• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Hvad er der i spegepølser? Læs mere her

Hvad er der i spegepølser? Læs mere her

Der findes mange forskellige slags spegepølser – her er det henholdsvis Øgo oksesalami med peber, 3-stjernet salami og Aalbæk øko okse salami (fra venstre mod højre). Foto: Charlotte Mithril
Del gerne:
2
SHARES
FacebookMessenger2PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 29. marts 2021 - Udgivet: 1. april 2021

Spegepølser kan indeholde det kræftfremkaldende stof nitrit og få sin røde farve fra skjoldlus. Læs om det populære danske pålæg her.

Spegepølser er en populær del af vores traditionelle danske smørrebrød og fås i mange forskellige varianter.

At spege eller spegning betyder at tørre og salte. En spegepølse er altså kendetegnet ved, at den er tørret og saltet.

Hvad er salami?

Salami er den italienske variant af spegepølse. Navnet salami kommer af det italiensk ord salare, der betyder at salte.

Italienske og andre sydeuropæiske pølser som salami og chorizo, tørres typisk længere tid end den traditionelle danske spegepølse. De mister dermed mere vand og får en hårdere og mere fast konsistens.

Sådan laves spegepølse

Men hvad er der egentlig i en basis spegepølse?

Spegepølser fremstilles på en basis af hakket kød, spæk og krydderier, der tørres, saltes og eventuelt ryges.

De er altså for så vidt rå, men der tilsættes en bakteriekultur, som får pølsens pH-værdi til at falde, således at kødets proteiner frigiver vand og pølsen tørrer.

Herudover saltes og ryges pølsen typisk, hvilket tilsammen danner den karakteristiske konsistens og smag.

Hvad er der i?

Spegepølse kan laves af forskellig slags kød, men svinekød er det mest almindelige. Der fås dog også spegepølser af oksekød, lammekød eller vildt.

De krydres typisk med peber, hvidløg, enebær, fennikel, cognac eller urter.

Spegepølser kan dog indeholde en del andet end de nævnte basisingredienser.

Mange tilsætningsstoffer

Ud over basisingredienserne nævnt ovenfor, indeholder mange spegepølse en lang række tilsætningsstoffer som konserveringsmiddel, stabilisator, smagsforstærker, antioxidanter og farvestoffer.

Der er dog stor individuel forskel på, hvor mange tilsætningsstoffer de forskellige spegepølser indeholder.

Vil du undgå for mange tilsætningsstoffer, kan du vælge de økologiske varianter. Der stilles nemlig højere krav til økologiske produkter i forhold til indhold af disse.

Kræftfremkaldende nitrit

Et af de tilsætningsstoffer du kan finde i spegepølse er nitrit.

Nitrit har koderne E249 og E250 og tilsættes som konserveringsmiddel for at hæmme udviklingen af den bakterie, der kan give pølseforgiftning.

Nitrit har dog den sideeffekt, at det kan danne kræftfremkaldende nitrosaminer i kødet.

Nitrit er et omdiskuteret tilsætningsstof, der dog stadig er tilladt at anvende i Danmark i begrænset mængde, som man ser det i spegepølse og andre kødprodukter.

Vælg danske økologiske spegepølser

I Danmark er det ikke tilladt at tilsætte nitrit til økologiske spegepølser og kødprodukter. Udenlandske kødprodukter er dog undtaget, og du kan altså finde nitrit i udenlandske økologiske spegepølser.

Vil du være sikker på at undgå det kræftfremkaldende nitrit, skal du altså købe dansk-producerede og økologiske spegepølser.

Rød farve fra nitrit, rødbede eller skjoldlus

Den røde farve en ikke altid naturligt fremkommende fra kødet.

Det omdiskuterede tilsætningsstof nitrit (E249 og E250) er med til at danne kødets røde farve.

Den røde farve kan også tilsættes i form af rødbedesaft eller i nogle tilfælde farvestoffet E120 (carminer), som udvindes af en type af skjoldlus.

