Indirekte varme er en metode, hvor dine grøntsager og dit kød grilles uden at blive branket. Se, hvornår og hvordan du skal bruge metoden.
Indirekte varme er en grillmetode, de fleste af os har hørt om, nogen kender indgående til og andre klør sig i hovedet hver sommer og spørger: 'Hvordan er det nu lige, jeg gør?'
Forskellen på at grille ved direkte og indirekte varme er, at kødet og grøntsagerne steges direkte over flammerne ved direkte varme.
Ved indirekte varme er kød eller lignende placeret, så der ikke er flammer under det.
Det betyder, at vi har et område på grillen, hvor der ikke er tændt for gassen eller, hvor det brændende varme kul ikke ligger under grillkødet - eller grøntsagerne.
Det skal vi grille med indirekte varme
Da den direkte metode, hvor vi smider bøfferne på en rist over flammerne eller kul, hurtigt giver sprødhed og stegeskorpe, skal vi kun bruge den til mad, der kun skal have max. 20 minutter.
Temperaturen kan blive enorm høj ved direkte grill, helt op til 250 grader.
En steg eller en hel kylling bliver branket, før den bliver stegt, og det kan hurtigt ødelægge et godt måltid.
Derfor er tommelfingerreglen: Jo større stykke kød, desto mere grund til at bruge indirekte varme.
Desuden bør brød, grillost, kartofler og gulerødder også grilles ved indirekte.
Sådan gør du
Når du bruger kuglegrill, skal du sørge for at åbne spjældet både i bunden og i låget.
Når dine kul er varme, hælder du dem ud i hver side af grillen, så der er en midte uden kul. Webers anbefaler, at du placerer en drypbakke i dette midterste område.
Nu kan du grille de sarte kartofler eller den store steg under låg uden at være bange for, at det hele bliver sort.
Du kan eventuelt grille en steg eller kylling ti minutter over direkte varme til sidst, hvis du gerne vil have ekstra stegeskorpe.
På en gasgrill gør du følgende: Tænd for gassen og brænderne og lad dem forvarme i 10 minutter.
Sluk for den midterste brænder og grille din mad herover. Luk låget og grill det antal minutter, maden skal have.
Den mest sunde grillmetode
Teknologisk Institut undersøgte i 2018, hvilke tilberedningsmetode der udløste færrest af de kræftfremkaldende stoffer, stegemutagener.
Grill ved indirekte varme viste sig at være bedst. Ikke kun på grund af, at kødet indeholdt langt færre af de skadelige stoffer, men også fordi det simpelthen fik bedre konsistens og smag.
Man kan sige, at jo tættere din bøf er kødet er på selve varmekilden, flammer fra gasgrill eller brændende varme kul, desto større risiko for at den danner mutagener.
Læs flere grilltips eller prøv en af disse opskrifter på din grill:
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Jan E. Sørensen
Temperaturen på grillristen ved direkte varme overstiger nemt 600 grader, Prøv selv at måle.
Moderne griller har ringbrænder(e) og tragte/skjolde til at styre den direkte og indirekte varme.