• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Shop
  • PLUS
Du er her: Forside › Råvareguide › Hvad er kidneybønner? Se alt om de røde bønner her

Hvad er kidneybønner? Se alt om de røde bønner her

Billede med kidneybønner.
Del gerne:
10
SHARES
FacebookMessenger10PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 5. maj 2025 - Udgivet: 5. maj 2025

Kidneybønner er faktisk nogle af de bønner, som vi spiser rigtig mange af. De røde bønner er da også sunde, og så er de rimelig nemme at anvende.

Hvis du køber kidneybønner på dåse, så er de både iblødsat og kogt, og dermed er de klar til brug.

Nemmere bliver det ikke, og de røde bønner indeholder mange gode næringsstoffer.

Sunde bønner

Når du åbner en dåse kidneybønner, så ligger de i en saltlage, hvor de har ligget i blød.

Bønnerne er som sagt forkorte, og derfor klar til brug.

Når vi kigger på hvad de røde bønner indeholder, så er det blandt andet masser af proteiner og kostfibre.

Bønnerne er jo bælgfrugter i familie med blandet andet ærter, og derfor har de røde bønner et højt indhold af såvel proteiner som kostfibre, mineraler og blandt andet B-vitaminer.

Af mineraler er bønnerne blandt andet rige på zink, magnesium og jern.

Bønnerne er med til at sænke både blodtryk og kolesteroltallet.

Smag og konsistens

Kidneybønner er ret milde i smagen, og derfor er det de færreste, der ikke bryder sig om bønnerne. Og så er det i hvert fald ikke på grund af smagen.

Bønnerne smager også let sødlig, og så er de lidt melede i konsistensen. Netop det gør dem gode i sammenkogte retter, herunder i en chili con carne.

Farve

Ganske vist er kidneybønnerne meget ofte røde, men de kan faktisk også godt have andre farver.

De kan både være hvide, sorte eller plettede, og det er da meget rart at vide, så du ikke bliver forvirret. Men typisk er de altså røde.

Lektiner

Hvis du ikke køber kidneybønner på dåse, men i stedet som tørrede, ja så skal du være opmærksom på indholdet af lektiner.

Det er Fødevarestyrelsen, der advarer om lektiner i blandt andet kidneybønner.

Lektiner ødelægges effektivt ved kogning, og derfor skal tørrede bønner skal lægges i blød i 10-12 timer og koges i mindst en halv time.

Nogle bønner skal dog koges mere, før de er helt møre. Det er vigtigt, at iblødsætning sker i køleskab, fordi du så kan undgå at ”aktivere” sundhedsskadelige bakterier, som ellers kan få tid til og mulighed for at formere sig ved stuetemperatur.

Pralbønner, kidneybønner, limabønner, hestebønner, samt brune, sorte og hvide bønner har et højt indhold af lektiner.

Symptomerne på en forgiftning er opkastning, diarré og i alvorlige tilfælde mavekramper og blødning. Ubehaget kommer oftest inden for et par timer efter du har spist bønnerne, oplyser Fødevarestyrelsen.

De fleste bønner indeholder også stoffer, der hæmmer fordøjelsen af protein. Disse stoffer nedbrydes ved kogning.

Men bøvlet med lektiner undgår du altså ved at købe bønnerne på dåse, hvor de er blevet kogt og er klar til brug.

Skylning

Når du åbner en dåse kidneybønner, er det en god ide at skylle bønnerne inden brug.

Hæld bønnerne i en sigte eller et dørslag, hvorefter de overhældes med koldt vand. Derefter er de røde bønner klar til brug.

Jeg bruger også kidneybønner i denne opskrift på indisk curry, og den skal du prøve.

Næringsindhold

Indhold pr. 100 gram

Kalorier: 330
Fedt: 1 gram
Kulhydrat: 60 gram
Protein: 24 gram

Opskrifter

Chili con kylling

Barack Obamas berømte chiligryde

Huevos rancheros

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin
  • Billede med sake risvin.
    Sake - fakta og viden om den japanske risvin
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af asiatisk nakkefilet.

Asiatisk nakkefilet (med nudler, broccoli og peberfrugt)

Billede af cremet spidskål med porre og ovnbagte kyllingeboller.

Cremet spidskål med porre og ovnbagte kyllingeboller

Billede af blommemuffins

Blommemuffins (lækre muffins med blommer)

Billede med havregrynsbrød.

Havregrynsbrød (nemt brød med havregryn og havreklid)

Billede med auberginefad.

Auberginefad (med aubergine, squash og tomatsauce)

Ugens vine, uge 35, 2025

Ugens vine, uge 35, 2025: Frankrig dominerer med 9 topkøb

Forsiden lige nu

Billede af cremet spidskål med porre og ovnbagte kyllingeboller.
Cremet spidskål med porre og ovnbagte kyllingeboller→ Se opskriften
Billede af asiatisk nakkefilet.
Asiatisk nakkefilet (med nudler, broccoli og peberfrugt)→ Se opskriften
æblemuffins
Svampede æblemuffins med kanel→ Se opskriften
sprøde kartofler i fad
Sprøde kartofler i fad med krydderurter→ Se opskriften
perlebygsalat med æble og avocado
Perlebygsalat→ Se opskriften
mad i fad opskrifter
Mad i fad (lækre retter du kan lave i fad i ovn)→ Se opskriften
Billede af blommemuffins
Blommemuffins (lækre muffins med blommer)→ Se opskriften
Billede med havregrynsbrød.
Havregrynsbrød (nemt brød med havregryn og havreklid)→ Se opskriften
billederesultat for pastasalat med bønner
Pastasalat med bønner, kylling og basilikumsolie→ Se opskriften
Grønkålssalat med feta
Grønkålssalat med feta og granatæble→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her