• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Grundsmage: Guide til sødt, surt, salt, bittert og umami

Grundsmage: Guide til sødt, surt, salt, bittert og umami

Husk at smage din mad til, hvis du vil have velsmag. Sørg for at alle fem grundsmage er tilstede og smag retten til, så der er balance mellem dem.
Del gerne:
6
SHARES
FacebookMessenger6PinterestEmailSMSSubscribe

Tilstedeværelse af de fem grundsmage er afgørende for velsmag. Brug guiden her til at finde ud af, hvor du finder grundsmagene

De fem grundsmage - ved du, hvordan du skal bruge dem?

De fleste af os har prøvet at stå i køkkenet og kæmpe med en ret, hvor smagen er kedelig og der mangler ”noget”. Dette ”noget” er ofte en af de fem grundsmage.

Men hvor finder du det søde, sure, salte, bitre og umami? Og hvordan bruger du dem til at skabe den bedste smag? Det får du en guide til her.

Grundsmagene er unikke

En grundsmag er en smag, der er unik, hvilket vil sige, at den ikke kan sammensættes af andre grundsmage.

Vi kan med vores smagsløg på tungen skelne mellem fem forskellige grundsmage: Sød, sur, salt, bitter og bitter.

Vores smagsløg kan ikke registrere andet end de fem grundsmage. Mange af de andre indtryk vi får, når vi spiser, og som forbindes med madens smag, skyldes aromastoffer, der opfanges af vores lugtesans.

Grundsmagene er dermed altafgørende for smagen, og mangler en eller flere af disse i en ret, vil smagen opleves som kedelig.

Guide til de fem grundsmage

Her får du en guide til, hvor du kan finde de forskellige grundsmage.

Guiden kan bruges, når du skal sammensætte din ret eller smage den til.

Sørg for at alle grundsmagene er til stede i din ret. Brug råvarerne fra listen til at tilsmage din ret med den manglende grundsmag.

Smag retten til, så der er balance mellem de forskellige grundsmage.

SØDTSURTSALTBITTERTUMAMI
SukkerCitronSaltGrapeBouillon
HonningLimeSojasauceKaffeFond
SirupEddikeKapersKålSojasauce
MarmeladeVinAnsjoserMørk chokoladeTomater
Sød frugtCreme fraicheBouillonAppelsinskalSvampe
Tørret frugtKærnemælkOstValnødderLagrede oste
KokosmælkTomatBaconØlTang
GulerødderRibsTangKrydderurterFisk

Få sundere madvaner med de fem grundsmage

De fem grundsmage kan også hjælpe til sundere madvaner.

Når du spiser en ret, der tilfredsstiller dine smagsløg, vil du nemlig blive sansemæssigt mættet. Din lyst til eksempelvis dessert efterfølgende, kan dermed blive mindre.

Har du for eksempel ofte lyst til chokolade efter maden, kan det skyldes, at maden har manglet bitter eller sød smag.

Sørg derfor for at medtænke alle grundsmagene, når du laver mad.

Grundsmagen umami kan også bruges til at skabe sundere madvaner.

Umami kan nemlig erstatte noget af den salt, der ellers skal til for at gøre smagen god. Da vi ifølge kostrådene, skal spise mindre salt, kan brug af umami være en rigtig god hjælp her.

Der er dermed mange fordele at hente ved at smage maden til og bruge de fem grundsmage.

Læs mere om smag og dine sanser her

Oliogustus - er smagen af fedt den sjette grundsmag?

Sanser: Derfor smager du med næsen

Træn dine sanser med disse lette øvelser

Øvelse: Træn dine sanser og få større madoplevelser

Øvelse: Tilsmagning af tomatsuppe

Om Charlotte
charlotte mithril
Charlotte Mithril

Charlotte er fødevare- og ernæringsekspert og har en ph.d. om Ny Nordisk Hverdagsmad fra Institut for Human Ernæring, Københavns Universitet. Charlotte laver smagstest, vidensartikler og opskrifter til Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Uge24-bedstevinkøbMV

Ugens vine, uge 24: Ugens bedste vine til sol og studenter!

Billede af lammekoeteletter.

Lammekoteletter med hvidløg og rosmarin

Madplan uge 24

Ugens madplan uge 24 med syv lækre sommerretter

Billede af wokret med stangbønner.

Wokret med stangbønner og kylling

Billede af stangbønnner.

Stangbønner - sådan koger du de lange bønner perfekt

Billede af sød kartoffelgryde.

Sød kartoffelgryde - lækker gryderet med søde kartofler

Forsiden lige nu

Billede af sød kartoffelgryde.
Sød kartoffelgryde - lækker gryderet med søde kartofler→ Se opskriften
Torsk - sunde retter
10 gode bud på sunde retter→ Se opskriften
spaghetti med gulerødder
Spaghetti med gulerødder - nem kødfri pastaret→ Se opskriften
Hjemmebagte knækbrød
Hjemmebagte knækbrød med masser af kerner→ Se opskriften
Billede med asparges.
Asparges - fakta og de bedste opskrifter→ Se opskriften
Billede af wokret med stangbønner.
Wokret med stangbønner og kylling→ Se opskriften
Madplan uge 24
Ugens madplan uge 24 med syv lækre sommerretter→ Se opskriften
billede med rabarbercrumble
Rabarbercrumble med friske eller frosne rabarber→ Se opskriften
kyllingebryst med frossen spinat
Kyllingebryst med frossen spinat→ Se opskriften
Friterede hyldeblomster
Friterede hyldeblomster - en dejlig junidessert→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her