Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Her er du: Forside › Råvareguide › Kefir - fakta og info om det sunde mælkeprodukt

Kefir - fakta og info om det sunde mælkeprodukt

Billede med kefir.
Del gerne:
4
SHARES
FacebookMessenger4PinterestEmailSMS
Opdateret: 11. juli 2025 - Udgivet: 3. maj 2025

Kefir regnes for meget sund. Her får du fakta og info om det fermenterede mælkeprodukt, som er blevet kaldt mælkens champagne.

Kefir stammer fra Kaukasus, hvor den fermenterede drik blev betragtet som en eliksir, der både forebyggede og helbredte.

Og der er noget om det. For kefir indeholder både mælkesyrebakterier og gærsvampe, som har en rigtig god effekt på vores tarmsystem.

Ordet skulle også betyde noget i retning af glæde eller fornøje ifølge Den Danske Ordbog.

Særlig i Østeuropa bruges kefir i madlavningen, for eksempel til en god omgang rødbedesuppe og i brød. Prøv for eksempel at bage kefirboller.

Herhjemme fik det syrnede produkt en opblomstring i 1980'erne, siden faldt salget, og det var ligefrem taget af markedet for en tid, men nu har vi igen fået øje på kefiren.

Oversigt over indhold
  • Kefir regnes for meget sund. Her får du fakta og info om det fermenterede mælkeprodukt, som er blevet kaldt mælkens champagne.
  • Hvad er kefir?
  • Vandkefir med smag
  • Energifordeling og vitaminer
  • Opskrifter med kefir
  • Koldhævede kefirboller - nem opskrift
  • Rugboller
  • Kommentarer

Hvad er kefir?

Det er et syrnet mælkeprodukt, der kan minde om vores kærnemælk. Den rene mælk syrnes med kefirkultur.

Forskellen på kefir og andre syrnede mælkeprodukter er, at den både syrnes med gærsvampe og mælkesyrebakterier.

Kærnemælk og yoghurt syrnes udelukkende med mælkesyrebakterier. Og her skulle sundhedsværdien så være højere i følge traditionen.

Mælkekefirs konsistens er tykkere end almindelig mælk, men tyndere end yoghurt og ymer. Så den kan drikkes, men også hældes morgenmaden, serveres i suppen eller blandes i bolledejen.

Vandkefir med smag

Der findes to versioner af kefir, en mælke- og en vanddrik. Hvor perserne og russerne altid har lavet mælkedrikken, har mellemamerikanerne lavet vandkefir.

Den kan tilsættes frugter, så man nærmest har en sodavand, fordi den bobler lidt på tungen.

Du laver den ved at koge sukker og vand, hvorefter du tilsætter vand-kefirgryn, og massen skal herefter fermentere. Også denne drik regnes for supersund.

Energifordeling og vitaminer

Den oprindelige kefir har en alkoholprocent på ca. en. Men den vi kan købe fra for eksempel Arla er uden alkohol.

Kefir indeholder adskillelige vitaminer og mineraler. Her ses energifordelingen pr. 100 gram kefir fra Arla:

Kalorier 45
Protein 3,4 gram
Kulhydrater 3,7 gram
Fedt 1,5 gram

Opskrifter med kefir

Koldhævede kefirboller - nem opskrift

5 fra 1 stemme
Kefirboller er lækre koldhævede boller bagt med kefir og fuldkornsspeltmel. Rør dejen sammen om aftenen, og bag bollerne næste morgen.
Gå til opskrift
billede med kefirboller

Rugboller

5 fra 2 stemmer
Her får du min opskrift på rugboller bagt med sigtet rugmel, hvidtøl og kefir. Bollerne får en god krumme og smager skønt på morgenbordet.
Gå til opskrift
Rugboller
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube
Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.