I den klassiske 3-stjernet salami, der har en meget karakteristisk rød farve, er der tilsat både nitrit (E250) og farvestoffet fra skjoldlusen (E120).

I ingredienslisten kan du altid se, om der er anvendt farvestof og i så fald, hvilke slags det er.

Kalorier i spegepølse

Spegepølse er ikke et kalorielet pålæg.

Typisk indeholder spegepølser omkring 350 kcal per 100 gram, men der er selvfølgelig forskel på de forskellige varianter.

Der findes kalorielette varianter som kalkunspegepølse og kartoffelspegepølse, der indeholder henholdsvis 171 og 205 kcal per 100 gram.

I den tunge ende finder vi den røde 3-stjernet salami, der indeholder hele 459 kcal per 100 gram.

Det høje kalorieindhold skyldes et forholdsvist højt fedtindhold i spegepølser fra kød og spæk. Typisk ligger fedtindholdet omkring 25-30 gram per 100 gram spegepølse.

Hel spegepølse vs spegepølse i skiver

Spegepølser kan købes hele eller belejligt skåret i skiver.

Indholdet er ikke nødvendigvis forskelligt i de to – det varierer lige så meget som i forskellige varianter af spegepølser.

Dog kan der være lidt forskel på, hvor længe pølsen kan holde sig frisk.

Den skiveskårne pølse vil nemlig have en større overflade og vil dermed hurtigere oxidere, hvilket giver pølsen en ubehagelig harsk smag.

Den skiveskårne spegepølse har altså en kortere holdbarhed end den hele pølse.

Kilder: Fødevarestyrelsen, Vitakost.

Læs også disse artikler om pølser:

Sådan skal du opbevare spegepølse i køleskabet

Chorizo - 10 ting du skal vide om den krydrede pølse

Smørrebrød med spegepølse og pynt

Om Charlotte
charlotte mithril
Charlotte Mithril

Charlotte er fødevare- og ernæringsekspert og har en ph.d. om Ny Nordisk Hverdagsmad fra Institut for Human Ernæring, Københavns Universitet. Charlotte laver smagstest, vidensartikler og opskrifter til Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Uge25-bedstevinkøbMV

Ugens vine, uge 25: De bedste 20 vintilbud udvalgt blandt 150

Madplan uge 25

Ugens madplan uge 25 med lækre sommerretter

billede med guf guf kage

Guf guf kage - nem opskrift på bradepandekage med kokos

Billede af ribsteaks med marinerede grøntsager.

Ribsteaks i ovn med marinerede grøntsager

Bobler

Ugens vine, uge 24 med bobler og brus til studenter og fester

Uge24-bedstevinkøbMV

Ugens vine, uge 24: Ugens bedste vine til sol og studenter!

Forsiden lige nu

sommerpande med kylling og kål
Sommerpande med kylling og kål→ Se opskriften
Madplan uge 25
Ugens madplan uge 25 med lækre sommerretter→ Se opskriften
vandkringle med creme
Vandkringle - nem kringle med creme og remonce→ Se opskriften
Uge25-bedstevinkøbMV
Ugens vine, uge 25: De bedste 20 vintilbud udvalgt blandt 150→ Se opskriften
Billede af grillede kyllingespyd.
Grillede kyllingespyd med grøntsager og BBQ-marinade→ Se opskriften
Kartoffelsalat med majs, grillede peberfrugter og spidskål
Kartoffelsalat med majs, grillede peberfrugter og spidskål→ Se opskriften
jordbærkage med kransekage
Jordbærkage med kransekage og flødecreme→ Se opskriften
Billede med rabarberbrud.
Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan→ Se opskriften
Hyldeblomstsirup
Hyldeblomstsirup til drinks og desserter→ Se opskriften
Kartoffelavlerens kyllingefad med hele kyllingelår
Kartoffelavlerens kyllingefad med hele kyllingelår→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her