• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Kager › Kiks - nem opskrift på mariekiks

Kiks - nem opskrift på mariekiks

Kiks - mariekiks
Lækre og hjemmebagte kiks er bare godt. Her er en nem opskrift på mariekiks med få ingredienser, der blot tager 10 minutter at bage. Foto: Charlotte Mithril

Opdateret:  31. august 2023 - Udgivet:  24. august 2018

Del gerne:
262
SHARES
FacebookMessenger262PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Her får du en nem opskrift på hjemmelavede kiks, der også går under navnet mariekiks og hvedekiks. Kiksene bliver sprøde og lækre.
  2. Kiks - nem opskrift på mariekiks
  3. Ingredienser
  4. Fremgangsmåde
  5. Sjovt for børn
  6. Opbevaring af kiks
  7. Næringsindhold i hjemmelavede mariekiks
  8. Kiksekage
  9. Færdiglavede Mariekiks
Gå til opskrift

Her får du en nem opskrift på hjemmelavede kiks, der også går under navnet mariekiks og hvedekiks. Kiksene bliver sprøde og lækre.

Den klassiske mariekiks er i virkeligheden blot en kiks baseret på hvedemel med en mild smag af vanilje. Og så er den utrolig let at bage selv.

Du kan sagtens lade ungerne bage dem, for det er en nem opskrift, hvor der kun anvendes få ingredienser.

Husk blot at prikke kiksene med en gaffel eller lignende, for på den måde undgår du, at kiksene popper op under bagningen.

Opskrift på kiks

Kiks - mariekiks

Kiks - nem opskrift på mariekiks

Her får du en nem opskrift på hjemmelavede kiks, der også går under navnet mariekiks og hvedekiks. Kiksene bliver sprøde og lækre.
Bedømmelse
5 fra 2 stemmer
RetKager
Arbejdstid: 15 minutter minutter
Tilberedning: 10 minutter minutter
Samlet tid: 25 minutter minutter
Antal 30 stk
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Opskrift udviklet af: Holger Rørby Madsen

Ingredienser

  • 200 g hvedemel
  • 60 g sukker
  • 2 tsk vaniljesukker
  • 1 knsp salt
  • ½ tsk bagepulver
  • 40 g smør
  • ½ dl mælk

Fremgangsmåde

  • Kom alle de tørre ingredienser i en skål og bland godt (mel, sukker, vanilje, salt og hjortetaksalt).
  • Skær smørret i små stykker og smuldr det i melbandingen.
  • Hæld mælk i lidt ad gangen til du kan samle dejen, uden den bliver for våd. Det er ikke sikkert, at du skal bruge alt mælken. Er dejen blevet for våd, kan du tilsætte lidt mel.
  • Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir til en tykkelse på cirka 4 millimeter. Fjern det øverste bagepapir og stik småkagerne ud med et glas eller en udstikker, der er 5-6 cm i diameter. Prik dem med en gaffel.
  • Kom kagerne på en bageplade med bagepapir og bag dem i en forvarmet ovn ved 190 grader i 10 minutter til de lige begynder at få farve.

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.
Kom med din mening

Sjovt for børn

Kiksene kan stikkes ud i lige den form I ønsker - om det er hjerter, stjerner eller andet. Så lad endelig børnene få frie hænder og lave de forme de har lyst til.

Har du ikke udstiksforme, kan man også sagtens bare bruge et lille glas, som det er gjort her.

Husk at prikke de små huller med en gaffel.

Her er mariekiks stukket ud med et lille glas og prikket med en gaffel og er nu klar til at komme i ovnen. Foto: Charlotte Mithril

Opbevaring af kiks

Efter bagning skal kiksene køles af og opbevares i en tætsluttende beholder.

På denne måde holder de sig sprøde længere.

Næringsindhold i hjemmelavede mariekiks

Næringsindhold i mariekiks per 100 gram: 331 kcal, 9 g fedt, 54 g kulhydrat heraf 18 g sukker og 6,5 g protein.

Kiksekage

Du kan sagtens anvende samme opskrift til kiksekage.

Her skæres kiksene ud i firkanter i stedet for at udstikke dem, og så kan du ellers blot følge denne opskrift på kiksekage.

Færdiglavede Mariekiks

De færdiglavede og industrielt fremstillede mariekiks fra supermarkedet indeholder typisk vegetabilsk olie som solsikkeolie i stedet for smør. En del af sukkeret er ofte udskiftet med glukose-fruktosesirup og vaniljesmagen kommer typisk fra vaniljearoma.

Derudover kan der være anvendt tilsætningsstoffer som emulgator og antioxidant.

Hjemmelavede mariekiks kan derfor være en smule anderledes end de industrielt fremstillede mariekiks. Forhåbentligt smager de dog bedre lavet af rene råvarer.

Denne opskrift kommer meget tæt på smagen af de færdiglavede.

Se flere opskrifter på kiks og kager her:

  • Citronmåne
  • Drømmekage
  • Bastogne kiks
  • Ostekiks med rosmarin, flagesalt og Grana Padano
  • Hjemmebagte knækbrød med masser af kerner
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Gerda

    oktober 05, 2023 at 6:00 pm

    Der står man skal blande hjortetaksalt sammen med mel og sukker, men i ingredienserne står der ingen hjortetaksalt, så hvor meget skal man bruge ?

    Svar
  2. Lene

    august 31, 2023 at 4:37 pm

    Øhm... Jeg undrer mig bare... "rulles ud til 0,4 mm" - altså under en halv mm 🙄? Det er voldsom tyndt. Jeg tror kun en skydelære kan måle så præcist.

    Svar
  3. Jørgen Birkedal

    november 25, 2022 at 12:23 pm

    jeg går ud fra at hjortetaksalt i vejledningen betyder bagepulver fra ingredienslisten, men hvilket hævemiddel er at foretrække?

    Svar
  4. Lea Kjærgaard

    juni 11, 2022 at 3:10 pm

    Der står Hjortetaksalt i "sådan gør du", men ikke hvor meget og det står ikke i ingredienser!

    Svar
  5. Siw

    august 25, 2019 at 2:11 pm

    - og så har det her ikke noget med "Marie-kiks" at gøre - de smager ikke af noget - på trods af vaniliesukker... noget af melet skal erstattes af flormelis.

    Svar
  6. Siw

    august 22, 2019 at 2:32 pm

    HVAD mener man så?????

    Der står:
    "er ca. 10 minutter ved 200 grader (ikke varmluft)."

    men i fremgangsmåden står der:
    "bages midt i ovnen ved 200 grader varmluft,

    Skal det være varmluft eller skal det ikke????

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      august 22, 2019 at 8:17 pm

      Hej Siw

      Ja, det er da noget rod. Kiksene skal bages ved 200 grader varmluft 🙂
      God fornøjelse med dem.
      Bedste hilsner
      Holger

      Svar

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede med asparges i butterdej.

Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Billede med rabarberbrud.

Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan

Billede med sake risvin.

Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv medlem af Madens Verden nu
Du får et medlemskab for kun 295 kroner for et HELT år!
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required