• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Sådan kan du hakke løg uden at græde

Sådan kan du hakke løg uden at græde

hakke løg uden at græde
At hakke løg er for mange forbundet med frygten for at græde, da løget går lige i øjnene. Men det kan du faktisk nemt undgå. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  11. august 2023 - Udgivet:  11. august 2023

Del gerne:
5
SHARES
FacebookMessenger5PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Hader du at hakke løg, fordi du altid begynder at græde? Se her hvorfor du græder, når du snitter løg, og se hvordan du nemt kan undgå at tude over løgene.
  2. Hvorfor græder man når man hakker løg?
  3. At hakke løg uden at græde
  4. Spørgsmål og svar

Hader du at hakke løg, fordi du altid begynder at græde? Se her hvorfor du græder, når du snitter løg, og se hvordan du nemt kan undgå at tude over løgene.

At hakke løg kan for mange være en pinsel, fordi de altid begynder at græde, og det kan være ret irriterende.

Men hvorfor er det egentlig man græder når man snitter løg - og hvordan kan man undgå tuderiet over et hakket løg?

Her er en overskuelig gennemgang af hvorfor du græder når du hakker løg - men også et nemt trick til helt at undgå det.

Se også disse opskrifter:

  • Løgsuppe - klassisk og nem suppe med løg
  • Kylling i løgsauce - nem kyllingeret med løg
  • Bløde løg
  • Syltede rødløg - nem, lækker og hurtig opskrift

Hvorfor græder man når man hakker løg?

Når du vil hakke et løg sker der en kemisk proces, og det er derfor du begynder at græde.

Helt konkret sker det, at når du snitter løg, så frigives der nogle bestemte enzymer, der kaldes allinaser.

I sig selv ikke noget særligt, men de reagerer med nogle svovlholdige aminosyrer, som findes i løg.

Derefter dannes stoffet syn-propanthial- S-oxid (også kaldet PTSO).

Og det er dette stof, der irriterer hornhinden i øjet og derfor får dig til at græde tårer.

Så det er den korte og lidt tekniske forklaring på, hvorfor det kan være en tårevædende oplevelse at hakke løg.

Altså en træls gasart i løget, der går lige øjnene.

Læs også: Kan man spise løg der spirer?

At hakke løg uden at græde

Gennem tid har der været den ene mere opfindsomme måde at undgå tuderiet på, når man snitter løg.

Alt fra brug af gasmasker eller dykkermasker, til snitning af løg under vandhanen og mange andre påfund.

Men der er faktisk et meget bedre og særdeles simpelt råd, som er meget nemmere.

Opbevar altid dine løg i køleskabet, for stofferne udvikles ikke i nær samme grad i et køligt løg. Ganske simpelt.

I øvrigt skal du også altid bruge en skarp kniv, så du ikke maser løget for meget, da det også kan frigive flere af de uheldige gasser, som får dig til at græde.

Flere steder i verden arbejder man i øvrigt på at udvikle løg, der ikke indeholder de omtalte stoffer. Og derfor er det måske snart helt slut med at græde, bare for man skal hakke et løg.

At lade vandhanen løbe mens du snitter løg er i øvrigt ikke dumt i forhold til at undgå tårer i øjnene, men det er spild af vand.

Derfor er min egen erfaring, at tricket med de kolde løg er den bedste metode, og så er det slut med at græde over snittede løg.

Spørgsmål og svar

Hvorfor græder man når der hakkes løg?

Når du snitter løg frigives der gasser, der generer hornhinde, og derfor begynder du at græde. Se den tekniske forklaring i artiklen.

Hvordan undgår man at græde når man snitter løg?

Brug altid kolde løg og en skarp kniv. Så er problemet stort set løst.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Jolanda

    februar 07, 2025 at 2:01 pm

    Brug en svømmebrille, så er der ingen problemer. Synd, at man nu også vil udvikle løg, der ikke svier i øjnene. Det kommer garanteret ikke smagen til gode.

    Svar
  2. Ole

    august 11, 2023 at 12:01 pm

    Du kan også pille Løget, skærer enderne af, og så give det 10 sekunder i Mikroovnen

    Svar
  3. Ole

    november 03, 2022 at 7:21 pm

    Jeg har altid hørt, at så længe man lader være med at skære "hovedet" af løget, så er det ikke et problem, og det vil jeg da sige at der kan være noget om, for mine øjne brænder aldrig når jeg skærer løg 🙂

    Svar

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Billede med rabarberbrud.

Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan

Billede med sake risvin.

Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Billede med nikujaga.

Nikujaga - opskrift på en populær japansk gryderet

Billede med havkat.

Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer og gem dine favoritter - bliv medlem af Madens Verden nu
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her