Genopvarmning af mad er genstand for mange myter: Persille er farligt, og kødretter må ikke varmes op flere gange. Her får du præcise fakta.
Genopvarmning af mad har været omgærdet af myter, så længe vi har haft moderne komfurer.
Og der er mange af dem: Ris er farlige, hvis du varmer dem op dagen efter, persille og spinat må ikke genopvarmes og kødretter kan kun genopvarmes en gang, så skal de smides ud.
Myterne er sandsynligvis opstået, fordi vi ikke kunne køle maden hurtigt ned i køleskab før 1950'erne, for de fleste påstande har ikke hold i den moderne virkelighed.
- Vi er naturligvis alle nervøse for at komme til at spise madvarer, der er for gamle, og som gør os syge, fortæller Arlas madspecialist Britta Surland.
- Det er desværre vores fornemmelse, at en stor del af danskerne smider mad ud, der sagtens kan spises, fordi de læner sig op ad nogle gamle myter, eller fordi man glemmer at bruge sin sunde fornuft.
Genopvarmning af ris og kødretter
Når vi har en rest kødsovs fra i går, ved de fleste, at vi sagtens kan genopvarme kødsovsen i dag.
Bliver der endnu en rest, vil de fleste have tilbøjelighed til at smide den ud. Det er dog unødvendigt, for vi kan sagtens bruge resterne den næste dag.
På den måde har vi strakt et måltid over flere dage, hvilket mindsker madspild.
- Den kulinariske kvalitet vil muligvis ændre sig, men det kan du kompensere for ved at tilsætte ekstra krydderi, siger Britta Surland.
Det der er vigtigt i forbindelse med genopvarmning af ris og kødretter, er, at vi køler maden ned i køleskabet kort efter, vi har spist.
Og når vi skal varme det op igen, skal det have mindst 75 grader.
Hvor mange gange må mad fryses ned
Ligesom med genopvarmning af diverse madretter, kan det påvirke smagen, hvis du fryser den samme ret ned flere gange.
Det bliver den ikke farlig eller skadelig af, og retten kan piftes op med krydderier, presset hvidløg eller andre smagsgivere.
Du skal blot huske samme regler som med genopvarmning: Når din fryseret er tøet op i køleskabet, skal den varmes op til mindst 75 grader.
I dette indlæg kan du læse om genopvarmning af spinat og persille: Må man genopvarme mad med persille og spinat.
Se lækre opskrifter på aftensmad:
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden