget nemmere, og det virker altid. Risene bliver lette og løse.

    Svar
  2. Holger Rørby Madsen

    december 11, 2024 at 6:09 am

    Tak fordi du bruger opskriften. Skriv gerne din mening om den her.

    Svar
  3. Kog ris

    juni 13, 2017 at 12:37 pm

    Bruger aldrig andet end tommelfingeren til at måle af med. Vælg den rette mængde ris, du kan spise, hæld vand på til et fingerled over risene, kog op og lad stå på laveste blus i 10 min (under låg) og sluk så. Lad risene trække yderligere ti minutter og så er der lækre dampede ris.

    Svar
  4. Rasmus

    februar 27, 2017 at 9:19 am

    Ris er heldigvis noget af det mest enkle man kan lave. Se hvordan man koger ris her.

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af ribsteaks med marinerede grøntsager.

Ribsteaks i ovn med marinerede grøntsager

Bobler

Ugens vine, uge 24 med bobler og brus til studenter og fester

Uge24-bedstevinkøbMV

Ugens vine, uge 24: Ugens bedste vine til sol og studenter!

Billede af lammekoeteletter.

Lammekoteletter med hvidløg og rosmarin

Madplan uge 24

Ugens madplan uge 24 med syv lækre sommerretter

Billede af wokret med stangbønner.

Wokret med stangbønner og kylling

Forsiden lige nu

hasselback svinemørbrad med hvidløgssmør
Hasselback svinemørbrad med hvidløgssmør→ Se opskriften
Billede resultat for bagte nye kartofler
Bagte nye kartofler med rosmarin i ovn eller grill→ Se opskriften
salat med nye ærter og agurk
Salat med nye ærter, agurk og ærteskud→ Se opskriften
hyldeblomst panna cotta
Hyldeblomst panna cotta - opskrift på en skøn dessert→ Se opskriften
Billede med parmaskinke.
Parmaskinke - alt om den lækre italienske skinke→ Se opskriften
nem aftensmad
Nem aftensmad - nemme og lækre retter på kort tid→ Se opskriften
Svinemørbrad med champignonsovs opskrift
Svinemørbrad med champignonsovs→ Se opskriften
billederesultat for burritos
Burritos→ Se opskriften
nem pastaret
Nem pastaret med fløde og bacon på bare 20 minutter→ Se opskriften
billede med italiensk focaccia brød
Italiensk focaccia brød med rosmarin og olivenolie→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required