Se hvordan du laver en nem grøntsagsbearnaise med estragon, der passer perfekt til en god bøf. Og den er sundere end den normale sauce bearnaise.
Du kan sagtens lave en sundere bearnaisesovs til dine bøffer, og det gør du med denne grøntsagsbearnaise.
Den er lavet på en bund af løg, hvidløg og gulerødder, og kogt til med hvidvinseddike og grønsagsbouillon.
Til sidst blender du den med lidt smør, men der er stadig ikke nær så meget fedt og smør i denne opskrift, som du ellers skal bruge i den almindelige sauce bearnaise.
Og så er grønsagsbearnaisen i øvrigt meget nem at lave, og sovsen skiller ikke, da du ikke bruger æg eller æggeblommer i denne opskrift.
Opskriften er til fire personer.
Ingredienser til grøntsagsbearnaise
2 skalotteløg
2 fed hvidløg
3 gulerødder
1 persillerod
2 spiseskefulde sherryeddike
4 deciliter grøntsagsbouillon (1 terning og fire deciliter vand)
50 gram smør
1 håndfuld friskhakket fransk estragon eller tørret estragon
Salt og friskkværnet peber
Fremgangsmåde
- Skalotteløg snitter du fint, og det samme med hvidløgsfed. Vask gulerødderne og skær dem i små tern. Skær også persilleroden i små tern.
- Kom en god slat olienolie i en tykbundet kasserolle, og svits først løg og hvidløg uden det tager farve. Det skal have 2-3 minutter ved middel varme.
- Kom så gulerodstern og persillerod ved, og lad det svitse et minut mere.
- Kom så sherryeddike ved, og lad det koge en anelse ind. Det lugter lidt surt, men det skal du ikke blive forskrækket over. Det er netop syren til grøntsagsbearnaisen.
- Kom så grønsagsbouillon i kasserollen, og lad det nu simre i knap 20 minutter, så gulerødder og persillerod bliver kogt helt møre.
- Blend bearnaisen helt fint med en stavblender, og det kan du bare gøre i gryden.
- Tag gryden af varmen. Skær smør i små tern, og pisk smørret ind i saucen, og nu må du ikke varme grøntsagsbearnaisen op igen.
- Smag den til med salt og friskkværnet peber, og tilsæt friskhakket fransk estragon. Eller den tørre udgave.
Jo jo, der er stadig en smule smør i denne grøntsagsbearnaise, men den er stadig langt sundere end den klassiske sauce bearnaise.
Og du bliver overrasket over hvor godt denne bearnaisesovs på bund af grønsager smager.
Server den til oksefilet, culotte eller bare en velstegt ribeye.
Er konsistensen for tyk, kan du tilsætte lidt mere vand, og er den for tynd inden du kommer smørret i, kan du med fordel koge den lidt længere ind.
Relaterede opskrifter er på sauce hollandaise og sauce bearnaise. To skønne sovse.
Del dine ideer og tanker med os andre her: