Kofta på spyd er lækre og krydrede kødboller, der er meget nemme at lave. Her er min opskrift på köfte, som kan både laves på pande og grill.
Kofta på spyd er kødboller, der er formet lidt aflange, og altså serveret på spyd.
De er især udbredt i meget stort område fra Indien og ind over Mellemøsten, Tyrkiet, Grækenland og andre dele af Middelhavsområdet.
Her har jeg lavet kødbollerne med masser af krydderier, og serveret dem til en dejlig hjertesalat med blandt andet agurk og en skøn bulgur.
Det er et nemt og hurtigt hovedmåltid.
Opskriften er beregnet til fire personer, og giver otte styks köfte på spyd.
Opskrift på kofta
Kofta på spyd (nem opskrift på grillet köfte kebab)
Ingredienser
- 600 g hakket oksekød
- 1 tsk salt
- 1 tsk løgpulver
- 1 tsk hvidløgspulver
- 1 tsk paprika
- 1 æg
- 40 g pinjekerner - 1 pose
- 1 håndfuld persille - bredbladet
- ½ tsk spidskommen - stødt
- friskkværnet peber
Fremgangsmåde
- Kom det hakkede oksekød i en skål, og jeg plejer at bruge oksekød med en fedtprocent på 10. Ælt det hurtigt sammen med salt.
- Pinjekerner ristes let på en varm pande og køles en smule af. De er meget varme!
- Kom imens løgpulver, hvidløgspulver og paprika i farsen sammen med et æg, finthakket persille, spidskommen og friskkværnet peber.
- Ælt farsen sammen, og det nemmeste er blot at bruge fingrene. Så tager det ikke længere end et minut.
- Derefter vendes de ristede pinjekerner i og blandes godt sammen med farsen.
- Stil skålen med din kofta fars i køleskabet i en halv times tid.
- Del derefter farsen i otte lige store stykker, der formes til lækre köfte, der er aflange og runde kødboller. Som du kan se på billedet.
- Varm en pande godt op og kom en god sjat olie på.
- Læg forsigtigt kødet på panden, og steg dem nu ialt i cirka 10 minutter. Her skal du med mellemrum vende dem rundt, men så de bevarer formen. Vent med at vende dem første gang, så de får en god stegeskorpe først.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tilbehør
Kofta kan serveres med et utal af mulighed for tilbehør.
Jeg holder meget af at servere kødrullerne sammen med bulgur og en frisk hjertesalat med lidt tomater, agurk og forårsløg. Det passer fortrinlig til kødet.
Du kan eventuelt servere med min opskrift på en lækker bulgursalat.
Men den kan også nydes med en hjemmelavet tzatziki, ris eller i pitabrød med salat.
Hvad er kofta
Kofta er ikke bare en enkelt opskrift på hakket kød med krydderier, men dækker over kødboller, der laves på mange forskellige måder.
Kofta - eller köfte - er mange danskere stødt på under turen sydpå, men den er også udbredt som spise herhjemme.
Den er selvfølgelig i familie med kebab, og mange steder finder du også kofta i vegetar udgaver. Her kan de være lavet med bananer, kartofler eller bønner.
I den indiske version serveres retten ofte i en karrysovs, altså nærmest en udgave af boller i karry.
Selve ordet kofta kommer i øvrigt fra persisk, og alene i Tyrkiet er der registreret næsten 300 forskellige opskrifter på köfte.
Oksekød eller lammekød
I denne opskrift har jeg lavet kofta (eller köfte) af oksekød.
Men det er også normalt at lave kødrullerne af hakket lammekød, så det kan du bestemt også godt anvende.
Smagen i det hakkede oksekød er lidt kraftigere, men det er jo netop en smagssag, om du er til det ene eller andet.
Blandt andet i Grækenland og på Cypern vil du også støde ind i de lækre kødruller, hvor de er lavet af grisekød. Her kan de også være runde, hvor de mere minder om frikadeller.
Fyld
Som jeg også har skrevet længere oppe, så er dette min version, der er ret tro mod den originale vare i Middelhavsområdet. I hvert fald som jeg har fået den.
Men der findes ikke nogen lov, når vi taler om den sande koftaopskrift, så prøv dig endelig frem.
Du kan sagtens tilsætte mynte, hvilket også ofte gøres i både det tyrkiske og græske køkken, men prøv også med lidt reven ingefær eller endda en teskefuld garam masala krydderi. Her er du så ovre i den indiske variant af koftaen.
Du kan også komme lidt koriander eller korianderfrø i, hvis du er til det - og der kan endda også anvendes kanel. Det giver også en god og varm smag til kødet.
Kofta på spyd
Kofta på spyd er et sikkert hit hos især børn, som synes, det er spændende at spise kødbollerne direkte fra spyddet.
Der er flere måder at gøre det på. Enten kan du komme spydet i de aflange kødboller inden de steges, eller du kan vente til dine köfte er færdigstegte, hvorefter de stikkes ind.
Når jeg laver dem på panden, plejer jeg stege kødbollerne først, hvorefter spyddet sættes ind.
Modsat når jeg laver köfte på grillen, hvor jeg gerne griller dem med spyd i.
Bruger du bambusspyd, skal du så huske at lægge spydene i blød i koldt vand først, så de ikke futter af, når de lægges på grillen.
Se også mine populære opskrifter på:
Farsbrød - spændende opskrift med god sovs
Forloren hare med vildtsovs - mormors klassiske opskrift
Pande eller grill
Som sagt kan du lave dem på både pande og grill.
Den pandestegte köfte laves som i denne opskrift, hvor stegetiden altså er cirka 10 minutter i alt. Husk at vende kødrullerne med mellemrum.
Men koftaerne er også fremragende at grille. Her skal det ske ved en god og direkte varme, hvor de skal have i alt cirka otte minutter.
Hvis du forestiller dig, at de runde kødruller har fire sider, så det er et par minutter på hver side. Så er de gennemstegte, men uden at være tørre.
Stegetiden afhænger selvfølgelig både at tykkelsen på kødet - og naturligvis af hvor varm din grill er.
Det er i øvrigt godt at smøre grillristen med lidt olie først.
Se også min opskrift på hjemmelavet kebab med oksekød.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: