Julebryg er en fast tradition på de danske juleborde. Her får du historien bag bryggen, samt fakta om den øl, der altid hitter ved juletid.
380. Så mange forskellige julebryg blev der fremstillet på danske bryggerier i 2019.
Det er nok til, at man kan drikke en ny variant af julebryg hver eneste dag i løbet af et helt år – og mere til.
Bryggeriforeningens tal afslører julebryggens betydning for danskerne. Vi skal have juleøl på bordet i december, lige som vi skulle for 1.200 år siden.
Dengang holdt man drikkegilder og drak jul, jól, som ikke handlede om Jesus’ fødsel men om at fejre, at dagene igen begyndte at blive længere og lysere.
Dengang børn drak øl
I Middelalderen drak alle øl, både mænd, kvinder og børn. Man skulle tro, at de gik rundt i en evig rus, men sådan var det ikke.
Hverdagsøllet var en tynd omgang uden de store alkoholprocenter, kun til fester bryggede man stærkere og sødere øl. Det er denne øl som blev en forløber for vores julebryg.
Selvom den første danske julebryg, Julebryg Salvator, først kom på markedet i 1892, har vi altså taget tilløb i mange hundrede år.
Julebryggen Salvator blev udsendt af De Forenede Bryggerier, men det var ikke den store succes, så der gik mere end ti år, før andre bryggerier fulgte efter og lancerede deres juledrik.
Stærk øl blev for dyr
Den stærke juleøl med den markante smag røg ud af handelen under og lige efter 1. verdenskrig. Det var simpelthen for dyrt at bruge ekstra korn på øl, samtidig var afgifterne for stærk øl høje.
Først i 1929 kommer der igen en bølge af julebryg fra lokale bryggerier, men under 2. verdenskrig skete der præcis det samme som under 1. verdenskrig: Stærk øl var spild af penge.
I 1953 trodsede Carlsminde Bryggeri regeringens opfordring om ikke at brygge for stærk øl af hensyn til ungdommen.
Bryggeriet sendte den kraftige Luxus Julebryg med en alkoholprocent på otte på markedet og dette var starten på en sand julebryg-epidemi i Danmark. En epidemi, der kun har bredt sig lige siden.
Julebryggens indhold
At opremse ingredienser i julebryggen svarer til at tælle alle julelysene i Tivoli. Hvert bryggeri har sin egen opskrift, nogen bryggerier sender en håndfuld forskellige julebryg på gaden og andre holder opskriften tæt til kroppen.
Generelt er julebryggen stærkere, mørkere og sødere end almindelige pilsnere.
Tuborgs julebryg er en stærk pilsner og lidt mindre julet end de fleste andres.
Deres bryg består af humle, malt, bygmalt, lakrids og vand, og har en alkoholprocent på 5,6.
Ældste julebryg
Det fynske bryggeri Albani udsendte julebryggen Blålys i 1960, og vi kan stadig skåle i den stærke juleøl i dag.
Den er altså den julebryg, der har været længst på markedet i Danmark.
Stærkeste julebryg
Med en alkoholprocent på 15 procent er bryggeriet To Øls Yule Mælk en af de stærkeste julebryg herhjemme.
Hancock Bryggeriernes julebryg på 10,5 procent er også en ordentlig mundfuld. Normalt vil en julebrygs alkoholprocent ligge på mellem fem til otte procent.
Mest solgte julebryg
Siden Tuborg sendte deres julebryg på gaden i 1981, har dens popularitet taget fart. Den berømte ”snebajer” er den mest solgte julebryg i Danmark.
At Tuborg siden 1990 har gjort det til en fast tradition at markere dagen for udsendelsen som J-dag, betyder, at de formentlig aldrig giver førertrøjen fra sig igen.
Serveringstemperatur
En tommelfingerregel er, at julebryggen skal serveres to grader varmere end bryggens alkoholprocent.
Det vil sige, at en bryg med fem procent, skal drikkes, når den er ca. syv grader, hvis man skal have fuldt udbytte af smagen.
Julebryg til maden
Når du spiser fed mad som flæskesteg, skal du helst vælge en julebryg, der ikke er for sød. En bryg med en let bitterhed som bockøl er god til at rense munden for fedt og supplerer den fede julemad på fremragende vis.
Eksempler på bockøl: Willemoes Julebryg, Julebock fra Jacobsen og Tuborgs Julebryg.
Forskel på julebryg og juleøl
Juleøl eller nisseøl, som vi også kalder den, har en lav alkoholprocent. Gæringen i hvidtøl stoppes tidligere end normalt i forhold til ølbrygning.
Det medfører dels en lav alkoholprocent, dels en sød smag. Den mest populære danske juleøl, KB Juleøl, har en alkoholprocent på 1,7.
Her er opskrifter til julefrokosten:
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: