Rom

Rom er spiritus og alkohol, der fremstiller af biprodukter fra sukkerrør. Her kan du få fakta, fremstilling, typer og opskrifter på drinks med rommen.
Alle veje fører til en god rom, kan man fristes til at sige. For rommen er blandt de mest populære spiritusvarer i verden og findes i et væld af varianter og fremstilles efterhånden også i store dele af verden – såmænd også i Danmark.
Her er en kort guide til, hvad rom er, hvordan fremstilles den og også fakta, som du måske ikke kendte til.
Lidt historie bag caribisk rom
Den første destillation af rom i Caribien fandt sted på sukkerrørsplantagerne tilbage i 1620’erne.
Plantageslaver opdagede nemlig, at melasse - et biprodukt fra sukkerraffineringsprocessen - kunne fermenteres til alkohol.
Man udviklede og forfinede processen og snart spredte drikkens popularitet sig til Nordamerika.
Sidst i det 17. århundrede havde rommen endda erstattet den franske brandy som det foretrukne betalingsmiddel i trekantshandelen.
Sådan fremstilles rom
Rom er en spiritus, der er destilleret fra biprodukter fra sukkerrør - typisk sukkerrørssaft, sukkerrørssirup eller melasse. Sukkerrør er for rommen, hvad malt er for whisky.
Sukkerrørene høstes, knuses og rørsaften indsamles. Herefter opvarmes saften, så der krystalliseres rent sukker på overfalden.
Resten bliver til en mørk sirupsagtig substans. Raffineres yderligere, bliver saften endnu mørkere og en anelse bitter. Denne masse kaldes melasse.
Melassen fortyndes og man tilsætter herfra gær og denne proces omdanner sukkeret til alkohol (8-10%).
Man destillerer væsken for at fjerne overskydende vand og opnår på denne måde den rette styrke på rommen. Processen gentages indtil alkoholprocenten opnår 60-70%. Den fortyndes herefter og lægges på fade.
Rommen lagres typisk på egetræsfade, og udvikler her sin aroma og bliver mere blid og rund i smagen. I denne proces opnås også den smukke farve.
Det sidste skridt inden rommen kommer på flaske, er ”blendingen”, hvor en mester-blender står for sammenstik af både årgange og fade.
Stort set al rom er blendet sammen af flere forskellige tønder, medmindre der naturligvis er tale om en "single cask" aftapning, altså en enkeltfadsaftapning.
Som med vin, vil klimaet og jorden spille ind og påvirke den endelige romsmag, hvorfor rommen, der er produceret af melasse fra Barbados, vil smage anderledes end en rom, der er fremstillet af melasse fra Cuba.
Forskellige typer rom
Du har helt sikkert set, at rom fås i mange forskellige farver. Fra den klare og farveløse til de dybeste nuancer af ravgylden.
Nuancerne skyldes en kombination af aldring i forskellige tønder og ved tilføjelse eller fjernelse af farve ved andre metoder.
De klare hvide og lette har ligget kortere tid i fade og har ofte fået fjernet farve gennem kulfiltrering. Ældre romtyper får dybere toner, mens de mørkeste rom er produceret af karamelliseret melasse eller er modnet i forkullede tønder.
Hvid rom, også kendt som let rom eller ”sølv”. Her er målet en neutral smag. De fleste romtyper fremstillet i Brasilien og Puerto Rico betragtes som hvide rom.
Dark Rum kan være mørk gylden, rødbrun eller endda næsten sort. Den mørke farve er et resultat af højt indhold af melasse og/eller karamelliseret sukker, men kan også komme fra brugen af afbrændte og forkullede trætønder under aldringsprocessen.
Cubansk rom er mere blød og rund i smagen end de øvrige romtyper – bl.a. gør jordbundsforhold, terroir og klima sit, men også den spanske indflydelse har haft betydning.
Det siges nemlig, at det spanske kongehus i kolonitiden bad Cuba, der var en af deres kolonier, om at lave en mildere og mere sprød rom end dem, de kendte fra det øvrige Caribien. Det har man holdt fast i siden.
Navy Rum er meget stærk version – typisk på 57%.
Frugtaromatiseret rom fremstilles oftest ved at tilsætte naturlig frugtsaft og smag. Mest kendt er Malibu med dens kokosnødssmag.
Krydret rum er enhver form for rom, der har fået ekstra smag gennem naturlige urter og krydderier. Disse krydderier spænder fra kanel og sort peber til rosmarin eller anisfrø.
Lav din egen krydrede rom
Det er meget nemt at lave din egen krydderrom derhjemme!
Start med en 750 milliliter flaske rom. Vi anbefaler gylden rom, så du får den mørke romfarve. Men du kan bruge alle former for ren rom.
Vælg derefter dine krydderier. Du kan tilsætte alle typer krydderier – helt efter din egen smag. Vi anbefaler denne:
Tre stk. allehånde
To nelliker
En vaniljestang
Halvdelen af en kanelstang
En halv spiseskefuld tørret appelsinskal
Anbring alle tørre ingredienser i en tæt kande eller karaffel. Fyld med rommen. Lad det trække ved stuetemperatur uden direkte sollys i 2-3 dage. Du kan også forsøge dig med anisfrø, rosmarin og urtete. Voila! Så har du din helt egen krydderrom.
Klassiske og nye opskrifter
Mange kendte cocktails er lavet på rom, og dem finder du her:
Du kan også bruge rommen i dine desserter – overrask eksempelvis med en velsmagende romkugle.
Opbevaring og holdbarhed
Rommen skal helst opbevares ved en stabil temperatur på et køligt og tørt sted. Hvis en flaske rom bliver udsat for direkte sollys, vil den miste noget af sin farve og smagen kan også forringes.
I modsætning til vin, modner rom ikke yderligere efter den er tappet på flaske.
Uåbnede flasker kan opbevares i årevis uden tab af smag eller aroma, men når forseglingen på proppen er brudt og flasken åbnes, starter en iltning af indholdet.
Fakta om rom
Det er usikkert, hvor navnet ”rom” stammer fra. Nogle har hævdet, at det er en amerikansk forkortelse, der stammer fra et vestindisk ord, "Rumbullion". Andre har tilskrevet ordet britisk slang og det gamle hollandske ord for drikkeglas, "rummers”.
Der er to vigtige produktionsmetoder for rom:
• "Rum Candy" eller "Traditional Rums" fremstillet af et biprodukt af sukkerrør - oftest melasse
• "Rhum agricole" er fremstillet af sukkerrørssaft
Rommen har været brugt som valuta. I 1700-tallet var det almindeligt, at sømænd modtog mængder af rommen som en del af deres løn.
Bacardi har verdens største rumdestilleri. Bacardis rumdestilleri i San Juan, Puerto Rico er kendt som 'Katedralen for rom' og producerer over 100.000 liter rom hvert døgn.
Rommen produceres også i Skotland, Østrig, Spanien, Australien, New Zealand, Fiji, Filippinerne, Mauritius, Sydafrika, Taiwan, Thailand, Japan, USA, Canada og Nepal – og nu også i Danmark!
Størstedelen af verdens rumproduktion finder dog sted i Caribien og Latinamerika.