• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Forside › Viden om mad › Grundsmage: Guide til sødt, surt, salt, bittert og umami

Grundsmage: Guide til sødt, surt, salt, bittert og umami

Husk at smage din mad til, hvis du vil have velsmag. Sørg for at alle fem grundsmage er tilstede og smag retten til, så der er balance mellem dem.
Del gerne:
6
SHARES
FacebookMessenger6PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 24. marts 2020 - Udgivet: 17. februar 2020

Tilstedeværelse af de fem grundsmage er afgørende for velsmag. Brug guiden her til at finde ud af, hvor du finder grundsmagene

De fem grundsmage - ved du, hvordan du skal bruge dem?

De fleste af os har prøvet at stå i køkkenet og kæmpe med en ret, hvor smagen er kedelig og der mangler ”noget”. Dette ”noget” er ofte en af de fem grundsmage.

Men hvor finder du det søde, sure, salte, bitre og umami? Og hvordan bruger du dem til at skabe den bedste smag? Det får du en guide til her.

Grundsmagene er unikke

En grundsmag er en smag, der er unik, hvilket vil sige, at den ikke kan sammensættes af andre grundsmage.

Vi kan med vores smagsløg på tungen skelne mellem fem forskellige grundsmage: Sød, sur, salt, bitter og bitter.

Vores smagsløg kan ikke registrere andet end de fem grundsmage. Mange af de andre indtryk vi får, når vi spiser, og som forbindes med madens smag, skyldes aromastoffer, der opfanges af vores lugtesans.

Grundsmagene er dermed altafgørende for smagen, og mangler en eller flere af disse i en ret, vil smagen opleves som kedelig.

Guide til de fem grundsmage

Her får du en guide til, hvor du kan finde de forskellige grundsmage.

Guiden kan bruges, når du skal sammensætte din ret eller smage den til.

Sørg for at alle grundsmagene er til stede i din ret. Brug råvarerne fra listen til at tilsmage din ret med den manglende grundsmag.

Smag retten til, så der er balance mellem de forskellige grundsmage.

SØDTSURTSALTBITTERTUMAMI
SukkerCitronSaltGrapeBouillon
HonningLimeSojasauceKaffeFond
SirupEddikeKapersKålSojasauce
MarmeladeVinAnsjoserMørk chokoladeTomater
Sød frugtCreme fraicheBouillonAppelsinskalSvampe
Tørret frugtKærnemælkOstValnødderLagrede oste
KokosmælkTomatBaconØlTang
GulerødderRibsTangKrydderurterFisk

Få sundere madvaner med de fem grundsmage

De fem grundsmage kan også hjælpe til sundere madvaner.

Når du spiser en ret, der tilfredsstiller dine smagsløg, vil du nemlig blive sansemæssigt mættet. Din lyst til eksempelvis dessert efterfølgende, kan dermed blive mindre.

Har du for eksempel ofte lyst til chokolade efter maden, kan det skyldes, at maden har manglet bitter eller sød smag.

Sørg derfor for at medtænke alle grundsmagene, når du laver mad.

Grundsmagen umami kan også bruges til at skabe sundere madvaner.

Umami kan nemlig erstatte noget af den salt, der ellers skal til for at gøre smagen god. Da vi ifølge kostrådene, skal spise mindre salt, kan brug af umami være en rigtig god hjælp her.

Der er dermed mange fordele at hente ved at smage maden til og bruge de fem grundsmage.

Læs mere om smag og dine sanser her

Oliogustus - er smagen af fedt den sjette grundsmag?

Sanser: Derfor smager du med næsen

Træn dine sanser med disse lette øvelser

Øvelse: Træn dine sanser og få større madoplevelser

Øvelse: Tilsmagning af tomatsuppe

Om Charlotte
charlotte mithril
Charlotte Mithril

Charlotte er fødevare- og ernæringsekspert og har en ph.d. om Ny Nordisk Hverdagsmad fra Institut for Human Ernæring, Københavns Universitet. Charlotte laver smagstest, vidensartikler og opskrifter til Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Mere inspiration

  • Billede af selleritoppe.
    Hvad kan man bruge selleritoppe til?
  • Billede af chokoladekage med revner.
    Derfor revner din chokoladekage
  • Billede til artikel om grapefrugt og forhøjet kolesteroltal.
    Er grapefrugt godt mod forhøjet kolesteroltal?
  • Sæson i juli
    Sæson i juli: Se alle de danske frugter og grøntsager

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af blomkålslasagne.

Blomkålslasagne (sund lasagne med blomkål og oksekød)

Ugens vine, uge 36, 2025

Ugens vine, uge 36, 2025: Fra Rioja Reserva til hvid og rosé fra Røsnæs

Billede af selleristeaks af hele skiver knoldselleri.

Selleristeaks (lavet af hele skiver paneret knoldselleri)

Billede af frisk kartoffelsalat med spinat.

Frisk kartoffelsalat med spinat

Madplan uge 36

Ugens madplan uge 36 med velsmagende aftensmad til alle ugedage

Billede af asiatisk nakkefilet.

Asiatisk nakkefilet (med nudler, broccoli og peberfrugt)

Forsiden lige nu

billede med kylling bourguignon
Kylling bourguignon - sund udgave af den franske klassiker→ Se opskriften
billederesultat for æblesalat
Æblesalat→ Se opskriften
Billede med kantareller
Kantareller - fakta og hvad kan du bruge dem til→ Se opskriften
billede med vikingegryde
Vikingegryde med skinke, bacon og fløde→ Se opskriften
en heldig kartoffel
En heldig kartoffel bagt med rosmarin→ Se opskriften
billede med kylling cacciatore italiensk jægergryde
Kylling cacciatore (nem og lækker italiensk jægergryde)→ Se opskriften
Billede resultat for tilbehør til aftensmad
12 opskrifter på tilbehør til aftensmad→ Se opskriften
billede med fødselsdagsboller
Fødselsdagsboller (nemme og bløde boller til fødselsdag)→ Se opskriften
billede med marmorkage
Marmorkage (nem og lækker skærekage i form)→ Se opskriften
fryse avocado
Kan man fryse avocado? Se den hurtige guide!→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her