Hjortetaksalt

Her kan du læse hvad hjortetaksalt er, hvorfor det hedder sådan, hvad du kan bruge det til, og hvad du aldrig må anvende hjortetaksaltet til.
Hjortetaksalt har et lidt spøjst navn, og du undrer dig måske også over hvad det egentlig er for noget. Så det får du svaret på her i denne artikel.
Først og fremmest er hjortetaksalt et hævemiddel, der bruges til småkager. Herunder oftest julesmåkager.
Navnet kommer fordi det i gammel tid blev fremstillet af blandt andet hjortetakker, så der er faktisk en mening med det lidt underlige navn.
I dag fremstilles hjortetakssalt kunstigt, nærmere bestemt består det af ammonium-hydrogencarbonate, der også hedder E 503. Så ved du det.
Brug af hjortetaksalt
Som sagt anvendes hjortetaksalt i småkager, og det er godt at bruge som hævemiddel i blandt andet fedtebrød.
Man skal ikke komme for meget af det i dejen, for det danner nemlig blandt andet ammoniak under bagningen. Det sker når hjortetaksaltet opvarmes til mere end 60 grader, og det vil du også kunne lugte i køkkenet.
Men når blot du anvender det til småkager, herunder pebernødder, jødekager eller klejner er det ganske ufarligt.
Her kan ammoniakken nå at fordampe, og småkagerne bliver sprøde og lækre. Hjortetaksalt er nemlig med til at gøre småkagerne sprøde.
Ikke i høje kager
Modsat skal du aldrig anvende hjortetakssalt i høje kager, for her vil ammoniakken ikke kunne nå at fordampe, og kagerne bliver uspiselige.
Så lad være med at tilsætte det i eksempelvis muffins, for så kan de ikke spises.
Og endelig er det værd at bemærke, at du ikke skal erstatte hjortetaksaltet med andre hævemidler, såsom bagepulver, potaske eller natron. Hver ting til sin tid, og i småkagerne her er hjortetakssalt bedst.
Opbevaring
Hjortetaksalt opbevares tørt og ved stuetemperatur.
Gerne i en lukket beholder.