• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Nedkøling af varm mad: Hvordan og hvor hurtigt

Nedkøling af varm mad: Hvordan og hvor hurtigt

Gryderet til nedkøling af varm mad
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 14. oktober 2020 - Udgivet: 14. oktober 2020

Nedkøling af varm mad vi skal spise dagen efter, skal ske ret hurtigt. Her kan du se, hvad der er bedst at gøre med hvilke retter.

Nedkøling af varm mad skal ske umiddelbart efter, at vi har spist.

Det er en dårlig ide at lade resten af maden stå et par timer i en gryde eller på et fad på køkkenbordet, før den bliver kølet ned.

Her er Fødevarestyrelsens forklaring: 'Hvis den varme mad bliver kølet for langsomt ned, kan sygdomsbakterier i maden (for eksempel Clostridium perfringens og Bacillus cereus) vokse frem og danne giftsstoffer.

Det er jo et pænt godt argument for, at sørge for nedkøling af varm mad i tide.

Ikke al mad skal behandles her. Derfor får du en oversigt over de forskellige gode råd til den ultimative nedkøling.

Gryderetter, bolognese og andre simreretter

Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi køler vores gryderetter ned i et fladt fad, så der kommer stor overflade.

Det der med at hælde gryderetten over i en dub skål, betyder, at maden ikke bliver nedkølet ordentligt. Der går nemlig for lang tid, før kulden rammer det midterste af retten.

Du kan også fordele gryderetten i flere små plastikbokse. Her skal de lige have lov at dampe af fem minutter, før du kommer låg på og lægger dem i køleskabet.

Husk også, at der skal være god plads i køleskabet. Hvis fødevarerne klumper sig sammen, bliver der ikke koldt nok.

Nedkøling af varm mad som frikadeller

Her gælder samme regler som med gryderetter: Frikadellerne, karbonaderne og andre kødtyper skal ligge i et tyndt lag gerne i et fad.

Et eksempel fra Fødevarestyrelsen viser, at en stor skål med et tykt lag frikadeller kun er nået ned til 17,5 grader efter tre timer.

Et tyndt lag frikadeller i et fad når ned på 10 grader i løbet af tre timer.

Ris, pasta og kartofler

Pasta og ris kan du skylle med koldt vand i en si, så er de allerede kølet temmelig meget af, før du kommer dem i beholder og sætter dem i køleskabet.

Har du lavet ekstra meget kartoffelmos eller flødekartofler, skal det også på køl med det samme. Gerne i et fad med en stor flade, så bliver det hurtigt koldt.

Det samme gælder andre traditionelle retter som grønlangkål, stuvet hvidkål og høns i asparges.

Læs også artiklen Madens holdbarhed: Spises eller smides ud?

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens madplan uge 30

Ugens madplan uge 30 med lækker sommermad

Billede af kartofler med dillercreme dildcreme.

Kartofler med dillercreme (dildcreme)

Billede af salat med torsk og grøntsager.

Salat med torsk, tomater, broccoli og avocado

Ugens vine uge 29, 2025

Ugens vine uge 29, 2025 med gode vine fra New Zealand og boblende rosé

Ugens madplan uge 29

Ugens madplan uge 29 byder på dejlig aftensmad til hele ugen

Billede af pighvarsalat.

Pighvarsalat - salat med rester af pighvar eller anden hvidfisk

Forsiden lige nu

Ugens madplan uge 30
Ugens madplan uge 30 med lækker sommermad→ Se opskriften
billede med smashburger
Smashburger - bedste opskrift med karamelliseret bøf→ Se opskriften
billede med crumble med ribs ribscrumble
Crumble med ribs - opskrift på lækker ribscrumble→ Se opskriften
frikasse med kalv
Nem opskrift på frikassé med årstidens grøntsager→ Se opskriften
billede med grøn kartoffelsalat
Grøn kartoffelsalat med ærter og majs→ Se opskriften
bornholmergryde gryderet fra bornholm
Bornholmergryde - opskrift på gryderet fra Bornholm→ Se opskriften
Billede af kartofler med dillercreme dildcreme.
Kartofler med dillercreme (dildcreme)→ Se opskriften
Billede med hindbærkage
Hindbærkage med friske hindbær og mandler→ Se opskriften
wienerkylling med stegte kartofler og ærter
Wienerkylling (opskrift med stegte kartofler og ærter)→ Se opskriften
salat med nye ærter og agurk
Salat med nye ærter, agurk og ærteskud→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her