Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Hjortetaksalt

Hvad er hjortetaksalt? Fakta og brug af hævemidlet

Billede med hjortetaksalt.
Del gerne:
9
SHARES
FacebookMessenger9PinterestEmailSMS
Indhold
  • Hvad er hjortetaksalt?
  • Hvad består det af?
  • Historie
  • Hvordan bruger man det?
  • Ikke i høje kager
  • Opbevaring
  • Værd at vide
  • Opskrifter med hjortetaksalt
  • Kommentarer

Hjortetaksalt har et lidt spøjst navn, og du undrer dig måske også over hvad det egentlig er for noget. Så det får du svaret på her i denne artikel.

Først og fremmest er hjortetaksalt et hævemiddel, der bruges til småkager. Herunder oftest julesmåkager.

Navnet kommer fordi det i gammel tid blev fremstillet af blandt andet hjortetakker, så der er faktisk en mening med det lidt underlige navn.

I dag fremstilles hjortetakssalt kunstigt, nærmere bestemt består det af ammonium-hydrogencarbonate, der også hedder E 503. Så ved du det.

Hvad er hjortetaksalt?

Hjortetaksalt er et hævemiddel (kemisk hæveagent) brugt i bagning, især i flade småkager og kiks. Det giver en sprød struktur og får dejen til at hæve ved at frigive ammoniak under bagning.

Hvad består det af?

Hjortetaksalt er ammoniumhydrogencarbonat (NH₄HCO₃).

Det nedbrydes ved opvarmning til vanddamp, kuldioxid og ammoniakgas, så der er ingen rester i det færdige bagværk!

Historie

Navnet stammer fra tidligere tiders fremstilling, hvor det blev udvundet fra hjortegevirer.

I dag fremstilles det kemisk på laboratorier og bruges især i traditionelle opskrifter.

Hvordan bruger man det?

Som sagt anvendes hjortetaksalt i småkager, og det er godt at bruge som hævemiddel i blandt andet fedtebrød.

Man skal ikke komme for meget af det i dejen, for det danner nemlig blandt andet ammoniak under bagningen. Det sker når hjortetaksaltet opvarmes til mere end 60 grader, og det vil du også kunne lugte i køkkenet.

Men når blot du anvender det til småkager, herunder pebernødder eller klejner er det ganske ufarligt.

Her kan ammoniakken nå at fordampe, og småkagerne bliver sprøde og lækre. Hjortetaksalt er nemlig med til at gøre småkagerne sprøde.

Ikke i høje kager

Modsat skal du aldrig anvende hjortetakssalt i høje kager, for her vil ammoniakken ikke kunne nå at fordampe, og kagerne bliver uspiselige.

Så lad være med at tilsætte det i eksempelvis muffins, for så kan de ikke spises.

Og endelig er det værd at bemærke, at du ikke skal erstatte hjortetaksaltet med andre hævemidler, såsom bagepulver, potaske eller natron. Hver ting til sin tid, og i småkagerne her er hjortetakssalt bedst.

Opbevaring

Hjortetaksalt opbevares tørt og ved stuetemperatur.

Gerne i en lukket beholder.

Værd at vide

  • Hjortetaksalt var i gamle dage en af de få måder at få kager til at hæve på, før bagepulver blev opfundet.
  • Lugten af ammoniak kan være tydelig under bagningen, men forsvinder helt, når kagerne er færdige og kølet ned.
  • Hjortetaksalt er billigt, effektivt og stadig populært i mange gamle danske juleopskrifter.

Opskrifter med hjortetaksalt

Her er nogle opskrifter, hvor du skal bruge hjortetaksalt.

Klejner
Den bedste opskrift på klejner med fløde. Dejen til klejnerne laves med kardemomme og citronskal, inden de koges sprøde i palmin.
Se opskriften her
billede med klejner
Bornholmske kagegrise
Se her hvordan du bager bornholmske kagegrise, der er lækre peberkager overtrukket med lyserød glasur. Opskrift fra Bager Mortensen i Nexø.
Se opskriften her
billederesultat for bornholmske kagegrise
Pebernødder
Her er min opskrift på pebernødder. En klassisk og gammeldags pebernød, der smager af jul og laves med varme krydderier. Nemme at bage.
Se opskriften her
billede med pebernødder
Fedtebrød
Den bedste opskrift på sønderjyske fedtebrød, der er nemme småkager. De skal ikke hæve, er hurtige at bage og laves med eller uden romglasur.
Se opskriften her
Billede af fedtebrød.
Fedtkager - sønderjyske fedtnødder
Her får du en nem opskrift på fedtkager, der er en traditionel sønderjysk småkage til jul. Også kendt som fedtnødder, og de kan bages med eller uden kakao.
Se opskriften her
billede med fedtkager
Havrekiks
Her er opskriften på hjemmebagte havrekiks. Det er sprøde kiks med masser af sunde, grovvalsede havregryn. Kiksene er meget nemme at bage.
Se opskriften her
havrekiks
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake (fakta og viden om den japanske risvin)
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer, der støtter op om vores store madunivers.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år

Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.