Hele kerner er sunde, fordi de er fuldkornsprodukter. Men er de sundere end for malede eller halve kerner? Her fรฅr du fakta om kerner.
Hele kerner ser bare sunde ud, nรฅr vi kigger pรฅ bagerens brรธd. Og undersรธgelser viser da ogsรฅ, at vi automatisk tror, at et brรธd med hele kerner er sundere end et fuldkornsbrรธd bagt pรฅ malede kerner aka. fuldkornsmel.
Men at hele kerner er sundere end fuldkornsmel eller fuldkornsflager er kun den halve sandhed. For der er fordele og ulemper ved begge slags.
Fรธr vi giver fakta om kernernes betydning for kosten - malet eller umalet - fรฅr du lige en kort beskrivelse af fuldkorn og kostfibre.
Hvad enten vi taler om rugmel, grahamsmel eller hele hvedekerner, er der nemlig tale om fuldkornsprodukter. Og fuldkorn indeholder kostfibre.
Kostfibre og fuldkorns egenskaber
Vi anbefales at indtage mindst 75 gram fuldkorn om dagen. Fuldkorn dรฆkker over, at man bruger hele kornets kerne - enten i mel, pasta og ris eller som hele kerner.
Fuldkorn indeholder bรฅde vitaminer og mineraler samt andre stoffer, der er sunde, som kan nedsรฆtte risikoen for blandt andet diabetes 2, hjerte-kar-sygdomme og visse krรฆftformer.
Der er kostfibre i fuldkorn. Disse er isรฆr vigtige for vores tarmsystem.
Som nรฆvnt dรฆkker fuldkornsbegrebet ikke kun over hele kerne, men ogsรฅ produkter med for eksempel fuldkornsmel. Eller flager som havregryn.
Forskellen pรฅ hele og malede kerner
Vi kan altsรฅ sagtens fรฅ vores behov dรฆkket ved at spise brรธd uden hele kerner, blot de er bagt pรฅ malet, hele korn - det vil sige fuldkornsmel.
Hele kerner har bรฅde fordele og ulemper. Da vi ikke kan fordรธje dem, fรฅr vi ikke det fulde udbytte af alle de gode nรฆringsstoffer. Til gengรฆld fรธler vi os hurtigere mรฆtte, da de stimulerer tarmene, samtidig fรฅr vi mindre stivelse.
Et rugbrรธd eller grovbrรธd med hele kerner har et lavere glykรฆmisk index. Det betyder, at vores blodsukker ikke stiger sรฅ hurtigt, nรฅr vi spiser brรธd og grรธd med kerner end uden.
Spiser vi malet korn i stedet, kan vi til gengรฆld bedre optage alle nรฆringsstofferne og fรฅ gavn af dem.
I rapporten 'Fuldkorn - Definition og Vidensgrundlag for Anbefaling af Fuldkornsindtag' kan man lรฆse, at B-vitaminindholdet falder, jo mindre malet hvedekornet er.
Og mineralerne ditto: 'Den stรธrste del af kornets mineraler findes i kernens yderste cellelag.
Derfor er der en drastisk stigning i indholdet af mineraler med รธget udmalingsgrad, hvilket resulterer i, at indholdet af mineraler er to-fire gange hรธjere i fuldkornshvedemel end i almindelig hvedemel med lav udmalingsgrad'.
Hele kerner kan give forstoppelse
Der er ingen tvivl om, at fuldkorn af enhver art er sundt. Men spiser vi hele kerner uden at tygge dem, kan det give forstoppelse.
Blandt andet frarรฅder Fรธdevarestyrelsen, at vi giver bรธrn under to รฅr fuldkornsprodukter med hele kerner, da de sjรฆldent tygger dem.
Lider man af hรฅrd og/eller oppustet mave, er det en god ide at holde igen med hele kerner, men i stedet spise kernefrit rugbrรธd og andre fuldkornsprodukter som havregryn.
Her fรฅr du et par opskrifter med gode fuldkornsbrรธd:
Lynboller med fuldkorn
Rugbrรธd med hvedeklid - ร rets Fuldkornsdag
Kilder: DTU Fรธdevareinstituttet, Fรธdevarestyrelsen, Netdoktor.dk, Fuldkornsselskabet.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Karl
Det gav ikke svar pรฅ hvorfor ikke bare spise almindeligt fuldkornsmel istedet for kerner - ingen henvisninger til videnskablige undersรธgelser
Jennie
Mener I mon ikke, at Sundhedsstyrelsen ANBEFALER frem for, at de FRARร DER..?
โBlandt andet frarรฅder Fรธdevarestyrelsen, at vi ikke giver bรธrn under to รฅr fuldkornsprodukter med hele kernerโ
Karen Seneca
Jo, det var vist dobbeltkonfekt. Tak for det.