Kalvegrydesteg, der langtidssteges i et par timer med mørk øl og æblemost, hvilket giver kødet smag og en helt fantastisk sovs.
Find din bedste stegegryde frem, og lav denne lækre kalvegrydesteg, der langtidssteges med mørkt øl, æblemost og andre gode råvarer.
Giv kalvegrydestegen et par timer under låg, lad den hvile 10 minutter på et skærebræt, og imens laver du skyen om til en fantastisk sovs.
Hvilken mørk øl er så bedst til ølbraisering af kød, og i dette tilfælde en kalvesteg? Det afhænger selvfølgelig af smag og behag.
I dette tilfælde har jeg hældt en Dronning Fanes Brown Ale fra Møn Bryghus i gryden, for den synes jeg er god.
Men brug din egen favorit, for der er mange gode lokale øl på markedet derude. Og støt da gerne dem.
Opskriften til er til fire personer.
Ingredienser til kalvegrydesteg
1 kilo kalvegrydesteg, gerne tykkam eller kalvebov
1 almindeligt løg
2 fed hvidløg
1 mørk øl - 33 cl.
2 deciliter æblemost eller æblejuice
2 deciliter kalvefond
4-5 kviste frisk timian
1 spiseskefuld akacie honning
6 enebær
Til sovs
2 spiseskefulde smør
1 stor spiseskefuld hvedemel
4-5 deciliter af stegeskyen (sigtes først)
2 teskefulde ribsgele
Salt og friskkværnet peber
Fremgangsmåde
- Salt kødet godt, og lad det trække 15 minutter.
- Varm stegegryden godt op ved høj varme, og kom en god klat smør i den. Brun nu kalvestegen grundigt på begge sider.
- Hak løget groft, og pil hvidløgsfedene, som presses flade med siden af kniven. Lad det brune med et minut.
- Hæld mørkt øl ved sammen med æblemost (eller æblejuice) og kalvefond, og læg også nogle kviste frisk timian ved sammen med seks tørrede enebær. Spar endelig ikke på timian. Krydr også med frisk peber.
- Hæld en spiseskefuld honning over stegen, læg låget på, og nu skal kalvestegen simre et par timer. Efter en time vendes stegen om.
- Efter to timer tages kalvestegen op og lægges på et skærebræt. Sigt skyen over i en skål.
- Smelt to spiseskefulde smør i en kasserolle, og pisk derefter hvedemel i. Pisk så cirka fire deciliter af stegeskyen i indtil du har den rette konsistens.
- Kom ribsgele i og smag sovsen til med salt og friskkværnet peber. Du kan også med fordel give sovsen en spiseskefuld gastrik.
Skær kalvegrydenstegen ud på tværs af kødfibrene, og anret den med timiankartofler, salat med valnødder og den gode sovs.
Se også mine opskrifter på:
Torben Holm
Du skriver i flere opskrifter ikke, hvilken temperatur, du anbefaler. Ikke mindst ved langtidsstegning er der jo en klar sammenhæng mellem lavere temperstur og længere tid. Det giver indtryk af en lovlig 'flot' holdning til, om vi lommer til at stehe tørt. Eller råt, når gæsterne er kommet. Vh. Torben Holm
Inger Kaae
Hej! Hvad menes med ' mørkt øl'
Vh Inger Kaae
Madensverden.dk
Hej Inger
Det er en mørk type øl, eksempelvis en brown ale. Jeg bruger dog også India Pale Ale, såkaldt IPA, som jeg også synes passer godt til ølbraisering og gryderetter.
De bedste hilsner
Holger
Madensverden.dk