Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Her er du: Forside › Viden om mad › Julebryg - fakta, indhold og fun facts

Julebryg - fakta, indhold og fun facts

julebryg
Del gerne:
3
SHARES
FacebookMessenger3PinterestEmailSMS
Opdateret: 20. juni 2024 - Udgivet: 15. november 2021

Julebryg er en fast tradition på de danske juleborde. Her får du historien bag bryggen, samt fakta om den øl, der altid hitter ved juletid.

380. Så mange forskellige julebryg blev der fremstillet på danske bryggerier i 2019.

Det er nok til, at man kan drikke en ny variant af julebryg hver eneste dag i løbet af et helt år - og mere til.

Bryggeriforeningens tal afslører julebryggens betydning for danskerne. Vi skal have juleøl på bordet i december, lige som vi skulle for 1.200 år siden.

Dengang holdt man drikkegilder og drak jul, jól, som ikke handlede om Jesus' fødsel men om at fejre, at dagene igen begyndte at blive længere og lysere.

Dengang børn drak øl

I Middelalderen drak alle øl, både mænd, kvinder og børn. Man skulle tro, at de gik rundt i en evig rus, men sådan var det ikke.

Hverdagsøllet var en tynd omgang uden de store alkoholprocenter, kun til fester bryggede man stærkere og sødere øl. Det er denne øl som blev en forløber for vores julebryg.

Selvom den første danske julebryg, Julebryg Salvator, først kom på markedet i 1892, har vi altså taget tilløb i mange hundrede år.

Julebryggen Salvator blev udsendt af De Forenede Bryggerier, men det var ikke den store succes, så der gik mere end ti år, før andre bryggerier fulgte efter og lancerede deres juledrik.

Stærk øl blev for dyr

Den stærke juleøl med den markante smag røg ud af handelen under og lige efter 1. verdenskrig. Det var simpelthen for dyrt at bruge ekstra korn på øl, samtidig var afgifterne for stærk øl høje.

Først i 1929 kommer der igen en bølge af julebryg fra lokale bryggerier, men under 2. verdenskrig skete der præcis det samme som under 1. verdenskrig: Stærk øl var spild af penge.

I 1953 trodsede Carlsminde Bryggeri regeringens opfordring om ikke at brygge for stærk øl af hensyn til ungdommen.

Bryggeriet sendte den kraftige Luxus Julebryg med en alkoholprocent på otte på markedet og dette var starten på en sand julebryg-epidemi i Danmark. En epidemi, der kun har bredt sig lige siden.

Julebryggens indhold

At opremse ingredienser i julebryggen svarer til at tælle alle julelysene i Tivoli. Hvert bryggeri har sin egen opskrift, nogen bryggerier sender en håndfuld forskellige julebryg på gaden og andre holder opskriften tæt til kroppen.

Generelt er julebryggen stærkere, mørkere og sødere end almindelige pilsnere.

Tuborgs julebryg er en stærk pilsner og lidt mindre julet end de fleste andres.

Deres bryg består af humle, malt, bygmalt, lakrids og vand, og har en alkoholprocent på 5,6.

Ældste julebryg

Det fynske bryggeri Albani udsendte julebryggen Blålys i 1960, og vi kan stadig skåle i den stærke juleøl i dag.

Den er altså den julebryg, der har været længst på markedet i Danmark.

Stærkeste julebryg

Med en alkoholprocent på 15 procent er bryggeriet To Øls Yule Mælk en af de stærkeste julebryg herhjemme.

Hancock Bryggeriernes julebryg på 10,5 procent er også en ordentlig mundfuld. Normalt vil en julebrygs alkoholprocent ligge på mellem fem til otte procent.

Mest solgte julebryg

Siden Tuborg sendte deres julebryg på gaden i 1981, har dens popularitet taget fart. Den berømte "snebajer" er den mest solgte julebryg i Danmark.

At Tuborg siden 1990 har gjort det til en fast tradition at markere dagen for udsendelsen som J-dag, betyder, at de formentlig aldrig giver førertrøjen fra sig igen.

Serveringstemperatur

En tommelfingerregel er, at julebryggen skal serveres to grader varmere end bryggens alkoholprocent.

Det vil sige, at en bryg med fem procent, skal drikkes, når den er ca. syv grader, hvis man skal have fuldt udbytte af smagen.

Julebryg til maden

Når du spiser fed mad som flæskesteg, skal du helst vælge en julebryg, der ikke er for sød. En bryg med en let bitterhed som bockøl er god til at rense munden for fedt og supplerer den fede julemad på fremragende vis.

Eksempler på bockøl: Willemoes Julebryg, Julebock fra Jacobsen og Tuborgs Julebryg.

Forskel på julebryg og juleøl

Juleøl eller nisseøl, som vi også kalder den, har en lav alkoholprocent. Gæringen i hvidtøl stoppes tidligere end normalt i forhold til ølbrygning.

Det medfører dels en lav alkoholprocent, dels en sød smag. Den mest populære danske juleøl, KB Juleøl, har en alkoholprocent på 1,7.

Her er opskrifter til julefrokosten:

  • Hjemmebagt leverpostej
  • Karrysild
  • Flæskesteg med sprøde svær
  • Hønsesalat med asparges og bacon
Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube
Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.